2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Svinīgā pasākumā sumināti konkursa “Gada balva uzņēmējdarbībā 2022” laureāti

12. novembra vakarā Smiltenes kultūras centrā sanāca novada lielāko uzņēmumu pārstāvji, lai noskaidrotu pašvaldības konkursa “Gada balva uzņēmējdarbībā 2022” laureātus. Tā mērķis ir apzināt un godināt Smiltenes novada uzņēmējus, kuri veiksmīgi un godprātīgi darbojas savā nozarē, sekmējot uzņēmējdarbības vides attīstību novadā.

Uz svinīgo pasākumu tika aicināti uzņēmēji, kuru darbības apgrozījums par 2021. gadu ir lielāks par 160 000 eiro vai kuru ieturētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa pārsniedz 3000 eiro, kā arī pašvaldības sadarbības partneri. Konkursa uzvarētājus noteica vērtēšanas komisija septiņu locekļu sastāvā, kurā bija gan pašvaldības, gan ALTUM un LIAA pārstāvji, gan pieaicinātie speciālisti.

Pasākumu atklāja Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš. Viņš informēja par uzņēmējdarbības vidi un rādītājiem novadā, kā arī pašvaldības paveikto un plānoto komercdarbības attīstībai. Par eksporta radītājiem Vidzemes reģionā un ekonomikas tendencēm Latvijā vēstīja AS “Luminor Bank” galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš. Par muzikālu baudījumu gādāja dziedātāja Aija Vītoliņa un “Tango Sin Quinto” un Kārlis Būmeisters ar grupu.

Konkursā “Gada balva uzņēmējdarbībā 2022” pasniedza 14 balvas 10 nominācijās.

Pēdējo gadu ekonomiskie satricinājumi – pandēmija, energoresursu krīze un straujā inflācija – smagi skāruši uzņēmējus, liekot tiem izvērtēt prioritātes un domāt, no kā atteikties, lai nodrošinātu darbību. Šādos laikos īpaši izceļamas ir rūpes par darbiniekiem un atbalsts apkārtējai sabiedrībai un novada iedzīvotājiem. Tieši tāpēc šogad tika izraudzīta konkursa galvenā nominācija – “Sociāli atbildīgs uzņēmums” – , kur balvu saņēma SIA “LĪVS AM”. Tas ir Apes pagasta uzņēmums, kas sniedz kravu pārvadājumu pakalpojumus Baltijas valstu un starptautiskā mērogā. Tā vadītājs Aivo Līvs dod citiem, nedomājot, ko saņems pretī. Viņš ir ne tikai godprātīgs darba devējs, kas rūpējas par savā uzņēmumā strādājošo darba apstākļiem un sociālajām garantijām, bet papildus tam arī atbalsta dažādas iniciatīvas, kas ir ļoti svarīgi, lai stiprinātu vietējo kopienu, veicinātu tās labklājību un izaugsmi. Uzņēmums atbalsta dažādas labdarības akcijas, pasākumus un palīdz līdzcilvēkiem jau daudzu gadu garumā.

Šī gada galveno balvu nominācijā “Sociāli atbildīgs uzņēmums” SIA “Līvs AM” valdes priekšsēdētājam Aivo Līvam pasniedza Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš. 

Nominācijā “Lielākais nodokļu maksātājs Smiltenes novada pašvaldības budžetā 2021. gadā” balvas saņēma SIA “8CBR”, SIA “Firma Madara 89” un AS “Stora Enso Latvija”.

SIA “8 CBR” –  uzņēmums ar lielu pieredzi ceļu un tiltu būvniecībā un rekonstrukcijā, kas nemitīgi pilnveidojas. Tas ir AS “A.C.B” grupas dalībnieks, kas nodarbina vairāk nekā 470 darbiniekus, no kuriem 207 ir Smiltenes novadā reģistrētie iedzīvotāji. Pateicoties uzņēmuma darbinieku lielajai pieredzei un modernajām tehnoloģijām, SIA “8 CBR” piedāvātie pakalpojumi tirgū vienmēr ir izcēlušies ar augstu ilgtermiņa kvalitāti, drošību un estētisku iekļaušanos apkārtējā vidē.

SIA “Firma Madara 89” – viens no lielākajiem pārtikas un nepārtikas preču vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā. Tas turpina strauji attīstīties, palielinot realizācijas apjomus, un pagājušā gadā apgrozījums sasniedzis jau gandrīz 172 miljonus eiro. Arī darbinieku skaits katru gadu pieaug. 2021. gada janvārī uzņēmums nodarbināja vairāk nekā 2796 darbiniekus, no kuriem 513 ir Smiltenes novadā reģistrētie iedzīvotāji.

AS “Stora Enso Latvija” – galvenā darbība ir zāģmateriālu ražošana un tirdzniecība, kā arī apaļkoku, šķeldas un citu koksnes produktu sagāde un pārdošana gan vietējā, gan eksporta tirgū. Uzņēmuma apgrozījums  2021. gadā ievērojami palielinājies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un sasniedz jau 104 miljonus eiro. 2021. gada janvārī tajā strādāja 258 darbinieki, no kuriem Smiltenes novadā deklarēti 158.

Nominācijā “Lielākais nodokļu maksātājs Smiltenes novada pašvaldības budžetā” balvu saņēma SIA “8CBR” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, SIA “Firma Madara 89” mazumtirdzniecības direktors Sandis Muižarājs un AS “Stora Enso”  Launkalnes rūpnīcas vadītājs Kaspars Ezernieks.

Kategorijā “Lielākās ražošanai piesaistītās investīcijas” balvu saņēma SIA “Vudlande”, SIA “Pavasars” un SIA “BeTriton”.

SIA “Vudlande” – kokapstrādes uzņēmums, kas nodarbojas ar kaltētu, ēvelētu zāģmateriālu ražošanu Launkalnes pagastā. Tā stiprā puse ir piemērošanās pircēju vajadzībām, specifisku zāģmateriālu sagatavošana, to dažādība un augstā kvalitāte. SIA “Vudlande” strauji attīstās, kā arī uzņēmums ražošanā ir ieguldījis 4 miljonus eiro, no kuriem piesaistītas investīcijas 1 miljona  eiro apmērā energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu īstenošanai.

SIA “Pavasars” – Raunas pagasta uzņēmums, kas specializējies augstas kvalitātes saliekamo koka paneļu māju ražošanā, kā arī koka un koka-alumīnija logu un durvju izgatavošanā. Tam attīstoties, produkti arvien vairāk tiek eksportēti uz Eiropu un Skandināviju. Uzņēmums ir vērsts uz attīstību un ražošanai piesaistījis investīcijas vairāk nekā 160 000 eiro apmērā.

SIA “BeTRITON” – dizaina un prototipēšanas studija Bilskas pagasta “Zeltiņos”, kas nodarbojas ar produktu dizainu, urbāno dizainu un lielformāta 3D druku. Uzņēmuma galvenais fokuss ir e-kemperu-amfībiju attīstīšana ar vēlmi mainīt cilvēku ceļošanas paradumus un pieredzi. Uzņēmums vērsts uz attīstību, jauna prototipa izstrādi un 2021. gadā dažādos finanšu atbalsta instrumentos piesaistījis finansējumu vairāk nekā 121 000 eiro apmērā.

Balvu nominācijā “Lielākās ražošanai piesaistītās  investīcijas” saņēma SIA “Vudlande” valdes loceklis Māris Zālītis, uzņēmumu grupas “Pavasars” īpašnieks un vadītājs Inguss Pavasars un SIA “BeTriton” dibinātājs, īpašnieks un vadītājs Aigars Lauzis. Balvas pasniedza pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece sadarbībai ar uzņēmējiem Gita Mūrniece.

Nominācijā “Ieguldījums Smiltenes novada tēla popularizēšanā” balvu saņēma SIA “Kalna Tomēni”. Šī gada jūnijā Smiltenes vārds pāršalca Latviju, jo uzņēmums bija cītīgi strādājis pavasarī, lai vasaras saulgriežos cilvēkus iepriecinātu ar krāšņu rudzupuķu lauku pie vietējās “Stounhendžas”. Tas neatstāja vienaldzīgu nevienu garāmbraucēju, vēl pat šodien skaistā ainava ir palikusi spilgti atmiņā.

Nominācijā “Smiltenes novada jaunais uzņēmējs” apbalvoja uzņēmumu SIA “RVR Solutions”, ko vada Roberts Voropajevs – viens no tiem jauniešiem, kurš ir palicis savā dzimtajā pilsētā Apē un nodarbojas ar tehnisko rasējumu, produktu vizualizāciju, 3D skenēšanas, uzmērīšanas un tāmēšanas pakalpojumu sniegšanu. Uzņēmums ieguva LEADER finansējumu tehnisko iekārtu iegādei un iekārtoja biroju Apes Industriālā parka teritorijā, kur šobrīd arī veic komercdarbību.

Latvijas Tirdzniecības un rūpnīcas kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzņēma SIA “RVR Solutions” īpašniekam un vadītājam Robertam Voropajevam pasniedz balvu “Smiltenes novada jaunais uzņēmējs”. 

ZS “Kalējiņi 1” saņēma balvu nominācijā “Smiltenes novada labākais darba devējs”. Šeit ar lauksaimniecību nodarbojas jau 5 paaudzēs, specializējoties piena lopkopībā, kombinētās spēkbarības ražošanā, tirdzniecībā, kā arī sniedzot konsultācijas. Bilskas pagasta zemnieku saimniecība zināma kā darbavieta ar konkurētspējīgu atalgojumu, izstrādātu, motivējošu  atbalsta sistēmu un darbinieku saliedēšanas pasākumu  īstenošanu.

ZS “Kalējiņi 1” saimnieks Kaspars Putrālis no Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektores Līgas Meņģelsones rokām saņem balvu nominācijā “Smiltenes novada labākais darba devējs”. 

Nominācijā “Inovācijas” balvu saņēma AS “Smiltenes Piens” – viens no lielākajiem piena produktu ražotājiem un eksportētājiem reģionā. Uzņēmums izceļas ar inovatīviem, garšīgiem un augstas kvalitātes produktiem, kas tiek atzinīgi novērtēti arī  starptautiskās izstādēs. 2021. gadā izstādē “Riga Food 2021” zelta medaļa piešķirta AS “Smiltenes piena” ražotajam “BIO Holandes siers”, bet 2022. gadā zelta medaļa  sūkalu olbaltumvielu koncentrātam “Piena spēks, bez laktozes, ar D3 vitamīnu” un  sieram “Straciatella”. AS “Smiltenes piens” liela uzmanība tiek veltīta produktu pilnveidošanai un kvalitātes uzlabošanai, kā arī jaunu, inovatīvu produktu izstrādei.

“Luminor” bankas galvenais ekonomists Pēteris Strautiņš apbalvo AS “Smiltenes piens” padomes priekšsēdētāju Armandu Kovaldinu nominācijā “Inovācijas”. 

Šogad tika pasniegta balva jaunā, negaidītā nominācijā “Gada ķēriens”, un to saņēma SIA “Wenden Robotics”, kas nodarbojas ar robotizētu sistēmu ražošanu. Robotizēta pieeja palešu izgatavošanā vairs nav nākotnes zinātne. Palešu naglošana ar robotiem tik tiešām notiek. Šo inovatīvo ideju uzņēmums realizē jau no 2015. gada, bet no blakus novada uz Raunas pagastu tas pārcelies pavisam nesen. Uzskatām, ka SIA “Wenden Robotics” ir Smiltenes novada “gada ķēriens”.

 

Balvu nominācijā “Gada ķēriens” saņēma SIA “Wenden Robotics” valdes loceklis Andris Baltiņš. Balvu pasniedza Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Juris Čeičs.

Nominācijā “Uzņēmējdarbības būve” balva tika pasniegta uzņēmumam ZS “Veczilakši” no Grundzāles pagasta, kas ir ģimenes saimniecība. Tā darbojas un veiksmīgi attīstās cūkkopības un laukkopības nozarē. Saimniecībā tiek realizētas inovatīvas idejas, lai radītu pievienoto vērtību abu nozaru saražotai produkcijai. Uzņēmums ir vērsts uz attīstību un ir veicis būtiskas investīcijas lauksaimniecības būvēs, 2021. gadā pārbūvējot cūku fermu un tādējādi ieguldot līdzekļus ilgtspējīgā, cūkkopības vajadzībām piemērotā būvē. Saimniecība arī uzstāda saules paneļus un plāno uzsākt lopbarības ražotnes izbūvi – infrastruktūru, kas nesīs ekonomisku pienesumu arī nākotnē.

“ALTUM” Vidzemes reģiona vadītāja Olita Untāla pasniedz balvu ZS “Veczilkši” saimniekam Ivo Rukam nominācijā “Uzņēmējdarbības būve”. 

Šogad balva tika pasniegta arī nebijušā nominācijā “Palīdzība Ukrainas iedzīvotājiem”, un to saņēma SIA “Saukas kūdra”. Uzņēmums veic kūdras ieguvi Saukas un Geidas kūdras purvos. Tas veiksmīgi un aktīvi darbojas ar augstiem finanšu rādītājiem. Kopš sākās karadarbības Ukrainā, SIA “Saukas kūdra” vairākkārt ir veikusi ziedojumus “Palīdzēsim Ukrainas tautai” medikamentu, medicīnas iekārtu, slimnīcas aprīkojuma iegādei u.c.,  kā arī ir sniegusi mērķa ziedojumu ātrās palīdzības mašīnas un tās medicīniskā aprīkojuma iegādei Černihivas apgabala bērnu slimnīcai. SIA “Saukas kūdra” īpašniekus Daini Aļeksējevu un Denisu Cepeļevu var raksturot ne tikai kā veiksmīgus biznesa veicējus, bet arī kā Ukrainas tautas nesavtīgus atbalstītājus viņu cīņā par brīvību.

Nominācijā “Palīdzība Ukrainas iedzīvotājiem” balvu saņēma SIA “Saukas kūdra”, ko pārstāvēja Ilmārs Kauliņš, bet pasniedza – pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece kultūras un sociālajos jautājumos Astrīda Harju. 

Paldies ikvienam uzņēmējam, gan lielam, gan mazam, kas ar savu neatlaidīgo, radošo un rezultatīvo darbu veicina mūsu novada izaugsmi! Lai mums kopā sanāk!

Par pašvaldības organizētājām aktivitātēm un atbalstu uzņēmējiem var uzzināt interneta vietnē www.smiltenesnovads.lv, Facebook lapā “Uzņēmēji Smiltenes novadā”, pierakstoties jaunumiem ŠEIT, vai vēršoties par Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājas vietnieka uzņēmējdarbības jautājumos Modra Apsīša ([email protected], 64707571; 27001449).

Informācijai:

“Gada balva uzņēmējdarbībā” ir turpinājums 2015. gadā aizsāktajam konkursam “Smiltenes novada uzņēmējs”. Pandēmijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ konkurss šādā formātā nebija norisinājies 2 gadus, turklāt šoreiz tajā pulcējās uzņēmēji no visa jaunizveidotā Smiltenes novada.

 

Modris Apsītis

Attīstības un plānošanas nodaļas
Vadītājas vietnieks uzņēmējdarbības jautājumos

 

Madara Mūrniece

Zīmolvedības un mārketinga speciāliste