2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes un Villihas pilsētu sadraudzībai – 25 gadi

Šogad aprit 25 gadi kopš nodibināta Smiltenes un Vācijas pilsētas Villihas sadraudzība. To atzīmēs šajā nedēļas nogalē Villihā.

No 19. līdz 23. maijam Smiltenes novada delegācija – domes priekšsēdētājs un seši pašvaldības pārstāvji – dosies darba vizītē uz Vāciju, lai godinātu un atzīmētu Smiltenes un Villihas pilsētu sadraudzības 25. gadadienu. Vizītes laikā pašvaldības pārstāvji apmeklēs Villihas industriālo parku un bēgļu centru, vācu – latviešu biedrību, Ziemeļreinas – Vestfālenes pārvaldi, “Lise – Meitnere” skolu, Dorenburgas brīvdabas muzeju, Anratas cietumu u.c.

Smiltenes un Villihas pilsētu sadraudzība aizsākās ar Smiltenes ģimnāzijas meiteņu kora, jauniešu kora “Lido”, tautas deju ansambļa “Ieviņa”, jauktā kora “Pakalni” un grupas “Kaimiņi” koncertiem un dalību Vācijas pilsētas festivālos un citos pasākumos. Oficiāli tā tika noslēgta 2002. gada 15. novembrī, parakstot Sadraudzības vienošanās dokumentu ar mērķi attīstīt un uzturēt informācijas apmaiņu starp pašvaldības iestādēm, piemēram, pilsētas attīstības nodaļu, skolām, bērnudārziem utt. Savukārt 2017. gada 22. jūnijā Smiltenē tika noslēgts partnerības līgums starp abām pašvaldībām, kura svinīgā parakstīšana notika 2018. gada 24. aprīlī Villihā, Nērsenes pilī. Šī līguma ietvaros abas pašvaldības apņemas turpināt iestāties par līdzšinējo sadarbību, brīvībā un mierā stiprināt Eiropas vienotību un draudzību starp Latvijas un Vācijas tautām, veicināt kontaktus kultūras, izglītības un tālākizglītības, sociālās, jauniešu apmaiņas, saimnieciskās, tūrisma un dabas aizsardzības jomā.

Šo gadu laikā veidota aktīva sadarbības: organizēta skolēnu apmaiņa un dzīvošana ģimenēs, viens pie otra viesojušies pilsētu amatiermākslas kolektīvi, rīkoti uzņēmēju pieredzes apmaiņas braucieni, sadraudzības forums u.c. Smiltenes un Villihas pilsētu sadraudzība ir ne tikai lokāli nozīmīga, bet caur to tiek arī radīta iespēja stiprināt Eiropas vienotību, ciešāku sadraudzību un sadarbību starp Latvijas un Vācijas tautām.

Delegācijas sastāvs: Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš, pašvaldības izpilddirektors Andris Lapiņš, domes deputāts Ainārs Mežulis, Izglītības pārvaldes vadītājs Edgars Roslovs, Kancelejas nodaļas vadītājas vietniece personāla jautājumos Evita Sirmā, Sabiedrisko attiecību nodaļas zīmolvedības un mārketinga speciāliste Madara Mūrniece.

 

Madara Mūrniece

zīmolvedības un mārketinga speciāliste