2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Viduslaiku pastaigas Ronnenburgā (Raunā)

21. maijā notiks “Viduslaiku diena Ronnenburgā”, kuras laikā Raunas viesi būs aicināti doties pastaigā pa tām pašām takām, kas šeit atradās jau senajos viduslaikos:

  • Raunas Staburags
    Raunas dabas lepnums šeit sācis veidoties jau pirms 10’000 gadiem. Viens no retajiem dabas objektiem, kas laikam ejot tikai attīstās, nevis degradējas. Tas stalti stāv cauri gadsimtiem un turpina “augt” pat mūsdienās, pārkaļķojot floru un faunu. 21. maijā, plkst. 11:00 to papildinās Raunas jauktā kora “Rauna” balsis.

 

  • Tanīsa pilskalns
    Vieta, kur sākās Rauna. Pirmā somugru apmetne šeit atradās jau 6. gs. p.m.ē., turklāt 6. gs. m.ē. Tanīsa pilskalns bija viens no vislabāk nocietinātajiem seno latgaļu pilskalniem. Šis pilskalns tika aktīvi izmantots līdz pat 13. gs. un arī 21. maijā, plkst. 11:00, tas tiks aktīvi izmantots dejām kopā ar “Trejdeviņi”.

 

  • Veselības dabas taka
    Šīs takas sākumā apskatāmie baltie smilšakments atsegumi veidojušies pirms miljoniem gadu un šādi atsegumi nu jau ir Vidzemes upju ieleju neatņemama ainaviskā sastāvdaļa, tajā skaitā arī Raunas upes . Šo visai omulīgo vietu, ko dēvē par “Sapņotavu”, Raunas “Viduslaiku dienā” plkst. 12:00 atdzīvinās deju kopa “Trejdeviņi”. Takas turpinājumā iespējams apskatīt Dzirnavgravu, tajā esošo “Mātes” skulptūru, Velnalu un citas skaistas vietas.

 

  • Raunas pils
    Pils celtniecība sākusies jau 14. gs. beigās un laika gaitā tā kļuva par vienu no Rīgas arhibīskapijas nozīmīgākajām pilīm. Mūsdienās tās ir vienas no vislabāk saglabātajām pilsdrupām Latvijā. Bet par to vairāk, plašāk un interesantāk izstāstīs vēsturnieki Edgars un Ieva Plētieni. Pilsdrupu pastaigas sākums plkst. 12:00.

Tiekamies Raunā, tiekamies “Viduslaiku dienā Ronneburgā”!