2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

“Rāma pēcpusdiena Jaundrustu muižā”

“Rāma pēcpusdiena Jaundrustu muižā”

Svētdienā, 22. augustā no plkst. 12:30, laipni aicināti visi tuvenieki un tālenieki uz Smiltenes novada ainaviskajiem dienvidiem – Drustu pagastu – pavadīt rāmu pēcpusdienu un vakaru Jaundrustu muižā ar kultūrvēsturiskām meistarklasēm un lekcijām kurzemnieku muzikālā pavadījumā.

Pamazām par tradīciju kļuvis godināt kādu no piecām pagasta muižām ar tās unikālo kultūrvēsturi un auru. Jau trešo gadu šis mērķis tiek sasniegts ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Valsts Mežu un bijušā Raunas novada finansējuma palīdzību. Ļoti svarīga panākumu atslēga ir arī vietējās cilvēku kopienas aktivitāte pasākuma sagatavošanā un organizēšanā.

Šogad uzņemam viesus Jaundrustu pusmuižā, kas celta 19. gadsimtā saimnieciskām vajadzībām un vēlāk kļuvusi par vietējo sabiedriskās kultūras centru. Šeit darbojies ārsts Kārlis Lībietis un pūtēju orķestri dibinājusi Teikmaņu dzimta, ļaudis par jaunumiem uzzinājuši no “Vietējās Avīzes”. Laiki ir mainījušies, bet arī šodien Jaundrustu pusē dzīvo rosīgi, izglītoti un kultūru mīloši ļaudis, kas aicina ciemos interesentus pavadīt darbīgu un izglītojošu svētdienu muižas pagalmā un Jaundrustu ezera krastā. 

Projekta “Rāma pēcusdiena Jaundrustu muižā” norises saistītas ar darba dienas ritumu lopu muižā.

Kā senos laikos, kad tika dalīti sievu, vīru un bērnu darāmie darbi, Jaundrustu muižas pagalmā paralēli darbosies trīs meistarklases. Vīri ķersies pie kaltiem un āmuriem, lai stutētu kopā saimes galdu un solus kopā ar kokamatnieku Vari Altānu, kura meistarotās mēbeles ciena kā Rīgas krogos, tā baznīcās. Tikmēr sievas pa āra virtuvi skaistos priekšautos kopā ar Īsto latvju saimnieci, Slow Food Starupe lauku labumu tirdziņa līdzdibinātāju un gastronomiskās kultūras pētnieci Brigitu Puriņu. Sarunās par ēdienu noskaidrosies, kā un ko gatavoja muižas laikos, kā klāja galdu un vai cerētais “nabaga bruņinieks” reiz ieradīsies… Bērni ies ganu gaitās kopā ar bērnu folkloras kopu “Piebaldzēni” un vadītāju Ievu Damrozi. Īstu lopu gan nebūs, bet savas domas un sapņus noteikti varēs saganīt, kā arī uzzināt, kāda bija ganubērnu ikdiena, dziesmas un spēles. Pašā olnīcas galā Lība Kapuste uzburs “Pasaku par Ūsiņu”, kas bijis zirgu un bišu aizgādnis latviešu mitoloģijā. 

Kur daudz darītāju, tur mēdz gadīties pa kādam strīdam. Un tas tik labi zināms latviešiem, jo galvas divas, bet viedokļi trīs…. Tāpēc errestus izlīdzināt palīdzēs psiholoģe Diāna Zande ar jautājumu – atbilžu sarunu par veselīgu attiecību stūrakmeņiem. Un pēc tam augstāko saprašanu par to, kā rāmi, lēnām un laimīgi vadīt dzīvi viens otram līdzās dos liepājnieku grupas “Zari” pasaulīgā mūzika, kas ies vienā ritmā ar Jaundrustu ezera viļņiem…

Esot tik tālu no pilsētu burzmas, varētu aizmirsties, ka pasaulē izsludināta ārkārtas situācija, tāpēc laipni atgādinām ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus un paņemt līdz Covid-19 sertifikātus, pasi vai ID. Cerams nevienam mieru netraucēs arī tas, ka tiks fotografēts. Visas norises notiek brīvdabā.

Tiekamies!

Mūs atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas valsts meži, , Vidzemes plānošanas reģions, Smiltenes novada Raunas pagasta pārvelde, z/s “Ķelmēni”,  AS “Rankas Piens”, SIA “Piebalgas Alus”, SIA “Markets”, SIA “Siera ražotne”, “Raunas Ķiploks” SIA MAGNA FOOD, viesu nams “Pļavnas”, z/s “Kalna – Mīlakšas” un z/s “Norēni”.