2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā apskatāmi Elitas Agitas Janikas darinātie rūķi un mājas gariņi

Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā no 3.līdz 28.aprīlim apskatāmi Elitas Agitas Janikas darinātie rūķi, mājas gariņi un rotaslietu lādītes.

Elitas Agitas Janikas dzimtā puse ir Ape, taču jau vairākus gadus par savām mājām viņa sauc Alūksnes novada Mālupi. Viņas lielākā kaislība ir rokdarbi, kuriem iedvesmu rod sakoptā apkārtējā vidē,  dabā, mūzikā. Elitai Agitai Janikai svarīga ir precizitāte, individualitāte un smalkas detaļas, krāsas. Rokdarbi ir vaļasprieks, kas sniedz gandarījumu, iepriecinot gan sevi, gan citus. Rokdarbniece pārzina dažādas tehnikas: adīšanu, tamborēšanu, filcēšanu, krāsaino un balto darbu izšūšanu, pērļošanu, mezglošanu, darbojas ar polimērmālu. Tomēr mājas gariņu un rūķu veidošana ir Elitas Agitas sirdslieta. Katrs darinātais rūķis ir citādāks, nav divu vienādāku. Rokdarbniece atzīst, ka galvenais viņas radošajā darbībā ir iekšējā harmonija, miers, prieks un pozitīvas emocijas. Viņas moto: “Nekas nav neiespējams cilvēkam, kuram ir sapņi!”

Žurnāla “Praktiskie Rokdarbi” intervijā (2022.gada nr.6) rokdarbniece atzīst, ka “pirmais rūķītis vairāk līdzinājās lācītim. Un tikai pēc trīsdesmitā mājas gariņa es sapratu, kādiem tiem jābūt. Turklāt man ir uzskats, ka darbiņam ir jābūt rūpīgi nostrādātam un kvalitatīvam. Piemēram, rūķu cepuri esmu adījusi un ārdījusi kādas piecas reizes, kamēr bija perfekts rezultāts.”

Elitas Agitas Janikas rūķu un mājas gariņu izstāde atceļojusi uz Smilteni, lai iepriecinātu bibliotēkas apmeklētājus ikgadējās Bibliotēku nedēļas laikā. Šogad Bibliotēku nedēļas tēma ir “Svinam kopā!”, un tā norisināsies no 17. līdz 23. aprīlim.

 

Informāciju sagatavoja:
Sanita Lārmane,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre