2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Taupi laiku un naudu – šķiro pie privātmājas namdurvīm

SIA “ZAAO” (ZAAO) privātmāju iedzīvotājiem piedāvā atkritumu šķirošanai paredzētus konteinerus, kuri bez maksas tiek apkalpoti pie klienta namdurvīm.

Tā ir iespēja taupīt savu laiku, jo pārstrādei derīgo materiālu vairs nav nepieciešams nogādāt uz tā pieņemšanas punktiem. Tāpat klientu pieredze rāda, ka mājsaimniecība ietaupa aptuveni 40% no summas, ko maksā par nešķirotu atkritumu apsaimniekošanu pirms iesaistīšanās atkritumu šķirošanā. Būtisks ir arī ieguldījums dabas resursu saudzēšanā, jo, pārstrādājot iepakojumu, tiek iegūtas izejvielas jaunu preču ražošanai.

Smiltenes novadā pakalpojumu aicināti izmantot Smiltenes pilsētas centrā un Raunas, Saltupu, Silvas apdzīvoto vietu centros dzīvojošie. Šobrīd Smiltenes novadā pakalpojumu jau izmanto vairāk nekā 430 klienti.

Pakalpojums paredz konteineru vieglā iepakojuma un stikla iepakojuma šķirošanai. Konteiners ar 240 litru ietilpību vieglajam iepakojumam ir ar dzeltenu vāku, tajā drīkst ievietot papīru, kartonu, PET dzērienu pudeles, polietilēna plēves (LDPE), pārtikas, kosmētikas un sadzīves ķīmijas plastmasas iepakojuma (HDPE) kastes, kannas, pudeles, spaiņus, putuplastu, polimēra puķu podus, kā arī metāla iepakojumu un priekšmetus. Stikla pudeļu un burku nodošanai tiek uzstādīti 240 litru konteineri ar melnu vāku.

Lai pieteiktos pakalpojumam “Iepakojuma atkritumu apsaimniekošana privātmājām”, iedzīvotājam ir jābūt ZAAO klientam, kuram ir noslēgts līgums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ar konteineru. Pieteikt līguma noslēgšanu var, zvanot pa tālr. 64281250, 26515556 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Līguma noslēgšana tiek organizēta ar pasta starpniecību vai e-pastu, izmantojot elektronisko parakstu.

Jau 2001.gadā, neilgi pēc uzņēmuma izveides, ZAAO sāka klientiem nodrošināt iespēju nodot iepakojumu pārstrādei. Šobrīd infrastruktūra attīstīta līdz 21 EKO laukumam, kuros pārstrādei var nodot gandrīz divus desmitus atkritumu veidu. Tāpat ZAAO darbības reģionā ir uzstādīti vairāk nekā 660 EKO punkti, kuros pieejami konteineri papīra, metāla, plastmasas un stikla nodošanai, radot normatīvajām prasībām atbilstošu infrastruktūras pārklājumu.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību vadītāja