2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sargāsim Satversmi un mūsu neatkarīgo un demokrātisko valsti!

Valsts svētku priekšvakarā un Demokrātijas nedēļas ietvaros aicinājumam pievienojas oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis”, kas maijā projekta #Satversme100 ietvaros publiskos vēl divus nozīmīgus veikumus – izdevumu jauniešiem “Satversme kabatā” un filmu “Atver Satversmi”. Turpinās tematiskās publikācijas LV portāla (lvportals.lv) sadaļā “Satversme”.

Satversmes simtgadei šogad tiek veltīti vairāki pasākumi, tai skaitā oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” pienesums: februārī iznāca “Jurista Vārda” eseju krājums “Latvijas Republikas Satversmei – 100”, publiskota vietne satversme100.lv (tajā plašāk par jubilejas gadu) un LV portālā atvērta tematiskā sadaļa “Satversme”.  Satversmes simtgadei par godu ir izveidota vienota interaktīva grafiskā zīme  “Satversme – 100” (autore Dita Pence), kuru aicinām izmantot Satversmes jubilejas gada izglītojošās un informatīvās aktivitātēs.

Filma “Atver Satversmi”

 Projektu īsteno “Latvijas Vēstneša” izdotā žurnāla “Jurista Vārds” redakcija sadarbībā ar Latvijas Republikas Satversmes tiesu. Iecere par šādu audiovizuālu Satversmes popularizēšanu “Jurista Vārds” redakcijā radusies jau pirms vairākiem gadiem. Filma “Atver Satversmi” ir Latvijas juristu aicinājums ikvienam pilsonim iedziļināties mūsu pamatlikumā un izprast tajā ietvertos demokrātiskas valsts funkcionēšanas mehānismus un aizsargātās cilvēka pamattiesības.

“Izprotot Satversmes vērtības un apzinoties priekšrocības, ko ikkatram dod tiesiska un demokrātiska valsts, varam cerēt uz Latvijas sabiedrības nepieciešamo līdzdalību demokrātijas funkcionēšanā, noturību pret apdraudējumiem un gatavību aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti jebkuru satricinājumu apstākļos,” filmas ieceri skaidro žurnāla “Jurista Vārda” galvenā redaktore Dina Gailīte.

Žurnāla “Jurista Vārds” 3. maija laidiena redakcijas sleja plašāk pastāstīts par filmu. Jaunajā žurnālā ir arī vairāki tematiskie raksti par Satversmi. 

No šodienas, 3. maija, filma “Atver Satversmi” ir pieejama “sēriju” veidā – atbilstoši Satversmes struktūrai:

Katru “sēriju” ievada konkrētās Satversmes nodaļas komentārs, kam seko secīgi Satversmes pantu lasījumi. Filmu veidojis režisors Juris Sējāns kopā ar radošo grupu no “Jurista Vārda” un Satversmes tiesas. Filmas “sērijas” kopš 3. maija ir bez maksas pieejamas jebkuram interesentam internetā, savukārt filmas “garās versijas” kopīgā skatīšanās, klātesot visiem tās dalībniekiem, veidotājiem un atbalstītājiem, paredzēta 26. maijā.

Izdevums jauniešiem “Satversme kabatā”

Drīzumā klajā nāks “Latvijas Vēstneša” sagatavota grāmata skolu jaunatnei “Satversme kabatā”. Radošā komanda: teksts Jānis Joņevs, ilustrācijas Reinis Pētersons, salikums Juris Petraškevičs.

Šai grāmatai ir divas daļas. Pirmajā daļā tiek stāstīts par Satversmes tapšanas vēsturi un nodaļu pēc nodaļas izskaidrota Satversmes būtība. Otrajā daļā lasāma pati Satversme. Noslēgumā pievienots  faktogrāfiskais materiāls.

Grāmata būs Latvijas valsts dāvinājums visiem 9. klašu beidzējiem. Skolēniem to palīdzēs aizgādāt Tieslietu ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija. Izdevums bagātināts ar krāsainām ilustrācijām un saistošu vēstījumu par Latvijai vissvarīgāko grāmatu, kā to nodēvējis rakstnieks Jānis Joņevs. Ceram, ka Latvijas jaunajiem pilsoņiem tā būs interesanta tikšanās ar Latvijas pamatlikumu, un grāmatiņa lieti noderēs tālāko mācību gaitā,” izdevuma misiju raksturo “Latvijas Vēstneša” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele.LV portāla sadaļa “Satversme”

Visa gada garumā LV portālā (lvportals.lv) tiek veidota tematiskā sadaļa “Satversme”, kurā vienuviet ir pieejama skaidrojošu publikāciju sērija par Latvijas valsts pamatlikumu, tā attīstību un nozīmi.

LV portāla tematiskajā sadaļā ikviens iedzīvotājs var atrast skaidrojumus un infografikas par to, kas ir konstitūcija, kā tapa Latvijas Republikas Satversme, kā laika gaitā ir mainījies valsts konstitucionālais regulējums, kā saprast tajā ietvertos jēdzienus un vērtības. Skaidrojumi veidoti tā, lai tie būtu uztverami arī lasītājiem bez juridiskām priekšzināšanām un lai tos kā papildu informācijas avotu varētu izmantot izglītošanās procesā arī jaunieši, apgūstot vēsturi un sociālās zinības,” uzsver LV portāla galvenā redaktore Edīte Brikmane

Uzziņai

“Latvijas Vēstnesis” ir valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platforma (vestnesis.lv, likumi.lv, lvportals, žurnāls “Jurista Vārds” / juristavards.lv).

Tēmturi sociālajos medijos: #atverSatversmi un #Satversme100. Plašāk: satversme100.lv.

Atver Satversmi un piedalies! Sargām savu valsti.

Papildinformācijai

Zeltīte Kazļenoka
 Oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis”
 Sabiedrisko attiecību speciāliste
 Mob.: +371 25386479
 [email protected]