2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Skolēni uzsākuši strādāt vasarā

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sveic visus bērnus un viņu vecākus 1.jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā. Šis datums NVA katru gadu ir nozīmīgs, jo tā ir pirmā diena, kad jaunieši uzsāk darba gaitas NVA īstenotajā vasaras nodarbinātības pasākumā, kas norisinās no 1. jūnija līdz 31. augustam visā Latvijā. Pasākumā piedalās skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

NVA direktore Evita Simsone: “Šogad NVA filiālēs visā Latvijā ir apstiprinātas 9692 darba vietas skolēniem, tas ir par 2 tūkstošiem darba vietu vairāk nekā iepriekšējā gadā. Darba devēji ir gatavi dalīties savā profesionālajā pieredzē un palīdzēt skolēniem apgūt dažādas prasmes darbam. Šodien, esot reģionālajā vizītē Siguldas novadā, man ir iespēja tikties ar vairākiem skolēniem un viņu darba devējiem. Prieks redzēt iedvesmu un apņēmību gan skolēnu, gan darba devēju acīs, jo šī ir vienreizēja iespēja palīdzēt skolēniem izzināt, kāds ir darba tirgus.”

Vislielākais skolēniem piedāvāto vasaras darba vietu skaits ir Rīgas reģionā – 3138, Kurzemē apstiprinātas 1999 darba vietas, Vidzemē – 1750, Zemgalē – 1520 un Latgalē – 1285. Darba iespējas vasaras brīvlaikā skolēniem šogad piedāvā kopā 690 darba devēji.

Jaunieši strādās visdažādākajās jomās – tirdzniecībā, ēdināšanas uzņēmumos, kultūras un sporta iestādēs, birojos, zemnieku saimniecībās, pašvaldībās un citās darbavietās. Skolēna mēneša atalgojums par pilnu nostrādātu darba laiku būs ne mazāks par valstī noteiktās minimālās algas apmēru – 500 eiro pirms nodokļu nomaksas. Darba devēji nodrošina skolēnam darba vadītāju, kurš palīdz apgūt darbam nepieciešamās pamatprasmes un iemaņas. Skolēns tiek apdrošināts arī pret nelaimes gadījumiem darba vietā. Skolēns pasākumā tiek nodarbināts vienu mēnesi, bet atsevišķos gadījumos, vienojoties ar darba devēju, nodarbinātības laiks var būt ilgāks – līdz diviem mēnešiem.

Līdz 1.jūnijam dalībai skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā ir reģistrējušies kopumā 11176 skolēni, to skaitā 343 skolēni ar invaliditāti un 75 Ukrainas skolēni. Vislielākais skolēnu pieteikumu skaits ir Rīgas reģionā – 4472, Kurzemē dalībai pasākumā pieteikušies 2458 skolēni, Latgalē – 1521, Zemgalē – 1399 un Vidzemē – 1326.

Skolēnu elektroniskā reģistrācija dalībai vasaras nodarbinātības pasākumā NVA vietnē turpināsies līdz 15.augustam. Detalizētāka informācija par NVA īstenoto aktīvo nodarbinātības pasākumu “Nodarbinātības pasākumi vasaras brīvlaikā personām, kuras iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs” pieejama NVA mājaslapā