2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā skatāmi koktēlnieka Gunta Priedītes darbi

Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā no 6. līdz 31. martam apskatāma smiltenieša koktēlnieka Gunta Priedītes darināto koka figūru izstāde “Sentēvu sēta”.
Darbs ar koku ir Gunta Priedītes aicinājums. Koks vilinājis un iedvesmojis viņu jau no bērnības. Pirmie darbi – karotes no liepas koka – tika izgatavoti mācoties pamatskolā. Viņam padodas ne tikai koka skulptūru un figūru darināšana, bet arī mūzikas instrumentu veidošana un restaurēšana.
Gunta Priedītes darbi aplūkojami nozīmīgos tūrisma objektos Smiltenes novadā, piemēram, Cērtenes pilskalnā. Veiksmīga sadarbība koktēlniekam izveidojusies ar vairākām pašvaldībām, kur uzstādīti vairāki viņa darbi, piemēram, Strenčos – skulptūra „Gaujas plostnieks”.
2017. gadā Guntis Priedīte kopā ar dzīvesbiedri Annu Priedīti saņēmis Smiltenes novada domes apbalvojumu – Gada balvu Kultūrā – par ieguldīto darbu nemateriālo kultūras mantojuma saglabāšanā, tradīciju turpināšanā savā radošajā darbā.
Aicinām aplūkot koka figūru izstādi! Varbūt tā iedvesmos Tevi jaunam vaļaspriekam un Tu, līdzīgi kā Emīls Astrīdas Lindgrēnes grāmatā “Lennebergas Emīls”, kādreiz grebsi koka vīriņus.

 

Informāciju sagatavoja:
Sanita Lārmane,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre