2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Sarunu festivālā “Lampa” aicinām meklēt atbildes uz jautājumu – vai laimīga dzīve ir iespējama visiem

 

 

Jau trešo gadu sarunu festivālā “Lampa” Labklājības ministrija un Veselības ministrija aktualizē jautājumu par cilvēkiem ar invaliditāti, ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem un iekļaujošu sabiedrību. Septiņās diskusijās kopā ar ekspertiem un diskusiju moderatoru Magnusu Eriņu divu nozaru ministrijas atklāti un reizē empātiski runās par ļoti svarīgām un jutīgām tēmām, kas nereti cilvēkos raisa neērtību, kaunu un bailes. Sarūpēta daudzpusīga programma https://ieej.lv/yrGir, kurā meklēsim atbildes uz jautājumiem, uzklausīsim pieredzes stāstus un kliedēsim mītus, lai mazinātu stereotipus un saprastu – vai laimīga dzīve ir iespējama visiem. 

Diskusiju cikls aizsāksies 20. augustā plkst. 12.30 ar sarunu par “sistēmas bērniem” – “Vai attieksme veido attieksmi?”, aktualizējot jautājumu par pieņemšanu, “sliktajiem gēniem” un vienlaikus aicinot paraudzīties šajā “spogulī” arī uz visu sabiedrību. 

“Iespēju dārza” skatuvē 20. un 21. augustā diskutēsim par inovatīviem pakalpojumiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, par “sistēmas bērniem” un viņu izaicinājumiem, uzsākot patstāvīgu dzīvi, jautāsim ekspertiem, vai pāraprūpēts bērns spēs uzsākt patstāvīgu dzīvi, bet sarunā “Kādiem nolūkiem izmantojam diagnozi?” vērtēsim neseno traģisko gadījumu Tukumā, kad mira vīrietis, par kuru mediji un prokuratūra izplatīja informāciju, kas atklāja datus par viņa psihiskās veselības stāvokli.  Paralēli diskusijām visi aicināti piedalīties sociālajā eksperimentā, kura laikā varēs iejusties cilvēku ar invaliditāti “ādā” un labāk izpratīsit viņu ikdienas izaicinājumus.

20.augustā plkst. 20.00 aicinām pievienoties improvizācijas teātra “Gandrīz draugi” izrādē “Iejusties otra ādā”, kas liks aizdomāties par empātiju un sabiedrībā valdošajiem stereotipiem. Diskusiju starplaikos varēsit dzirdēt arī fonda “Nāc līdzās” bērnu muzicēšanu un pievienoties repera Denisa Stepanova un grupas “Kreisais krasts” hiphopa ritmiem.

Tiekamies Cēsu Vienības laukuma zaļajā zonā, skatuvē Nr. 17 “Iespēju dārzs”: https://ieej.lv/CAfl6. Sarunas varēs vērot arī tiešraidē festivāla “Lampa” mājaslapā attiecīgās diskusijas sadaļā, Labklājības ministrijas Youtube kanālā un Facebook pasākumā “Spēks. Drosme. Enerģija”.

Līdzdalība sarunu festivālā “Lampa” tiek finansēta no Labklājības ministrijas un Veselības ministrijas Eiropas Sociālā fonda Tehniskās palīdzības projekta līdzekļiem.

Informāciju sagatavoja:
Aiga Ozoliņa
Labklājības ministrijas