2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

URDAS vides izglītības piedāvājumā vairāki jaunumi

Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA” (URDA), atkritumu apsaimniekotāja SIA “ZAAO” (ZAAO) vides izglītības realizēšanas vietā, 19.augustā pulcējās ZAAO darbības reģiona skolu pedagogi, lai uzzinātu URDAS piedāvājumu jaunajam mācību gadam dažādām interesentu grupām.

Semināra dalībnieki atzina, ka piedāvājums vides izglītības integrēšanai mācību saturā ir saistošs un daudzpusīgs.

Paralēli jau ierastajām mācību tēmām par cilvēka un vides mijiedarbību, 2022./2023. mācību gadam URDA vides projektu vadītājas izstrādājušas jaunus praktiskos darbus, izveidota arī jauna mācību infrastruktūra 2 km garā meža takā, kurā veicami uzdevumi ar slēpņošanas un orientēšanās metodēm.

Durvis ver “Omkambaris”, kurā izvietoti priekšmeti, iekārtas un sadzīves tehnikas vienības, kas gadu laikā uzkrātas ZAAO kā senlietas. Ieejot “Omkambarī”, apmeklētāji saņem darba lapu, kur ir dažādi jautājumi un izlaušanās istabām raksturīgi risināmi uzdevumu, kas apslēpti “Omkambara” rekvizītos.   

Pirmsskolēniem arī turpmāk pieejamas dažādas rotaļnodarbības kopā ar Skudru Urdu vides problemātikas izprašanai, kas tiek organizētas gan URDĀ, gan izbraukumos uz mācību iestādi: “Rotaļlietu stāsts”, “Gardēži”, “Vannas istabas briesmonīši”, “Gaisa pavēlnieks”, “Kukaiņu un citu dzīvnieku slepenā dzīve”, “Skudra Urda pēta ūdeni”, “Skudra Urda iepērkas”, “Skudra Urda šķiro makulatūru un gatavo papīru”, “Skudra Urda pēta kartupeli”, “Skudra Urda svin dzimšanas dienu”.

1.– 12. klasei pieejama mācību programma “Es vidē šodien un rīt”, kura ietver tādu tēmu izzināšanu kā “Es un mani atkritumi”, “Atkritumi un enerģija”, “Resursi manās rokās”, “Dzīve bez atkritumiem”, “Es – dabas sastāvdaļa”. Mācību saturs veidots, iekļaujot aprites ekonomikas principu skaidrošanu un to ieviešanas iespējas katra mūsu ikdienas paradumos.

URDA aicina vides izglītības piedāvājumu izmantot arī uzņēmumiem, dažādu iestāžu kolektīviem, interešu grupām, lai dotos izpētes braucienā pa reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru “Daibe”, lai kopā noskaidrotu, kā un kāpēc šķirot atkritumus nodarbībā “Šķirošanas ABC”.

URDA nepieciešamības gadījumā apmācības organizē arī tiešsaistes nodarbībās.

Visa mācību gada garumā URDA izsludinās dažādas izglītojošas akcijas, kas ietvers praktiskos darbus saistībā ar dabas resursu saudzēšanu un dabas procesu izziņu, piemēram, nolietotu apavu otrreiz izmantošanas iespējas, mandalu izveide no dažādiem jau izmantotiem materiāliem, kā arī makulatūras, PET, sadzīves ķīmijas un kosmētikas iepakojuma vākšanas aktivitātes un citas.

Ar detalizētu piedāvājumu un pieteikšanās iespējām var iepazīties www.urda.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību vadītāja