2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

“Smiltenes leģendas” foto mirkļos

2020.gadā, atzīmējot Smiltenes simtgadi, kopš piešķirtas pilsētas tiesības, Smiltenes novada muzejs īstenoja projektu “Iepazīstam Smiltenes leģendas”. Sešos video stāstos tika apkopoti nostāsti, teikas un leģendas par Smiltenei un tās apkārtnei nozīmīgām vietām, notikumiem un personām, kas tiek stāstītas no paaudzes paaudzei. Paralēli, filmējot video stāstus, grupas “Apvedceļš” solists Jānis Krūmiņš iemūžināja fotogrāfijās mirkļus no “Smiltenes leģendu” tapšanas laika. 2020.gada oktobra sākumā Smiltenes novada Kultūras centrā varēja apskatīt Jāņa veikumu – viņa pirmo foto izstādi.
Lai gan Jānim video filmēšanā pieredze ir jau vairākus gadus, fotografēšanai viņš pievērsās tikai 2020. gada sākumā. Stāstot par savu pieredzi, Jānis smejoties saka: “Man, iesācējam fotografēšanā, tā bija Dieva dāvana, – jau tiek doti sapucēti modeļi, viss ir gatavs, tikai knipsē!”. Izstādē izliktajās fotogrāfijās atpazīsim novadniekus – Smiltenes Tautas teātra aktrisi Madaru Vīksniņu, Smiltenes muižas īpašnieka, Vidzemes ģenerālgubernatora Georga fon Brauna tēlā – Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Edgaru Avotiņu, firsta Paula Līvena lomā – Kasparu Pakuli, kā arī folkloras kopas “Rudzupuķe” dalībniekus.
Foto izstāde Smiltenes bibliotēkā apskatāma līdz 28.februārim, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos ierobežojumus.

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes bibliotēkas bibliogrāfe