2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes novada Lobērģos ieradušies divi pusaugu lāči

 

Informējam iedzīvotājus, Smiltenes novada Loberģos manīti divi pusaugu lācēni. Lācēni vasaru siroja Valkas novadā.  Tur  balstoties uz kaimiņvalstu pieredzi un ieteikumiem bija plānots veikt lāču apzinātu traucēšanu , biedēt ar gaismas un trokšņa salūtu munīciju, kam vajadzētu tos izbiedēt, lai lāči vairs viensētām labprātīgi netuvotos. Taču šī metode nav lāčus aizbiedējusi no Vijciema apdzīvotajām viensētām mežā, bet tie devušies uz Smiltenes puses Lobērģiem.

Kā otru  variantu, lai novērstu lāču sirošanu, eksperti mēģinās lāču izšķiršana. Šajā gadījumā lāči tikts iemidzināti un pārvietoti. Pieņemot ka vienatnē  dzīvnieks būs mazāk drosmīgs doties sirojumos apdzīvotās vietās.

Jāsaprot, ka šī nav tipiska lāču uzvedība un nebūtu jābīstas, ka turpmāk visi šeit mītošie lāči barosies no cilvēku dārziem un atkritumu urnām”, intervijā skaidro Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš, piebilstot, ka “normālā situācijā lācis ir prognozējams – tas izvairās no kontakta ar cilvēku un patstāvīgi prot sarūpēt sev barību, tāpēc lielākoties mēs mežos varam sastapt tikai liecības par lāča klātbūtni, nevis pašu lāci.” Līdz šim Latvijā nav fiksēti gadījumi, kad savvaļas lāči tieši uzbrūk iedzīvotājiem, tomēr pēdējos gados arvien biežāk ir bijušas situācijas, kad cilvēku rīcības dēļ savvaļas lāči no cilvēkiem nebaidās.

Atkarībā no apstākļiem, tuvākajās dienās, Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Vijciema un Loberģu mednieku kolektīviem veiks pasākumus lācēnu iemidzināšanai un izšķiršanai. Ar mērķi pārvietot dzīvniekus uz purvu mežu masīviem, dabas liegumos, un nodalīt vienu no otra, jo vienatnē tie nav tika drosmīgi. Kamēr ekspertu komanda risina radušos situāciju, aicinām iedzīvotājus būt piesardzīgiem Smiltenes apkārtnes mežos un netuvoties lāčiem tos ieraugot.

 

Informāciju sagatavoja 

Aija Kramiņa 

Smiltenes novada pašvaldības 

sabiedrisko attiecību speciāliste