2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Vērienīgi nosvinēta Smiltenes futbola simtgade

Vērienīgi nosvinēta Smiltenes futbola simtgade

Smiltenes vidusskolas mājīgajā telpās aizvadītas Smiltenes futbola simtgades svinības. Pasākuma ietvaros tika prezentēta grāmata “No Meistera līdz Rullim”, kam sekoja apbalvošanas ceremonija un atmiņu stāsti.

Smiltenē futbols dēļ masveidības, pieejamības un panākumiem ir galvenais komandu sporta veids. 2022. gads Smiltenes futbolā bija simtgades gads. Tā ietvaros notika gan bērnu futbola svētki, gan tika atjaunots slavenais futbola turnīrs “Taizeļa kauss”. Tikmēr svētku kulminācija tika sasniegta šī gada sākumā.

Futbola un citu sporta veidu pārstāvji piektdienas vakarā pulcējās Smiltenes vidusskolas mājīgajās telpās. Svētku vakaru ievadīja grāmatas “No Meistara līdz Rullim” atklāšanas svētki. Grāmatā spilgti apkopoti Smiltenes futbola notikumi laika posmā no 1922. – 2022. gadam. Tajā ietverti spilgtāko personību stāsti, ģimeņu fenomeni un komandu sniegumi dažāda mēroga sacensībās. Grāmatas autors ir vēsturnieks Raimonds Kaže, bet ļoti lielu ieguldījumu tapšanas procesā sniedza arī smiltenieši – fotogrāfs un treneris Gatis Samučonoks, Smiltenes novadpētniecības muzeja vadītāja Ieva Miķe un futbola kluba “Smiltene” valdes loceklis Mārtiņš Veģeris.

Vakara turpinājumā notika svinīgā apbalvošanas ceremonija. To ar savu klātbūtni pagodināja arī Latvijas Futbola federācijas prezidents Vadims Ļašenko un Latvijas vīriešu Nacionālās izlases futbolists Alvis Jaunzems. Pasākuma laikā tika kluba prezidents Gints Kukainis sveica tos FK “Smiltene” futbolistus, kuri laika gaitā no 2014. gada aizvadījuši vismaz 100 spēles 1. līgas čempionātā. Īpaši ierāmētos kreklus saņēma – Dagnis Sausais, Dāvis Gaigals, Dairis Zariņš, Mārtiņš Rakštelis, Eduards Deičs, Eduards Stīpnieks, Edgars Jansons un Elvis Teremko.

Alvis Jaunzems tikmēr pasniedza balvas Smiltenes jaunajiem futbolistiem, kuri bijuši savu komandu līderi un sekmējuši smilteniešu panākumus Latvijas jaunatnes futbola čempionātos. Vakara sirsnīgākajā sadaļā klātesošos aizrāva atmiņu stāsti. Ar tiem dalījās Smiltenes futbolā tik nozīmīgās Rudzīšu ģimenes pārstāvji, kā arī jaunatnes futbola aizsācējs, ilggadējais treneris un tiesnesis Jānis Dergačs un viņa cīņu biedrs Vilnis Purmalis. Pasākums sapulcēja dažādu paaudžu futbolistus, kuri neformālajā daļā dalījās atmiņu stāstos par piedzīvoto Smiltenes futbolā.

Ikvienam smiltenietim un pilsētas viesim ir iespēja iegādāties vēstures grāmatu “No Meistera līdz Rullim”. Lai pieteiktos grāmatas iegādei, interesenti aicināti rakstīt uz elektroniskā pasta adresi: [email protected].