2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes vidusskolas skolniecei Jasmīnai Pakalnei – bronzas medaļa Eiropas ģeogrāfijas olimpiādē!

 

No 18. līdz 21.jūnijam tiešsaistē norisinājās Eiropas ģeogrāfijas olimpiāde, kurā piedalījās 14 valstu izlases. Latvijas izlases sastāvā startēja arī Smiltenes vidusskolas 8.d klases skolniece Jasmīna Pakalne, kura olimpiādes junioru grupā izcīnīja bronzas medaļu!

 “Ģeogrāfija ir ļoti visaptveroša disciplīna, jautājumi varēja būt par jebko… Tāpēc visu izšķīra prasme loģiski domāt un līdzšinējās zināšanas, par kurām liels paldies Smiltenes vidusskolas ģeogrāfijas skolotājai Ingunai Rullei un Jauno ģeogrāfu skolas vadītājiem Gatim Kampernovam, Moricam Robertam Mūrniekam un Uldim Kleperam,” saka Jasmīna Pakalne.

Olimpiādē piedalījās 144 skolēni no 14 dažādām valstīm. “Viss notika tiešsaistē. Pirmajā – atklāšanas dienā – rādījām video, kuros viens otru iepazīstinājām ar sevi un vietu, no kuras nākam,” stāsta Jasmīna. “Klātienē tas viss noteikti būtu daudz jaukāk, bet ir tā, kā ir. Katrs atradāmies savās mājās vai skolā, bet tajā pašā laikā visi piedalījāmies vienā pasākumā! Arī tas bija kaut kas ļoti īpašs!

Otrajā dienā pildījām praktiskos uzdevumus un atbildējām uz testa jautājumiem, trešajā dienā bija rakstiskā daļa, kurā man veicās vislabāk. Tajā vajadzēja atbildēt uz jautājumiem par gaisa piesārņojumu, globālo sasilšanu, tūrismu, zemestrīcēm un to ietekmi uz cilvēkiem, izteikt savas domas par to, ko konkrētajā situācijā varētu mainīt, kā risināt dotās problēmas.”

Visgrūtāk gāja ar praktiskajiem uzdevumiem, kuros vajadzēja pētīt kartes, rēķināt, iedziļināties dažādos, ļoti sarežģītos problēmjautājumos.

Uz testa jautājumiem tika piedāvātas četras atbildes, no kurām bija jāizvēlas viena – pareizā. 

Olimpiādes ceturtajā dienā notika dalībnieku virtuālā apbalvošana.”

Jauna un ļoti īpaša pieredze

“Atklāti sakot, nopelnītā bronzas medaļa man bija ļoti liels pārsteigums,” atzīst Jasmīna. “Tāpat kā tas, ka tiku uzaicināta uz tik plaša mēroga pasākumu. Sākumā šaubījos, vai vispār  piedalīties. Tāpēc liels paldies skolotājai Ingunai Rullei un Jauno ģeogrāfu skolas vadītājiem par uzticēšanos un uzmundrināšanu! Sākumā šaubījos, vai maz piedalīties. Bet ar tagadējo pieredzi varu teikt: ja man ko tādu piedāvātu vēlreiz, noteikti šo iespēju izmantotu. Pirms olimpiādes Jauno ģeogrāfu skolas vadītāji mums visiem sūtīja dažādus interesantus materiālus, skolotāja Inguna Rulle iedeva grāmatas. Nevaru teikt, ka tas ļoti noderēja, pildot konkrētos uzdevumus, jo neviens jau nezināja, kādi tie būs. Taču izlasītais un video materiālos redzētais noteikti noderēs vēlāk, skolā. Man ļoti patīk ģeogrāfija, jo tā ir tik daudzpusīga!”

“Iekļaujot Jasmīnu un tāpat pārējos 16 skolēnus Latvijas izlases sastāvā, mūsu mērķis nebija tikt pie medaļām, bet dot iespēju zinošākajiem jaunajiem ģeogrāfiem piedalīties šādās sacensībās,” saka Latvijas izlases vadītājs Gatis Kampernovs. “Taču, ņemot vērā Jasmīnas zināšanas, bronzas medaļa liels pārsteigums nebija. Ļoti ceram, ka viņa izmantos savas zināšanas arī Eiropas ģeogrāfijas olimpiādes senioru (16 līdz 19 gadu veco skolēnu) izlases sastāvā.”

Šobrīd Jasmīna vairāk par visu vēlas izbaudīt vasaras brīvlaiku un atpūsties. Pavadīt laiku kopā ar draugiem un ģimeni. Paceļot pa Latviju. Bet rīt – Līgo svētkos – viņa kopā ar savējiem dosies uz lauku māju, kurai blakus mežs, dīķis un ziedoša pļava. “Tur šo svētku sajūtu iespējams piedzīvot vislabāk,” atzīst Jasmīna.

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no Jasmīnas Pakalnes personiskā arhīva