2024. gada 24. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā apskatāma Laimas Klāvas gleznu izstāde

No 16.augusta Smiltenes bibliotēkā apskatāma novadnieces Laimas Klāvas izstāde “Pasaule caur manām acīm”. Vairāk nekā piecus gadus Laimas brīvā laika piepildījums un hobijs ir gleznošana, izstādē apskatāma tikai daļa no viņas darbiem. Gleznošanas iemaņas Laima apguvusi, darbojoties Smiltenes mākslas skolas pieaugušo studijā.
Laima stāsta: “Mani, kā amatieri, pieķerties otai un krāsu paletei rosināja iekšējā dziņa. Dabā redzētais – ainavas, ziedi, ūdens tilpņu skaistums mani vienmēr ir uzrunājis, lai to attēlotu un uztrieptu krāsainās kompozīcijās.
Tiekties pēc harmonijas un skaistuma dabā? Tas ir aizraujoši un reizē – izaicinoši, ja gribi izveidot gleznu! Pacel acis uz augšu un ieraugi mākoņu kalnus un laivas. Katrs zieds, kurš ieskatās Tavās acīs, aicināt aicina to uzgleznot.
Vērojot gadalaiku maiņas, mūsu Latvijas daba piedzīvo fenomenālu krāsu gradāciju maiņu – no baltajām sniega kupenām, cauri dzelteno pieneņu pakalniem un vasaras ziedošajām pļavām. Īpašu akcentu krāsu paletē ienes sarkanais pīlādžu trakums. Šoreiz izstādē dominē pavasaris visās savās izpausmēs.
Prasme saskatīt skaisto dabā cilvēkam ir ļoti derīga. Vērojot, kā dārzs mainās ik dienu, cilvēks izjūt Visuma elpu, vienotību ar pasauli un saņem iespēju smelties no tās dzīvības enerģiju. Tad katra diena ir kā miniatūra dzīvē.”
Izstāde priecē ar krāsainību, kas dominē Laimas gleznās. Galvenā tēma – Latvijas skaistā daba, ziedi, bet dažās gleznās attēloti ceļojumu laikā sirdī iespiedušies brīnuma mirkļi – Turcijas un Krētas gleznainās ainavas.
“Atklāsim savas spējas un dotumus mūža otrajā pusē, pulēsim tos, cik spējam, tad arī citiem būs prieks!”- mudina Laima Klāva.
Izstāde būs apskatāma līdz 15.oktobrim, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus.

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes bibliotēkas bibliogrāfe