2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Šodien sākas balstvakcinācija pret Covid-19 iedzīvotājiem 50 + ar hroniskajām slimībām

 

Sākot no šodienas, 4. novembra, vairākām iedzīvotāju grupām būs iespēja saņemt balstvakcīnu (3. devu) pret Covid-19. Saskaņā ar Imuizācijas valsts padomes rekomendāciju, balstvakcināciju būs iespēja saņemt:

  • iedzīvotājiem pēc Moderna vakcīnu 2 devu saņemšanas, ja ir vecāki par 65 gadiem, SAC iemītnieki un veselības aprūpes sistēmā strādājoši;
  • personām vecumā no 50 gadiem ar hroniskām slīmībām neatkarīgi no saņemtām vakcīnām (Commirnaty, Moderna, Astra Zeneca).

Balstvakcinācija pret Covid – 19 nav nepieciešama (izņemot cilvēkus ar būtiski novājinātu imūno sistēmu) tiem, kuriem pirms, pēc vai starp abām vakcīnas devām bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests un tiem, kuriem pirms vai pēc vakcinācijas ar Janssen Covid-19 vakcīnu  bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests.

Novembrī pakāpeniski tiek plānots uzsākt balstvakcināciju visiem iedzīvotājiem vecumā no 50 gadiem, personām no 18 gadiem ar hroniskām saslimšanām, kas rada augstu risku Covid-19 slimībai, personām no 18 gadiem citas augsta riska profesijās, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan nevakcinētiem pret Covid-19 cilvēkiem un līdz ar to augsts profesionālais un lokāla uzliesmojuma risks.

Pieteikšanās balstvakcinācijai iespējama portālā Manavakcina.lv vai pa tālruni 8989, pie ģimenes ārsta, ārstniecības iestādē, vakcinācijas punktā tirdzniecības centrā vai pašvaldību telpās. Izbraukuma vakcinācijas punktos –  bez iepriekšējas reģistrācijas. Iedzīvotājiem Rīgā un reģionos tiek aicināti balstvakcināciju veikt vakcinācijas centros, t.sk. Rīgā – Rimi Olimpiskais centrā, BT1 Ķīpsalas izstāžu hallē, ATTA centrā.

Jau izsniegtie sertifikāti turpinās darboties. Digitālajā sertifikātā parādīsies atzīme par balstvakcinācijas veikšanas datumu un vakcīnas nosaukumu.

Ģimenes ārstu un ārstniecības iestāžu kontaktinformācija un adreses

Ir svarīgi turpināt iedzīvotāju vakcināciju, lai pēc iespējas ātrāk pasargātu ikviena veselību, īpaši svarīgi vakcinēties iedzīvotājiem, kuri ir riska grupās – seniori, cilvēki ar hroniskām saslimšanām. Šobrīd Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 62 % iedzīvotāju, no tiem vakcinācijas kursu pabeiguši 55%, bet vecumā 12+ pirmo poti saņēmis 71%, bet vakcinācijas kursu pabeiguši 63%. Vakcinācija pieejama ikvienam iedzīvotājam no 12 gadu vecuma un tai var pieteikties pa tālruni 8989, vietnē manavakcina.lv vai pie sava ģimenes ārsta.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets š.g. 7. septembrī, lēma, ka arī Latvijā, līdzīgi kā citviet Eiropā un pasaulē tiks sākta trešo vakcīnu devu pret Covid-19 administrēšana. Kā pirmie primārās vakcinācijas kursā papildu vakcīnu devas pret Covid-19 sāka saņemt iedzīvotāji ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, kuriem primārā vakcinācijas kursā nav izveidojusies pietiekama aizsardzība. Saskaņā ar zinātniskos pierādījumos balstītu informāciju, Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) un Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendācijām, šobrīd balstvakcinācija pret Covid – 19 rekomendēta personām, kas vecākas par 65 gadiem pieaugušajiem sociālās aprūpes centru un pansionātu klientiem, arī veselības aprūpes sistēmā var tikt pieļauta papildu devas saņemšana tiem darbiniekiem, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan pret Covid-19 nevakcinētiem pacientiem un līdz ar to augsts profesionālais un lokāla uzliesmojuma risks, kā arī imūnsupresētām personām. Uz šo brīdi veiktas 15000 balstvakcinācijas devas.

Informāciju sagatavoja:
Inga Vasiļjeva
Nacionālā veselības dienesta
Vakcinācijas projekta nodaļa