2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Pieredzes apmaiņas brauciens “Netradicionālās saimniekošanas metodes”

Smiltenes novada pašvaldība 2022. gada 5. augustā organizēja pieredzes apmaiņas braucienu “Netradicionālās saimniekošanas metodes”, kurā, iepriekš piesakoties, varēja piedalīties ikviens interesents. Brauciena dalībnieki devās apciemot Smiltenes novada saimniecības, kuras nodarbojas ar netradicionālo saimniekošanu. Kopumā pieredzes apmaiņas braucienā piedalījās 27 dalībnieki.

Dalībnieki viesojās pie Vaidas Namnieces keramikas darbnīcā Grundzāles pagastā, Sarmītes Mašinas piemājas saimniecībā “Kalnagravas” Palsmanes pagastā, kas nodarbojas ar augļu un ogu pārstrādi, “Amberfarm” smiltsērkšķu audzēšanas un pārstrādes uzņēmumā Variņu pagastā, Brantu muižā, kurā saimnieko Ilze Briede un dzirkstošo bērzu sulu “Birzī” ražotnē Brantu pagastā.

  • Vaidas Namnieces keramikas darbnīcā dalībnieki iepazinās ar Vaidas kundzi, kura pašmācības ceļā apguvusi dažādu māla izstrādājumu izgatavošanas arodu, nodarbojas ar gleznošanu un dzejas rakstīšanu. Dalībnieki varēja iegādāties saimnieces ražotos māla izstrādājumus, dzejoļu krājumus. Saimniece priecēja dalībniekus ar saviem dzejoļiem un patīkamu gaisotni. Secinājums viesojoties pie Valdas Namnieces: “arī mājās nodarbojoties ar sirdij tīkamām lietām spējam ļoti daudz.”
  • Palsmanes pagastā saimniecībā “Kalnagrīvas” dalībniekus sagaidīja enerģiskā saimniece Sarmīte Mašina. Viņas saimniecībā tiek audzēti dažādi augļi, ogas un dārzeņi, kas turpat saimniecībā tiek pārstrādāti un top sukādes, sulas, sīrupi, mājas vīns, kalvadoss. Sarmītei ir daudz ideju kā saimniecību attīstīt un tās tiek arī aktīvi realizētas. Saimniecība darbojas dažādu projektu finansējuma piesaistē, lai uzlabotu augļu un ogu pārstrādes procesus.

Tāpat viesošanās laikā saimniecībā varēja apskatīt dažādas vistu šķirnes, kā arī siltumnīcu ne tikai ar tomātu, bet arī ar puķu stādiem. Protams tas viss prasa lielu darbu un uzņēmību, bet kā saka pati Sarmīte Mašina: “Ja ir mērķis, nekas nav par grūtu!”

 

  • Variņu pagasta saimniecībā “Amber Farm” brauciena dalībniekus sagaidīja tās saimnieks Andrejs Nika. Saimniecībā tiek audzēti smiltsērkšķi, kā arī tie tiek pārstrādāti dažādos produktos veselībai un mundrumam. Saimnieks dalījās savās zināšanās par smiltsērkšķu audzēšanas gudrībām, šķirņu izmantošanas virzieniem. Dalībniekiem bija iespēja nogaršot saimniecībā gatavotos dažādos smiltsērkšķu gardumus, kā arī smiltsērkšķu kafijas dzērienu. Var tikai priecāties par produktu dažādību, kas tiek gatavoti no šīm ogām!
  • Brantu muižā brauciena dalībniekus sagaidīja tās saimniece Ilze Briede. Brantu muiža ir sena ēka, kas celta 19. gadsimtā, tā ir ar savu auru, bet saimniece senajā muižā ienes jaunas vēsmas, viesmīlību un seno stāstu burvību. Muižā tiek piedāvātas meistarklases ar saimnieču riktēm, ekskursijas, latviskās pusdienas un “Pirts skolas” meistarklase, kurā ietilpst pirtiņa, augu ABC, augu skrubju, tēju meistarklases, meistarklase ,,Pirtsslota”. Brantu muižā tiek piedāvātas arī dažādas nometnes visai ģimenei par latvisko dzīvesziņu un pasaules uztveri. Viesošanās laikā Ilze dalībniekiem atklāti pastāstīja, kā ir cīnījusies, lai pārdzīvotu Covid 19 pandēmijas laiku, kādu milzu darbu, izturību un ticību nākotnei tas prasījis. Dalībniekiem bija iespēja nogaršot saimnieces pagatavoto launagu, kas pārsteidza ar dažādo garšu buķeti.
  • Kā pēdējo šajā pieredzes braucienā dalībnieki apmeklēja “Birzī” dzirkstošo bērzu sulu ražotni, Brantu pagastā. Tas ir ģimenes uzņēmums, kurā brauciena dalībniekus sagaidīja saimnieks Ervīns Labanovskis. Ekskursijas laikā bija iespējams apskatīt ražotni un pagrabu, kur tiek izgatavotas un glabātas dzirkstošās bērzu sulas BIRZĪ. Ervīns pastāstīja, ka apgūstot un interesējoties par produktiem kādus var iegūt no bērzu un kļavu sulām, tiek radīti ar vien jauni produkti, tādi kā dzirkstošās sulas, unikālais bērzu sulas sīrups, kura iegūšana ir ilgstošs un darbietilpīgs process, ražotnes jaunums – balzāms. Tāpat šo produkciju bija iespējams arī nogaršot.

Pēc ražotnes apskates dalībniekiem bija iespēja doties pastaigā pa pasaulē pirmo sulu koku parku, kur tiek stādīti tikai koki, kuru sulu var lietot pārtikā. Saimnieks pastāstīja, ka arī no valriekstu koka var tecināt sulas.

            Paldies dalībniekiem par atsaucību, paldies visiem saimniekiem par viesmīlību, jaunām iegūtām zināšanām, par iespēju izgaršot piedāvātos gardumus un iespēju tos iegādāties! Dalībnieki šāda veida organizētos pieredzes apmaiņas braucienus novērtēja kā ļoti vērtīgus un atzina, ka tādi būtu jāorganizē arī turpmāk!

no images were found

Informāciju sagatavoja:

Attīstības un plānošanas nodaļa