2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Skaidrojums saistībā ar izskanējušo ziņu, ka Smiltenes novadā ir ieradušies bērni, kuriem trūkst pirmo nepieciešamības preču un tās nepieciešams steidzami  ziedot

Smiltenes novada pašvaldība vēlas informēt visus Latvijas iedzīvotājus, kurus ir sasniegusi ziņa, ka Smiltenē ir 22 Ukrainas bērni, un tiem nepieciešami steidzami ziedojumi, neticēt šai ziņai. Lūgums steidzami neorganizēt humāno palīdzību uz Smilteni. 

Šī ziņa radusies no sagrozītas informācijas, ko radījusi haotiska ziņu izsūtīšanu pa visu Latviju bez pavadteksta. Kad domājām ar ko to salīdzināt, tad grūti izlemt vai ar domino efektu vai kūlas ugunsgrēku? Laikam jau ar ugunsgrēku, kur lēnām gruzd pirmais stiebrs un pēc stundas desmit kilometru attālumā degošais mežs vairs nezina, kur sākās liesmas. 

Labklājības ministrija ir uzrunājusi Smiltenes novada Sociālo dienestu par šādu iespēju, nepieciešamības gadījumā uzņemt bērnunama bērnus. Pašvaldībai ir zināma rīcība, ja šāda vajadzība būs. Apzināšanas procesā, tika uzrunātas izglītības iestādes Palsmanē un Gaujienā un citur un saprasts vietu skaits, kuras ir pieejamas nepieciešamības gadījumā. Vienā no iestādēm tās bija 22 bērniem. Kāda darbiniece sarunā ar radinieci ieminējās, ka ar laiku nepieciešamība uzņemt Ukrainas bērnunama bērnus noteikti būs. Un radiniece izteica vēlmi, dodoties ciemoties, ievest vienā no cienījamām Smiltenes novada biedrībām lietas, kuras noderēs vēlāk. Pēc sarunas viņa izteica šo savu ieceri arī pāris draudzenēm, un tās labprāt pievienojās iecerei.

Droši vien kāda no draudzenēm ieminējās saviem draugiem vai radiem un vairs nav zināms, kur šajā visā uzradās ziņa ar daudzajām izsaukuma zīmēm, SOS un informāciju par to, ka bērni ir klāt un Smiltenes novada pašvaldība un novada nevalstiskās organizācijas nespēj nodrošināt viņus ar apģērbu un nepieciešamajām higiēnas lietām. Un tas jau arī vairs nav tik svarīgi.  Ziņa apceļoja Latviju un lika atbildēt Smiltenes novada pašvaldības un pagastu pārvalžu darbiniekiem uz satrauktiem zvaniem un e-pastiem visu dienu un vēljoprojām. Zvaniem ne tikai no Smiltenes novada iedzīvotājiem, bet arī no Cēsīm, Rīgas, Liepājas, Alūksnes, Gulbenes un citiem novadiem. 

Paldies nevalstisko organizāciju biedriem no Cēsīm, kuri saprata, ka drēbes un lietotas mantas ir katrā  novadā, visās biedrībās un nav iespējama situācija, ka to steidzami trūkst 22 bērniem un deva ziņu mūsu nevalstiskajām organizācijām.  

Aicinām iedzīvotājus kritiski vērtēt informāciju. Lūgums ziedot biedrībām un iniciatīvām, kuras pazīstat, un kuras atrodas Jūsu dzīvesvietas tuvumā. Uzzinot, nepieciešamos ziedojumus katrā organizācijā atsevišķi.

Ziedot vajadzēs, bet to var darīt lēnām un pakāpeniski, sev tuvākajos ziedojumu punktos. Katrā novadā tādi ir, palīdzību pieņem un pieņems, jo palīdzību vajadzēs ilglaicīgi. Lūgums iepriekš sazināties ar nevalstiskajām organizācijām un vienoties par nepieciešamo atbalstu un tā apjomu un ziedojumus vākt bez steigas un haosa. 
 
Ja pašvaldībām vai nevalstiskajām organizācijām būs nepieciešams kaut kas steidzami, tās to paziņos savās oficiālajās mājas lapās un FB kontos.

Iedzīvotājus, kuri dzīvo ārpus Smiltenes novada informējam, ka katrā pagastā ir ziedojumu un mantu vākšanas punkts arī pirms Ukrainas- Krievijas kara. Tāpat pilsētās un dažos pagastos darbojas nevalstiskās organizācijas, kuras pieņem ziedojumus. Smiltenes novadā darbojas arī starptautiskas palīdzības organizācijas, kā piemēram, Sarkanais Krusts un citas. 

Aicinām citu novadu iedzīvotājus nodot ziedojumus pašvaldību vai Jūsu reģionā atpazīstamu biedrību ziedojumu pieņemšanas punktos. Kā arī vaicāt pagastu pārvaldēs un sava novada pašvaldībās par iespējām palīdzēt citos veidos. Ja tomēr vēlaties uzrunāt citus kādas īpašas organizācijas atbalstam, lūgums  dalīties ar organizāciju oficiālajiem paziņojumiem.

Smiltenes novada pašvaldībai ir sadarbības pilsētas Ukrainā, un, šobrīd, viņi ziņo, ka drēbes nav nepieciešamas ir vajadzīgas specifiskas preces, ko iedzīvotājiem ir sarežģīti noziedot un palīdzības punktiem pieņemt. Ģeneratori, ūdens rezervuāri, medikamenti, akumulatori,  u.c.

Jāņem vērā, ka mantas, kuras nepieciešamas arī bēgļiem, kuri ierodas, reizēm ir specifiskas un tiks pirktas no nevalstiskajām organizācijām ziedotajiem līdzekļiem, tādēļ aicinām iedzīvotājus Smiltenes novadā un visā Latvijā ziedot naudu. Mūsu novadā naudas līdzekļus nepieciešamajam vāc nodibinājums Apes un Alūksnes novada fonds un piesaista tos arī no organizācijas Ziedot.lv.

Šobrīd palīdzību ar mēbelēm, traukiem un citām lietām tiem bēgļiem, kurus uzņems ģimenes piedāvā biedrība “Emmaus Smiltene” , apģērbu un apavus piedāvā vairākas novada biedrības un Latvijas Sarkanais Krusts. 

 Ja pamanāt kādu mulsinošu ziņu, un ir jautājumi par atbalstu Ukrainai un tās bēgļiem Smiltenes novada teritorijā lūdzam sazināties + 371 29613117 – vai sūtiet savus jautājumus vai priekšlikumus uz informatīvo e-pastu: [email protected].

Vienmēr pārbaudiet ziņas pirmavotu. Ja tas ir pārāk tāls, lai ar to sazinātos, tad labāk ziedojiet naudas līdzekļus vai vaicājiet par palīdzības nepieciešamību sev pazīstamām apkārtnes biedrībām. Visos novados ir biedrības, kuras veikušas ziedojumu vākšanas funkciju arī pirms krīzes situācijas. (Gan Liepājā, gan Alūksnē gan citas pilsētās). Šobrīd šīs biedrības ir vislabāk nodrošinātas, organizētas, ciešā sadarbībā savstarpēji un ar valsts atbildīgajiem dienestiem un to uzticamību jau ir pārbaudīta.

Būsim līdzjūtīgi, atbalstoši, saglabāsim mieru un kritisko domāšanu!

 

Informāciju sagatavoja: 

Aija Kramiņa

Smiltenes novada pašvaldības 

Sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciāliste