2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Pašvaldības pārstāvji tiekas ar Blomes pagasta iedzīvotājiem

2022. gada 26. jūlijā Blomes tautas namā Smiltenes novada pašvaldības pārstāvji tikās ar pagasta iedzīvotājiem, lai pārrunātu aktualitātes, atbildētu uz jautājumiem un uzklausītu ierosinājumus. Pašvaldību pārstāvēja domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš, izpilddirektora vietniece teritorijas pārvaldības un sadarbības jautājumos Evija Zurģe, Blomes pagasta pārvaldes vadītājs Gaidis Bogdanovs, Sociālā dienesta vadītāja Inta Siliņa un Kultūras un tūrisma pārvaldes Kultūras jomas vadītāja Iveta Kovtuņenko, kā arī virkne domes deputātu.

Tikšanās sākumā Blomes pagasta pārvaldes vadītājs Gaidis Bogdanovs īsi pastāstīja par pēdējā laika nozīmīgākajiem darbiem, tostarp, izremontētās pamatskolas virtuves nodošanu ekspluatācijā, tautas nama ēkas fasādes bojājumu novēršanu, Jeberlejas estrādes teritorijas labiekārtošanu u.c., kā arī ieskicēja tuvākajā nākotnē plānotos projektus. Savukārt domes priekšsēdētājs informēja par plānoto Blomes, Launkalnes un Smiltenes un Brantu pagastu reorganizāciju. Tā iecerēta, ņemot vērā paredzēto Smiltenes pilsētas teritorijas paplašināšanu, tai pievienojot Kalnamuižu, Vidzemīti, Grotūzi un Silvu, un divu apvienoto pārvalžu veidošanu: Launkalnes – Brantu un Blomes – Smiltenes pagasta. Būtiski, piebilst, ka reorganizācijas rezultātā apvienos pagastu pārvalžu administrācijas, bet netiks mainītas pagastu robežas.

Tika pārrunāti vairāki Sociālās jomas jautājumi, tostarp, pakalpojumu pieejamība pagastā. I. Siliņa norādīja, ka sociālās jomas speciālistu pakalpojumus pagastā nodrošinās vairākas reizes nedēļā. Viņa skaidroja arī kārtība, kādā tiek apzinātas un kā notiek darbs ar ģimenēm, kā arī aicināja iedzīvotājus informēt Sociālo dienestu par situācijām, personām vai to grupām, kurām būtu nepieciešama tā palīdzība. Šobrīd ļoti aktuāls ir strauji augošais energoresursus sadārdzinājums, tāpēc dienesta vadītāja informēja par plānotajiem atbalsta mehānismiem un to pieejamību dažādām sociālajām grupām.

Kritiski svarīgs jautājums jebkurā administratīvajā teritorijā ir ceļi, un par tiem diskutēja arī šajā reizē. Gan iedzīvotāji, gan pašvaldības pārstāvji vienprātīgi atzina, ka vairāku ceļu stāvoklis pagastā ir neapmierinošs. Tā kā valsts mērķdotācija pašvaldības autoceļiem ir nepietiekoša, un lielu tās daļu prasa tieši uzturēšanas nodrošināšana – sniega tīrīšana, greiderēšana, ikdienas remontdarbi-, tad ceļu infrastruktūras attīstīšanai būtiska ir ārēju resursu piesaiste no dažādiem projektiem. Ņemot vērā, ka tuvākajā nākotnē arī šīs iespējas ir ļoti ierobežotas, jādomā par papildus līdzekļu atrašanu autoceļiem pašvaldības pamatbudžetā.

Attiecībā uz kultūras jomu Blomes pagasta iedzīvotāji vēlējās uzzināt, kas plānots ar pašlaik kritiskā tehniskajā stāvoklī esošo Jāņukalna estrādi un Jeberlejas estrādi, norādot arī uz to kultūrvēsturisko un sentimentālo vērtību. Ja darbs pie Jāņukalna teritorijas attīstības plāna izstrādes jau ir uzsākts, tad konkrēti plāni Jeberlejas estrādei netika noteikti, ņemot vērā, ka galvenā prioritāte nākamā gada kultūras budžetā būs Dziesmu un Deju svētki. Tomēr Kultūras jomas vadītāja I. Kovtuņenko solīja šo jautājumu paturēt dienaskārtībā, un risināt, tiklīdz radīsies tāda iespēja.  

Pašvaldības pārstāvji iedzīvotājiem skaidroja budžeta plānošanas un sadales procesu, norādot, ka lielākā tā daļa tiek tērētā pašvaldības pamatfunkcijas nodrošināšanai – saimniecisko jautājumu risināšanai, izglītībai, sociālo pakalpojumu nodrošināšanai u.c. Visas vēlmes un vajadzības nav iespējams realizēt vienlaicīgi, tāpēc būtiski ir noteikt prioritātes.

Tikšanās laikā iedzīvotāji dalījās arī ar citiem sasāpējušiem jautājumiem, piemēram, Blomes tautas nama skatuves sliktais tehniskais stāvoklis, nepieciešamība pēc eko laukuma, cīņa ar latvāņiem, lauku mēslošanas radītā smaka.  

Pašvaldība pateicas ikvienam, kas ieradās, izteica savas domas un ierosinājumus! Aicinām iedzīvotājus būt aktīviem, ar jautājumiem un ierosinājumiem vērsties pie atbildīgajiem speciālistiem, kā arī proaktīvi ziņot par problēmsituācijām!

Nākamās pašvaldības pārstāvju un iedzīvotāju tikšanās plānotas:

16. augustā 18.00 Smiltenes un Brantu pagastā;

30. augustā 18.00 Virešu pagastā.

 

 

Madara Mūrniece

Smiltenes novada pašvaldības

zīmolvedības un mārketinga speciāliste