2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Siltā vasara un 1.septembris Smiltenes pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē  “Pīlādzītis”

 

Karstā, saulainā vasara jau aiz muguras. Pedagogi izbaudījuši pelnīto atpūtu, pēc saspringtā un pārsteigumiem bagātā mācību gada. Arī iestādes jauninājums augu dobe, kas tapa pavasarī ar mērķi iepazīt un izzināt augus, ir raibi krāsaina un labi sakuplojusi. Ikdienā ejot tai garām, bērni uzdod jautājumus par redzamajiem augiem un ievēro notikušā izmaiņas.

Kā 12.grupas “Zilonēni” lielākie bērni ieinteresējas, cik tā kaņepe ir gara, vai viņa ir garāka par mums? Bērni ar pedagogu meklēja, ar ko var augu izmērīt, tad paši gāja pie medmāsiņas, lai izmēra viņu auguma garumu, un tad salīdzināja, kurš ir garāks. Tāpat rodas jautājumi par ziediem, kas tā par košo puķi, kas tur uzziedējusi? Vēl lielāks prieks ir dzirdēt, kā bērni stāsta vecākiem: “Tu zini, te aug rabarbers, tomāts, bet tā tur ir piparmētra.” Paldies arī vecākiem, kas ieinteresēti iesaistās sarunās par augiem! Tā pavisam ikdienišķi un nemanot bērni iepazīst augu izskatu, nosaukumus un atpazīst tos dabā.

Pēc šādas rosības arī 1. septembris ir klāt. Visas grupiņas, izņemot pašu mazāko bērnu grupiņas (1. gr. “Cālīši”, 2. gr. “Taurenīši” un 3. gr. “Kaķēni”), tika aicināti “Pīlādzīša” pagalmā pie Latvijas karoga uz kopīgu Zinību dienas pasākumu – tikšanos ar Burtu tārpiņu. Dzejoli  “Burtu tārpiņš” skaitīja vecākās grupas audzēkne Māra kopā ar iestādes vadītāju Santu Rudzīti.

Izrādījās, ka tas tārps ir ļoti savāds, viņš cep un ēd grāmatas, bet neprot lasīt.  Burtu tārpiņš bija mūzikas skolotāja Zane, kura bija lepna par savām prasmēm pagatavot un ēst grāmatas. Taču bērni gan bija pārsteigti un ieteica, ka labāk būtu tārpiņam doties uz bērnudārzu un mācīties lasīt. Šo mirkli pārtrauca skaļas klaigas, jo tuvojās Pelēns (mūzikas skolotāja Lāsma) un Kaķis (mūzikas skolotāja Elīna). Visi atcerējās, ka arī ir gājuši bērnudārzā un mācījušies dejot, un aicināja uz deju “Jautrā ballīte” visus bērnus un pedagogus, kuri labprāt izkustējās līdzi Kaķim un Pelei, taču jautrību pārtrauca Burtu tārpiņš, kurš priecājās par garšīgajām grāmatām. Pelēns bija dusmīgs par Burtu tārpiņa uzvedību un pārmeta par attieksmi pret grāmatām, arī Kaķis mācīja tārpiņu, ka grāmatas ir –JĀ-LA-SA!. Burtu tārpiņš, protams, priecīgs, jo viņš esot salasījis daudz garšīgu grāmatu. Uz to Pelēnam atkal sakāmais: “Burtu tārpiņ, tu neko nesaproti! Ne jau JĀ-SA-LA-SA, bet JĀ-LA-SA. Un kad tu lasi grāmatu, tu paliec gudrāks.”

Skanot dziesmiņai “Dziesma par grāmatu” visi iesaistījās jautrā dejā, ko pavadīja ar kustībām visu triju galveno varoņu izpildījumā.

Noslēgumā iestādes vadītāja sveica visus ar jauno mācību gadu, bet jautrais brīdis vēl turpinājās, jo tik ļoti gribējās visiem būt kopā un izkustēties mūzikas ritmos.

Lai skanīgs un radošs jaunais mācību gads mums visiem!

Informāciju sagatavoja:
Anda Dinga
PII “Pīlādzītis” izglītības metodiķe