2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Uzsāk bezmaksas slēpošanas apmācību ar sēdslēpi cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem

No 2022. gada 1. janvāra Žagarkalnā tiks uzsākta bezmaksas slēpošanas apmācība cilvēkiem ar kustību traucējumiem, izmantojot īpaši pielāgotu sēdslēpi. Šādas apmācības Latvijā līdz šim netika piedāvātas. Idejas iniciators ir Latvijā vienīgais sertificētais sēdslēpes instruktors Dāvis Siminaitis. Sīkāka informācija par pieejamo slēpošana apmācību un pieteikšanās nodarbībām pieejama tīmekļvietnē www.sniegadraugi.lv.

Ar ziedotāju atbalstu 2021. gadā tika iegādātas divas sēdslēpes – mācību un sporta – , kas piemērotas kalnu slēpošanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Nākamā gada sākumā no ražotāja ASV tiks saņemta trešā, augstākās komforta klases sēdslēpe ar amortizatoru. Vienas sēdslēpes iegādei nepieciešami vairāk nekā 8000 eiro.

Nereti cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem slēpošana ir nesasniedzams sapnis, tomēr sēdslēpe ļauj baudīt šo ziemas aktivitāti, jo ir funkcionāli pielāgota cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Cilvēki, izmantojot sēdslēpes ekipējumu, pa kalnu tiek vizināti instruktora pavadībā, tādējādi nodrošinot viņu atrašanos svaigā gaisā, kā arī emocionālu gandarījumu. Pieredzējušākiem audzēkņiem ir pieejama slēpošanas apmācība, lai ar laiku varētu iemācīties slēpot patstāvīgi.

Cilvēkus ar funkcionāliem traucējumiem bez maksas apmācīs augstākās kategorijas slēpošanas instruktors ar 20 gadu pieredzi Dāvis Siminaitis. 2020. gadā viņš ir pabeidzis speciālus kursus Somijā, kļūstot par Latvijā vienīgo sertificēto sēdslēpes instruktoru. Izmantojot sēdslēpi, kas aizlienēta no Somijas kolēģiem, D. Siminaitis pagājušajā sezonā jau novadījis vairāk nekā 60 slēpošanas nodarbības cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Idejas iniciators Dāvis Siminaitis: “Diemžēl cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem nākas atteikties no dažādām aktivitātēm, kas nav viņiem piemērotas. Sēdslēpe ir veids, kā ikviens, arī paralizēti cilvēki, var baudīt ziemas priekus un kalnu slēpošanu. Esmu gandarīts, ka nu šāds pakalpojums pieejams arī Latvijā. Ceru, ka tuvāko gadu laikā katram Latvijas slēpošanas kalnam būs savas sēdslēpes un speciāli apmācīti slēpošanas instruktori, lai mūsu valstī cilvēki ar īpašām vajadzībām varētu slēpot gluži tāpat, kā tas notiek lielajos kalnu slēpošanas kūrortos visā pasaulē. Un kas zina, varbūt arī kādu no audzēkņiem kādreiz redzēsim startējam paraolimpiskajās spēlēs!”

Bezmaksas slēpošanas apmācība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām būs pieejama Žagarkalnā, iepriekš piesakoties slēpošanas nodarbībām tīmekļvietnē www.sniegadraugi.lv. Vienlaikus tīmekļvietne ir paredzēta arī visiem sniega draugiem, kuri vēlas vairāk uzzināt par šo projektu un palīdzēt, lai arī turpmāk slēpošanas apmācība cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem būtu pieejama bez maksas. Tāpat vairāk par projektu iespējams uzzināt tā Facebook un Instagram lapās.

Foto / sēdslēpju saņemšana (Anna Mūrniece): https://failiem.lv/u/vmc7ntkxh

Foto / nodarbības uz kalna pagājušajā sezonā (Nora Krevņeva-Baibakova): https://failiem.lv/u/m2uksceju

Papildu informācija:

Dāvis Siminaitis

Tālr.: 26160333

E-pasts: [email protected]