2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes novada pašvaldība informē par egļu izzāģēšanu pie Tepera ezera

Smiltenes novada pašvaldības Saimnieciskās darbības nodaļa informē, ka tiks izgrieztas mizgraužu bojātās, nokaltušās egles pie Tepera ezera.

Astoņzobu mizgrauža radīti bojājumi ir konstatēti arī citviet pašvaldības parkos un privātīpašumos. Bojāti koki arī Jaunā parka teritorijā un citviet pašvaldībā.

“Egļu astoņzobu mizgrauzis šobrīd nodara vislielāko postu egļu audzēm Latvijā. Ja iepriekšējā rudens, ziemas periodā bijušas vēja gāztas, lauztas un liektas egles, līdz mizgraužu lidošanas sezonas sākumam nepieciešams veikt šo bojāto egļu izstrādi, jo egļu astoņzobu mizgrauzis vispirms attīstās novājinātās eglēs.

Liela uzmanība jāpievērš egļu audzēm, kas vecākas par 50 gadiem. Ja mizgrauzis ir ieperinājies audzē, tā vairs nebūs glābjama. Ar tās savlaicīgu nociršanu var glābt blakus esošās vēl nebojātās audzes.  ” skaidro LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

Smiltenes novada pašvaldība aicina iepazīties ar Latvijas Valsts Mežu sagatavoto informāciju un rūpīgi izvērtēt stādījumus piemājas saimniecībās  un meža audzēs.

Vairāk informācijas par šo kaitēkli un veidiem, kā pasargāt egļu piemājas stādījumus un audzes Latvijas Valsts mežu sagatavotājā informācijā šeit.

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un Latvijas Valsts mežzinātnes institūts (LVMI) “Silava” izglītojošā filma mežu īpašniekiem, kurā pieredzējuši eksperti dalās padomos par to, kā atpazīt mizgrauža invadētos kokus, kad un kā rīkoties, lai mazinātu egļu kaitnieka tālāko izplatību un kā minimizēt riskus meža audzēšanā šeit.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Aija Kramiņa,

Smiltenes novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciāliste