2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā būs nodarbība par dzimtas izpētes jaunākām tendencēm un resursiem

Bibliotēku nedēļas laikā Smiltenes bibliotēka 19.aprīlī plkst.14.00 aicina interesentus uz tikšanos ar dzimtas pētnieci  Lindu Lielvārdi bibliotēkas telpās Baznīcas laukumā 13.

Pēdējos gados aizvien vairāk pieaug sabiedrības interese par dzimtas koka veidošanu. Dzimtas pētniecība ir ļoti aizraujošs process, jo izzinot savas ģimenes vēsturi, mēs varam uzzināt daudz interesantu faktu un labāk izprast paši sevi.

Linda Lielvārde jau vairāk kā 15 gadus nodarbojas ar brīvprātīgo ģeneoloģiju un dalās savās zināšanās par dzimtu izpēti dažādos semināros un lekcijās. Facebook grupā Dzimtas detektīvs, kurā Linda dod  padomus un palīdz zudušo pavedienu meklēšanā,  apvienojušies vairāk kā 25 tūkstoši cilvēku.

L.Lielvārdes pētījumi apkopoti Myheritage platformā, iesaistot arvien vairāk interesentu un pētījumu rezultātā atrodot savstarpējās tiešās radniecības saites. Tas ir arī viņas mērķis –  vienota Latvijas lielkoka izveidošana, jo jau tagad viņa ir saslēgusi datus par 150 tūkstošiem cilvēkiem. Viņa uzskata: “Mēs te Latvijā gandrīz visi esam radinieki, pat ja visus savus senčus nevaram izpētīt”.

2021.gadā Smiltenes bibliotēka kopā ar Lindu Lielvārdi noorganizēja piecas nodarbības dzimtas pētniecības zināšanu apgūšanā. Rezultātā izveidojās Smiltenes dzimtas detektīvu grupa, kuras dalībnieki aktīvi darbojas, palīdzot viens otram informācijas meklēšanā un apkopošanā. Dzimtas detektīve Inese Lazdiņa pēc šīm apmācībām atzina: “Esmu pilnīgi pārņemta ar šo pētniecības “bumu”. Esmu atklājusi tik daudz jaunu faktu par savu dzimtu”.

Par gaidāmo tikšanos Linda saka: “Priecāšos trešdien atkal satikties ar Smiltenes novada aizrautīgajiem pētniekiem, lai dalītos pieredzē par interesantākajiem atklājumiem, pētniecības darba grūtumu un priekiem, kā arī lai dalītos ar jaunākajām dzimtas pētniecības tendencēm. Vienlaikus izjūtu gandarījumu, ka pa šo laiku, kopš darbojāmies kopā, piedalīties Smiltenes novada kultūrvēstures izpētē interesi izrāda arī skolas vecuma jaunieši – pilni entuziasma un jau daudz elastīgākām prasmēm, pielietojot tehnoloģiskās iespējas. Pastāstīšu par dažādiem knifiņiem, kas rodas izpētes procesā, iedrošināšu un iedvesmošu, lai pētījumi vēršas gan plašumā, gan dziļumā.”

Nodarbība būs noderīga gan tiem, kuri vēlas tikai sākt pētniecību, gan tiem, kuri ar to nodarbojas jau gadiem. Lai dzimtas pētniecība kļūst par interesantu un aizraujošu nodarbību ikvienam, kam interesē atrast savus senčus!

Pieteikšanās uz nodarbību ”Dzimtas izpēte – jaunākās tendences un resursi” līdz 18.aprīlim (ieskaitot), zvanot 26449145 vai 64773030 vai ienākot bibliotēkā Baznīcas laukumā 13.

Bibliotēku nedēļa notiek visā Latvijā jau 26 gadus. 2023.gada tēma ir “Svinam kopā! LBB 100”. Bibliotēku nedēļa notiek no 2023. gada 17. līdz 23. aprīlim.

 

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes bibliotēkas bibliogrāfe