2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikuma jaunieši praktiskās iemaņas apgūst uzņēmumos

 

Kur mācīsies Vidzemes jaunieši? – Ar šādu nosaukumu Zoom platformā mācību gada izskaņā notika  Darba devēju konfederācijas (LDDK) rīkotajā seminārs par jauniešu izaugsmes un karjeras iespējām Vidzemes reģionā. Seminārā īpaši daudz tika runāts par darba vidē balstītām mācībām un praksi. To piedāvātās iespējas aizvien biežāk izmanto arī Smiltenes tehnikuma jaunieši. Savā prakses pieredzē dalījās Smiltenes tehnikuma 2020.gada absolvente Betija Začesta un 2.ceļu būves mašīnu mehāniķu kursa audzēkne Linda Šutova.

Gulbenes muižā atkal aizvien biežāk iegriežas tūristi un Betija kopā ar uzņēmuma īpašnieci Ilgu Romānova rūpējas par to, lai ikviens šeit būtu laipni sagaidīts un uzņemts. “Vecgulbenes muižā pastāvīgā darbā strādāju divus gadus. Šeit biju praksē arī pēc pirmā un ceturtā kursa,” stāsta Betija Začesta. “Pēc profesionālās kvalifikācijas prakses mani pieņēma darbā, pēdējā kursā mācības apvienoju ar darbu. Uzskatu, ka prakse ir ļoti svarīga. Katrs uzņēmums ir ar savu specifiku, ko var apgūt tikai darbā.”

Betijas darba devēja Ilga Romanova saka: “To jau ātri var redzēt, kurš praktikants strādā ar prieku, ir atbildīgs, būs nākamais lietaskoks. Par Betiju jau no pirmās dienas sapratu, ka tas ir cilvēks, kurš šeit var palikt. Viņa ir neaizvietojama visās jomās. Uzreiz redz, kur vajag pielikt roku. Kad pēc pandēmijas atsākām darbu, Betija muižā bija galvenais pavārs.

Uzskatu, ka Smiltenes tehnikums ir ļoti laba skola ar izcilu materiālo bāzi gan, lai labi apgūtu pavārmākslu, gan viesmīlību. Ja vien jaunietis gatavs ņemt pretī to, ko skola viņam piedāvā. Īsti nesaprotu tos, kas gatavi braukt uz Angliju, maksāt 40 000 eiro gadā, lai mācītos tikai vienu vienīgu pavārmākslu. Šeit ir tik vispusīgas mācību programmas, mācības par brīvu un jauniešiem vēl maksā stipendiju.”

Praktiskās mācības uzņēmumā

2.ceļu būves mašīnu tehniķu kursa audzēkne Linda Šotova šajā mācību gadā praktiskās mācības apguva SIA “8 CBR”. “Man ļoti laimējās ar prakses vietu. Attālināto mācību laikā tā bija tāda dāvana – mācīties uzņēmumā, ko arī LDDK atzinusi par vienu no labākajiem prakšu uzņēmumiem Latvijā,” atzīst Linda. Viņa SIA “8CBR” turpina strādāt arī vasarā. “Lai uzzinātu par savu izvēlēto profesiju vēl vairāk, nopelnītu, bet visvairāk jau tāpēc, lai soli pa solim tuvotos savam profesionālajam mērķim.”

Linda jau 8.klasē zināja, ka savu nākotni saistīs ar tehniku. Viņu aizrauj mehanizācija. Pamatskolas laikā Linda palīdzēja opim skrūvēt traktorus. “Tas ir tāds gandarījums, kad pēc ilgas prātošanas izdodas atrast problēmas cēloni, to novērst un tehnika atkal strādā!”

SIA “8CBR” pārstāvis Ainārs Poikāns saka, ka Linda ar savu aizrautību, pozitīvo attieksmi pret darbu ir labs piemērs citiem jauniešiem. Kādi ir priekšnoteikumi, lai jaunietis kļūtu par īstu lietaskoku? “Svarīgākā ir interese par savu izvēlēto profesiju un vēlme mācīties. Ja tās ir, var apgūt visu!”

Smiltenes tehnikums saka vissirsnīgāko paldies uzņēmumiem, kas nodrošina skolas jauniešiem prakses vietas, atbalsta viņus un nesavtīgi dalās pieredzē!

“67% jauniešu, kas iesaistījušies darba vidē balstītas mācībās vai praksē, sešu mēnešu laikā pēc kvalifikācijas iegūšanas atraduši darbu. Lielākoties prakses vietā,” seminārā informēja projekta vadītāja Jolanta Vjakse. “Uzņēmēji LDDK īstenoto ESF projektu “Profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu dalība darba vidē balstītās mācības un mācību prakses uzņēmumā” visbiežāk atbalsta ar mērķi – atrast labus nākamos darbiniekus un kolēģus. Savukārt jaunieši visaugstāk novērtē iespēju mācīties darba vidē, iepazīt dažādu uzņēmumu specifiku un palikt prakses vietā palikt darbā.”

Konferencē “Kur mācīsies Vidzemes jaunieši” klātesošie tika informēti arī Vidzemes darba tirgū pieprasītākajām profesijām, kuru vidu ir arī gandrīz visas tās, ko piedāvā apgūt Smiltenes tehnikums.

Skola atvērta ne tikai jauniešiem, kas tikko beiguši skolu. Nākt mācīties var ikviens, kurš vēlas savā dzīvē kaut ko mainīt, jo apgūt savu sapņu profesiju nekad nav par vēlu!

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no jauniešu personiskā arhīva 

LDDK īstenotais ESF projekts “Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu dalība darba vidē balstītās mācībās un mācību praksēs uzņēmumā. Nr.8.5.1.0/16/I/001