2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā ar divām izstādēm godina slavenu novadnieku

Ievadot Bibliotēku nedēļas pasākumus un pieminot slaveno novadnieku, Smiltenes bibliotēkā atklāta izzinoša izstāde “Jēkabs Dranda – Smiltenes podniekmeistars ar pasaules slavu”, veltīta viņa 170.dzimšanas dienai. Vizuāli to lieliski papildina otra – izstāde “Jēkaba Drandas kultūrvēsturiskā mantojuma apguve Smiltenes Mākslas skolas audzēkņu darbos”.

Pirms 170 gadiem Smiltenes draudzes Meža Drandu mājās, Jēkaba Drandas un Karlīnes ģimenē piedzima dēls Jēkabs, kurš vēlāk kļuva par iecienītu podniekmeistaru Smiltenes apkārtnē. Dranda pārsvarā darinājis šķīvjus un vāzes, izmantojot Smiltenes pusē raksturīgo sarkano mālu. 20.gadsimta sākumā, krāšņiem augu motīviem rotātie trauki, bija pazīstami ne tikai Latvijā, bet tika eksportēti ārpus tās robežām. Jēkabu Drandu uzskata par pirmo latviešu profesionālās keramikas aizsācēju, kurš 1906.gadā Itālijā, Starptautiskās mākslas un mājrūpniecības izstādē Milānā par saviem darinātajiem šķīvjiem saņēma sudraba godalgu, veicinot atpazīstamību pasaulē. Daļa viņa darbu tika aizvesti arī  uz Krieviju, visvairāk  Pēterburgu (tagad Sanktpēterburga).

Izstādē “Jēkabs Dranda – Smiltenes podniekmeistars ar pasaules slavu” apkopoti interesanti fakti par viņa dzīvi un daiļradi. Šeit apskatāma vienīgā zināmā fotogrāfija (kopija) ar mūsu slaveno novadnieku 20.gadsimta sākumā. Dranda redzams kopbildē ar citiem talciniekiem kulšanas talkas laikā Smiltenes apkārtnē. Plašāka informācija par izcilo meistaru atrodama bibliotēkas Novadpētniecības krājumā.

Otra izstāde – Jēkaba Drandas kultūrvēsturiskā mantojuma apguve Smiltenes Mākslas skolas audzēkņu darbos” ir Mākslas skolas 3.kursa audzēkņu veltījums mūsu novadniekam jubilejā. Audzēkņu apgleznotie dekoratīvie šķīvji tapuši, iedvesmojoties no Jēkaba Drandas darbiem, tā parādot pagātnes mantojuma mijiedarbību ar mūsdienām. Mākslas skolas pedagoģe Džinita Jurkovska stāsta: “Lai saglabātu latviešu tautas tradīcijas, keramikas mācību programmā ir iekļauta mūsu pašu meistara Jēkaba Drandas kultūrvēsturiskā mantojuma apguve – 3.kursa audzēkņi iepazīstas ar viņa biogrāfiju, studē šķīvju reprodukcijas un, iedvesmojoties no meistara rakstiem, skicēs rada savas krāsainās idejas, lai pēc tam tās realizētu uz šķīvjiem krāsaino angobu tehnikā”. 2019.gadā Smiltenes vārds izskanēja plašākā nozīmē, kad muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” izstādē “Jēkabs Dranda. Keramika” tika eksponēti J. Drandas darbi no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijām kopā ar Smiltenes Mākslas skolas audzēkņu darbiem.

Izstādes apskatāmas Baznīcas laukumā 13, Smiltenē no 12.aprīļa līdz 31.maijam Smiltenes bibliotēkas darba laikā.

Bibliotēku nedēļa notiek visā Latvijā jau 26 gadus. 2023.gada tēma ir “Svinam kopā! LBB 100”. Bibliotēku nedēļa notiek no 2023. gada 17. līdz 23. aprīlim, un tās laikā bibliotēkas ir aicinātas rīkot Latvijas Bibliotekāru biedrībai (LBB) veltītas aktivitātes – sarunas, diskusijas, atmiņu vakarus, konkursus, publikācijas –, kas pievērš uzmanību biedrības nozīmei Latvijas bibliotekāru dzīvē un bibliotēku nozares kopainā.

 

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes bibliotēkas bibliogrāfe