2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Valsts sociālās aprūpes centra darbinieki pilnveido zināšanas

Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros oktobra mēnesī norisinājās četru dienu apmācības valsts sociālās aprūpes centra “Vidzeme” filiāles “Rūja” un filiāles “Valka” darbiniekiem par sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sniegšanu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Apmācības vadīja biedrības “Rīgas pilsētas “Rūpju bērns”” un biedrības “Papardes zieds” speciālisti, runājot gan par cilvēkam nepieciešamo atbalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanā, nodarbinātību, vides pielāgošanu, gan par seksualitātes un reproduktīvās veselības jautājumiem. Apmācības notika ar mērķi sniegt valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem papildus zināšanas, lai veiksmīgāk sagatavotu cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem dzīvei sabiedrībā.

Cilvēks ir jāgatavo tādiem apstākļiem, kādos viņam reāli būs jādzīvo. Nav vajadzības mocīt sevi un klientu, liekot sasiet kurpju auklas, jo mūsdienās ir apavi ar līmējamiem klipšiem. Svarīgi ir ļaut cilvēkam mēģināt, kļūdīties un mācīt reālajai videi nepieciešamās prasmes.” – uzsvēra ergoterapeits Lotārs Freivalds.

Plānots, ka, īstenojot deinstitucionalizācijas procesu valstī, uz dzīvi sabiedrībā no valsts sociālās aprūpes centriem līdz 2023. gada beigām pārcelsies ap 700 cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem. Pašvaldības šobrīd veido jaunus pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem – grupu dzīvokļus, specializētās darbnīcas un dienas aprūpes centrus. Šo pakalpojumu izveide mazinās arī šobrīd sabiedrībā dzīvojošo cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem nokļūšanu institūcijās.

 

Vairāk informācijas:

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, [email protected]

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, [email protected] 

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta “Vidzeme iekļauj” sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, [email protected]