2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes novadā viesojas kultūras ministrs Nauris Puntulis

Šodien, 16. martā, Smiltenes novada pašvaldībā darba vizītes ietvaros viesojās Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis. Ministra vizītes pamata mērķis bija apspriest jautājumus, kas saistās ar novada amatiermākslas kolektīvu dalību Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos šovasar.

Ministrs vizītes sākumā tika uzņemts Smiltenes kultūras centrā, kur uzklausīja Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Edgara Avotiņa vēstījumu par novadu kopumā, kultūras un tūrisma pārvaldes vadītājas Velgas Mālkalnes informatīvo materiālu par kultūru un novada amatiermākslas kolektīvu dalību Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, īpaši izceļot lielu kultūras namu un centru vadītāju centību, uzturot kolektīvu snieguma augsto kvalitāti. Velga Mālkalne stāstīja, ka šobrīd no Smiltenes novada plānoti 692 dziesmu un deju svētku dalībnieki, pārstāvot 26 kolektīvus, pašlaik gatavošanās svētkiem ir uzņēmusi strauju tempu. Turpinājumā Smiltenes novada bibliotēkas vadītāja Inta Mežule vēstīja par bibliotēkas izaicinājumiem – nepiemērotām telpām. Mārtiņš Ulāns, Smiltenes novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks attīstības jautājumos, papildinot, sniedza ieskatu Viedrades kvartāla attīstības procesā, kas būtu risinājums arī bibliotēkas jautājumam.

Informatīvajai daļai sekoja apspriede par dažādiem aspektiem kultūras jomā. Ministrs Nauris Puntulis izteica pateicību amatiermākslas kolektīvu vadītājiem, akcentējot viņu būtisko nozīmi nācijas veidošanā, tāpat kultūras jomā tika akcentēta pagājušajā gadā apstiprinātā “Kultūras centru likuma”  loma. Izskanēja amatiermākslas kolektīvu pārstāvju jautājumi par dalību dziesmu un deju svētkos, diskusijas daļā tika apskatīti dažādi temati – izstāžu zāles trūkums Smiltenes novadā, finansiālie aspekti, kas saistās ar kolektīvu dalību Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkos, plāni par Smiltenes estrādes rekonstrukciju, amatiermākslas kolektīvu vadītāju atalgojuma jautājums.

Diskusijas beigās Nauris Puntulis atminējās Covid-19 pandēmijas laikus un atzina, ka īpaši amatiermākslas kolektīvu dalībnieku un vadītāju mīlestību pret kultūru, vēlmi tajā darboties, varēja novērtēt apstākļos, kad mēģinājumi notika tiešsaistē, individuāli – tam bija nepieciešams īpašs gribasspēks.

Vizīte turpinājās Smiltenes novada bibliotēkas pašreizējā ēkā, kur tika novērtēta šī brīža situācija, spriests par nākotnes plāniem un mērķiem tās attīstībai. Apmeklējums tika papildināts ar Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas apskati.

Noslēgumā ministrs apmeklēja Jāzepa Vītola memoriālo muzeju “Anniņas”, kur svinīgā atmosfērā saņēma ielūgumu uz šovasar gaidāmajiem Gaujienas “Vītolsvētkiem”.

Beāte Putniņa

Smiltenes novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste