2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikuma simtgades izlaidums

1.jūlijā Kalnamuižā atkal svinējām svētkus – Smiltenes tehnikuma simtgades izlaidumu. Izglītību apstiprinošu dokumentu saņēma jaunie veterinārārsta asistenti, pavāri, viesmīlības pakalpojumu speciālisti, hidrobūvju būvtehniķi, ceļu būvtehniķi, ceļu būves mašīnu mehāniķi un automehāniķi. Vairāki no viņiem par augstiem mācību sasniegumiem reizē ar diplomu saņēma valsts budžeta finansētu vietu augstskolā.

4. pavāru kursa audzēkne Evelīna Vonda un 4. ceļu būves mašīnu mehāniķu kursa audzēknis Arnis Broks par izciliem mācību sasniegumiem saņēma Finanšu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un VAS “Latvijas Loto” piešķirto Simtgades stipendiju.

Valsts budžeta finansēta vieta augstskolā – Latvijas Lauksaimniecības Universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātē – par augstiem mācību sasniegumiem piešķirta: hidrobūvju būvtehniķu kursa audzēkņiem Eltonam Čakam, Mikam Sprancmanim, ceļu būvtehniķu kursa absolventiem Igoram Bužam un Egmondam Ērglim, ceļu būves mašīnu mehāniķiem Arnim Brokam, Gatim Jefimovam, Jēkabam Tomam Milerim un Ivaram Pažemeckim.

Automehāniķu kursa absolvents Edgars Aleks Demešenkovs uzreiz pēc tehnikuma var doties uz LLU Tehnisko fakultāti. Arī viņš par labām sekmēm nopelnījis budžeta vietu augstskolā.

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē valsts budžeta finansēta vieta garantēta pavāru kursa absolventiem Evelīnai Vondai un Danielam Harijam Āgarim. Daniels par augstiem mācību sasniegumiem un aktīvu sabiedrisko darbu izlaidumā saņēma arī Smiltenes tehnikuma absolventu stipendiju.

Viesmīlības kursa absolventei Kristīnei Puriņai garantēta budžeta vieta Vidzemes augstskolas Tūrisma organizācijas un vadības fakultātē. Par labiem mācību sasniegumiem budžeta vietu augstskolā nopelnīja arī viesmīlības kursa absolvente Elizabete Mežiele.

Veterinārmedicīnas kursa absolventēm Madarai Vikmanei un Antai Anetei Ozoliņai – garantēta valsts budžeta vieta LLU Veterinārmedicīnas fakultātē.

“Dzīvē nebūs viegli, savā kalnā katram jāuzkāpj pašam, neviens jūs tajā nenesīs. Esiet drosmīgi un neatlaidīgi, sasniedziet savus mērķus,” absolventus uzrunāja Smiltenes tehnikuma direktors Andris Miezītis. “Kā teikusi rakstniece Zenta Mauriņa: “Nevis šaubīties un vilcināties, bet rīkoties un uzdrīkstēties!””

Kursa audzinātāju ceļa vārdi

“Kā mums šajos četros gāja? – Kā jau melioratoriem – purvs, akači… Dažiem no vieniem un tiem pašiem akačiem nācās rāpties laukā vairākas reizes. Bet kā viens no skolas sportiskākajiem kursiem ar visu veiksmīgi tikām galā. “Aizpeldējām” pat līdz Stokholmai,”  izlaidumā atzina hidrobūvju būvtehniķu kursa audzinātājs Gunārs Auders.  “Vienmēr atcerieties, ka visnozīmīgākā izglītība, ko dzīves laikā iespējams iemantot, ir sirds izglītība. Un vēl – tā nu tas ir, ka bez darba nekas nesanāk. Ir jāstrādā, jādarbojas. Salīdzinot sevi ar citiem, varat izveidot plānu, kā uzlabot savus sasniegumus. Un vēl – parūpējieties, lai jūsu mājas ir visdrošākā vieta uz zemes!  Celiet savas mājas Latvijā! Labu ceļavēju!

“Paldies vecākiem un visiem, kas šiem jauniešiem palīdzēja nokļūt līdz galam! Mēs šķiramies krustcelēs. Katrs ar savām domām, priekiem un bēdām. No sirds novēlu, lai jums visiem veicas arī turpmāk,” pavāru kursam vēlēja audzinātāja Vita Audere.

“Šodien priecājos par to, ka veiksmīgi tikāt galā ar visiem pārbaudījumiem,” savu – ceļu būvtehniķu kursu – uzrunāja skolotāja Aija Skrastiņa. “Un ir arī mazliet skumji, jo kam es tagad teikšu: “Vai ķīmijā darbu aizsūtīji? Vēsturē eseju uzrakstīji?” Vakarā, kad kaut kas ienāca prātā, WhatsApp grupiņā uzrakstīju, un atpakaļ saņēmu vairāk nekā 20 komentāru. Tagad būs ļoti mierīgi dzīve. Ko jums šodien gribu novēlēt? – Atceries – ja gribi būt gudrs cilvēks, tad mācies uzmanīgi klausīties, mierīgi atbildēt un asprātīgi pajautāt.”

“Imants Ziedonis raksta: “Nav laiks, ir tikai mirkļi. Vai nu velnišķīgi sāpīgi vai dievišķīgi skaisti,” absolventus uzrunāja pavāru kursa audzinātāja Inese Veidemane. “Esiet tajā mirklī pa īstam – ar acīm, ieelpu, izelpu, nedalīti un tagad! Nedzīvojiet ar savilktām dūrēm, jo ar savilktu plaukstu dāvanas nevar saņemt. Esat atvērti, dariet to, ko mīliet un mīliet to, ko dariet! Lai jums viss izdodas, lai piepildās visi sapņi! Ja kādreiz sakārojas siltu maizi, jūs zināt, kur es dzīvoju… Jauku ceļavēju!”

“Mani mīļie! Brīžiem jau mums gāja visādi. Katram kādreiz gribas iet to vieglāko ceļu, bet jūs izturējāt un no prakses man atnāca brīnišķīgi jaunekļi ar vēlmi mācīties,”  izlaidumā jauniešiem atzina ceļu būves mašīnu mehāniķu kursa audzinātāja Līga Ābeltiņa, kurai šis bija jau 11. audzināmais kurss. “Esmu lepna par jūsu sekmēm, par to, ka visi esat ieguvuši diplomu, bet skumji, ka jāšķiras. Esiet arī turpmāk tikpat drosmīgi! Sapņojiet un jūsu sapņi piepildīsies! Kopā mēs esam varens spēks… Jūs būsiet tie, kas veidos Latvijas nākotni.”

“Man prieks par to, ka savā dzīves ceļā esat pakāpušies par pakāpienu augstāk, lai iegūtu šo profesiju. Bet dzīvē vēl ir daudz pakāpienu,” absolventiem teica veterinārmedicīnas kursa audzinātājs Guntis Viļums. “Paldies visiem, kuri jums šajā laikā palīdzēja!  Jūs bijāt ļoti patstāvīgi, mērķtiecīgi un disciplinēti. Saglabājiet šīs īpašības arī turpmāk! Dzīvē nav nekā grūtāk par cīņu pašam ar sevi. Tad, kad kaut ko ļoti negribas darīt, nemeklējiet iemeslu, kāpēc to nevarat izdarīt. Meklējiet iemeslu, kāpēc to varat izdarīt. Lai jums laimīgs turpmākais ceļš!”

“Paldies pedagogiem, vecākiem un arī jums, mani vīri, par izturību,” savējo – automehāniķu kursu – uzrunāja audzinātājs Rolands Aģis. “Šis laiks, attālinātās mācības nudien nebija joka lieta. Tāpēc par jums, kuri godam izturēja visus pārbaudījumus un šodien atrodas šeit, esmu lepns kā pāvs! Vienmēr atceraties – ar attieksmi ir tāpat kā ar tukšu riepu – tālāk netiksi, kamēr to nenomainīsi. Un vēl – pagaidām nesasniedzamas ir tikai zvaigznes.”

Atver sirdi!

Šā gada absolventu moto, kas ierakstīts viņiem atvēlētajā bruģakmens flīzē Smiltenes tehnikuma Absolventu takā, ir: “Atver sirdi!”

Skolas absolventi, kuri profesionālās kvalifikācijas eksāmenu nokārtoja uz 9 un 10 ballēm, kopā ar diplomu saņēma jauno grāmatu par skolas vēsturi un simbolisku dāvanu – Alsviķu struktūrvienības audzēkņu šūto cimdiņu – kā atgādinājumu tam, ka viņi nav ar pliku roku ņemami.

Izlaidumā paldies par mūža darba tika teikts ilggadējiem skolotājiem – Rutai Kalniņai, Aivaram Vīķelim un Augustam Būcem.

Paldies Undai Melderei, Madarai Vikmane un Nikitam Zaharenkovam par  muzikālo sveicienu absolventiem, kā arī Smiltenes tehnikuma Tūrisma nodaļai par skolas noformējumu svētku noskaņās!

Teksts: Baiba Vahere

Foto: Jānis Ūdris