2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēka aicina atvērt nezināmas un traģiskas novada vēstures lappuses

Smiltenes bibliotēkā līdz 30.aprīlim apskatāma Smiltenes novadpētniecības muzeja ekspresizstāde “Liktenīgais februāra ceļš”, kas vēsta par traģiskiem notikumiem vairāk kā pirms 105 gadiem.

Smiltenes novadpētniecības muzeja vadītāja Ieva Miķe stāsta, kā radusies iecere par šādas izstādes tapšanu: “Izpētes sākums ir saistīts ar Mēru muižas īpašnieka Jakoba Augusta Hekera traģisko bojāeju 1918.gada februārī. Tieši tas aizveda pie daudz plašāka mēroga politisko notikumu izpētes Ziemeļlatvijā, kas līdz šim bijuši fragmentāri apskatīti dažādos publicētajos avotos un šobrīd atklāj jaunu lappusi toreiz tik ļoti nestabilajā un sarežģītajā politiskajā situācijā Latvijas teritorijā.”

Politisko situāciju Latvijā 1918.gadā ietekmēja divu karojošo lielvaru – Padomju Krievijas un Vācijas īstenotā politika. Sabiedrībā jau virmoja idejas par Latvijas neatkarību, tāpēc 1918.gads sākas ar lielinieku represijām ar mērķi izrēķināties ar politiskajiem pretiniekiem, arestēt kontrrevolucionārus un aizdomās turētās personas un izsūtīt tās no Latvijas. Latvijas Strādnieku, kareivju un bezzemnieku deputātu padomes izpildkomiteja (Iskolats) un Krievijas 12. armijas kareivju deputātu padomju izpildu komiteja (Iskosols) izsludināja neokupētajā Latvijas teritorijā aplenkuma stāvokli. Pēc Iskolata prezidija lēmuma Vidzemē dažās dienās tika apcietināti vairāki simti latviešu inteliģences pārstāvju, sabiedrisko un politisko darbinieku – mācītāji, advokāti, tirgotāji, namsaimnieki, Smiltenē -18. Viņu vidū bija Smiltenes zemkopības biedrības valdes priekšsēdētājs un Smiltenes – Palsmanes – Aumeisteru – Gaujenes krājaizdevu kases direktors Pēteris Pelcis, Latvijas Zemnieku Savienības Smiltenes nodaļas priekšsēdētājs Jānis Ringmanis, lauksaimnieks Eduards Vīķelis, tirgotājs Jānis Blūmentāls, provizors Eižens Bergmanis, namsaimnieks Dāvis Nodievs, Smiltenes namsaimnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Pēteris Strāls, Mēru muižas īpašnieks Jakobs Augusts Hekers, mācītājs Ādams Jende no Raunas draudzes un citi.

Izstādi papildina materiāli no Smiltenes bibliotēkas novadpētniecības krājuma un tā ir apskatāma  bibliotēkas darba laikā .

 

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes bibliotēkas bibliogrāfe