2024. gada 24. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Pētera Pētersona 100 gadu jubilejas pasākumi “Tikai Pētersons”

Pētera Pētersona 100 gadu jubilejas pasākumi “Tikai Pētersons”

 

Pēteris Pētersons (1923 – 1998) ir viens no spilgtākajiem latviešu teātra režisoriem, dramaturgs, teātra teorētiķis un kritiķis un arī tulkotājs. Viņa radītais dzejas teātris un arī leģendārā izrāde “Spēlē, Spēlmani!” ierakstīti Latvijas kultūras kanonā. Pētersons vadījis Dailes teātri (1964 – 1971) un Rīgas Latviešu biedrību (1993 – 1998), Latvijas Starptautisko teātra institūtu, Allianse Francaise, bijis dramaturģijas konsultants Latvijas Rakstnieku savienībā, viens no Latvijas Inteliģences apvienības dibinātājiem un deputāts Rīgas domē, kā režisors veidojis gan 1988. gada folkloras festivālu “Baltica”, gan koncertu Mežaparkā 1988. gada 7. oktobrī pirms Tautas frontes dibināšanas kongresa, gan pirmos atjaunotās Latvijas Vispārējos Dziesmu svētkus 1990. gadā. 

Šogad 24. maijā Pēterim Pētersonam būtu apritējuši 100 gadi. Atzīmējot šīs leģendārās personības jubileju, Latvijā maijā un arī rudens pusē norisināsies vairāki tai veltīti pasākumi ar devīzi “Tikai Pētersons”.

Latvijas Pasts gatavojas laist klajā P.Pētersonam veltītu marku, kuras autors būs mākslinieks Jānis Strupulis.

Jaunais Rīgas teātris savā repertuārā 20. un 21. maijā ir iekļāvis skatītāju jau iemīļotu izrādi “Meklējot Spēlmani” (rež. Gatis Šmits), kuras centrā ir trīs Latvijas kultūrā monumentālas personības – Smiļģis, Čaks un Pētersons, pateicoties kuriem, spēles gars teātrī aizvien ir dzīvs.

20. maijā Smiltenes novadā, kur meklējamas saknes Pētersonu dzimtai, Blomes Tautas namā plkst.19.00 Blomes un Branta amatieru teātri, un Smiltenes vidusskolas dramatiskā kopa izrādīs režisora tēva, Jūlija Pētersona komēdiju “Norieta kvēle” un “Pieklīdušais kaķēns” fragmentus (rež. Gita Skadiņa).

24. maijā plkst. 12.00 LKA E.Smiļģa Teātra muzejs aicina Pētersona talanta cienītājus pulcēties pie viņa atdusas vietas Meža kapos, bet pēcpusdienā, plkst. 18:00 tikties Teātra muzeja telpās, lai kopā ar P. Pētersona ģimeni, laikabiedriem, teātra ļaudīm un kori “Sōla” pieminētu un godātu izcilo Latvijas personību.

25. maijā Rīgas Latviešu biedrība plkst. 19.00 rīko atmiņu un kora mūzikas vakaru par laiku, kad Pēteris Pētersons atradās pie biedrības vadības stūres un Rīgas Latviešu biedrībā kūsāja rosīgs un atraisīti saviesīgs gars, tika iedibinātas Novadu dienas, Biedrībā atgriezās Dziesmu svētku tradīcija, kori un deju kolektīvi, atjaunojās sakari starp latviešu biedrībām pasaulē, atsākās valsts svētku un gadskārtu svinēšana.

Latvijas Nacionālais arhīvs gatavo Pētera Pētersona daudzpusīgajai darbībai veltītu fotoizstādi. To varēs apskatīt gan Rīgas Latviešu biedrībā, gan Arhīva skatlogos Vecrīgā Skārņu ielā.

Latvijas Radio iecerējis vairākus Pētersonam veltītus raidījumu ciklus maijā, jūnijā un jūlijā – par šo režisoru un arī bezgala interesanto personību stāstīs gan Latvijas Radio 1 un Radio teātris, gan Radio Klasika 5 raidījumos ciklā “Vai zināt, ka…”.

Septembrī Ventspils teātrī pirmizrādi piedzīvos P. Pētersona luga “Tikai muzikants” (rež. Vija Draviņa)

Arī ikgadējais Kultūras Akadēmijas rīkotais skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls “Patriarha rudens”, kura noslēgumā laureāts, topošais režisors ik gadus saņem lampiņu no Pētersona vēsturiskās petrolejas lampiņu kolekcijas, šogad noritēs Pētersona zīmē.

Informāciju sagatavoja:
K.Pētersone