2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Ziemassvētku rūķu rosība „Pīlādzītī”

 

 Bērnudārzā „Pīlādzītis” gada tumšākās dienas bērni izgaismoja ar svecīšu rakstiem. Mīlot savu Latviju, svinot svētkus bērni veidoja svecīšu karogu un burtiņus, lai varētu izlasīt -Latvija. Bet, novembra pēdējās dienās notika brīnums, jo Sniega mātes purinātie pārsliņu palagi pārklāja zemi, visu mums apkārt ietērpdami baltā, pūkainā segā. Nu tik var sākties pikošanās prieki! Un, ne tikai! Izrādās, ka šogad mūsu bērnudārzu par savu pulcēšanās vietu izraudzījušies Ziemassvētku rūķi. Divi drošākie no saimes atraduši mājvietu pie lielajiem ozoliem. Iznesuši krēslu, mīkstus spilvenus un segas, iedeguši gaismas lukturīšus, pasaukuši palīgos sarkankrūtītes, lai bērni varētu nobildēties kopā ar viņiem un bildes aizsūtīt Ziemassvētku vecītim. Bet, turpat netālu uz dzīvi apmetusies vesela rūķu ģimene. Uzcēluši namiņu, apjozuši savu pagalmu ar sētu, iekūruši ugunskuru un lielajā katlā vāra putru. Dodoties tālāk, labu ceļu vēl ziemeļbrieži, rūķis- ezēna draugs, jo, kā gan citādi, ja ne par draugu sauksi rūķīti, kurš ezēnu vizina ratos!

Šajā laikā par rūķi vēlas būt ikviens. Arī lācēns, kurš galvā uzlicis sarkano rūķu cepuri. Netālu izgaismots rūķu namiņš, kura iemītnieki kautrīgāki, jo mājiņā redzama tikai iedzīve. Ir čaklo rūķu mītne, kurā  jāmācās burti  un jāizlasa viss par skujkokiem. Vēl viena rūķu ģimene dzīvo pie bērzu birztaliņas. Rūķu paps uzkāpis kokā, lai labāk redzētu bērnu labos darbus, arī blēņas.  Viņa skatu izgaismo lielais sniegavīrs un pārsliņu dejas nojumītē. Netālu, ieskautā egļu lokā, dzīvo vēl viena rūķu ģimene. Rūķi pašlaik devušies darbos, vien palicis iekurts ugunskurs, virs kura žūst slapjie, rakstainie cimdiņi. Tālākais ceļš aizved līdz kuplākās rūķu ģimenes namiņam. Tur dzīvo tik liela rūķu ģimene, ka katram mazulītim jāzina, kuras ģeometriskās formas gultiņā viņam jāguļ. Uzmanīgi ielūkojoties pa lodziņu, redzam, ka svētku gaidīšana notiek pilnā sparā- žūst izmazgātās drānas, uz plīts vārās ēdiens, namiņš izgreznots svētku rotā.

Īsts brīnums vērojams bērnudārza pagalmā pie āra nojumēm.Tur viss mirdz un laistās svētku uguntiņu virtenēs! Nu, īsts pasaku ciemats! Šur tur iedegta eglīte, vēstot, ka svētki tepat netālu.

Arī Mētras ielas grupiņu laukumā rūķi atraduši apmešanās vietu. Tur viņiem nokļūt palīdzējis lielais ziemeļbriedis, kura vilktajās kamanās vietas pieticis ne tikai rūķiem, bet arī daudzām jo daudzām dāvanām.

Saprotams, ka rūķi lūguši palīdzību bērnu vecākiem. Stiprie tēti zāģējuši, naglojuši, cēluši un vēluši, krāsojuši, bet mammītes šuvušas, greznojušas, posušas rūķus svētkiem. Neizmērojami liels „paldies” ikvienam no vecākiem, kuru darbs, idejas, domas palīdzēja rūķu ciemata tapšanā! Tikpat liela pateicība par nojumīšu izgaismošanu! No sirds priecājamies un lepojamies, ka mūsu „Pīlādzīti”apmeklē tik jautri, darbīgi, zinātkāri bērni, un viņiem ir atsaucīgi, saprotoši un izpalīdzīgi vecāki! Sadarbības rezultātā top brīnumi!

Bet, tas vēl nav viss! Bērnudārza trešajā stāvā dzīvo pasaulē mazākais rūķītis, kurš pie sevis aicina bērnus, katru reizi sagādājot pārsteigumus- tad rozīņu turziņu, lai stipra veselība, tad laimes akā cepumu turziņu, tad citus pārsteigumus, kuri būs jāpiedzīvo līdz svētkiem. Rūķītis pats gan parādās reti, jo ir ļoti aizņemts. Bet- tur viņš dzīvo! Ne velti dziesmā dzied, ka pasaulē mazākais rūķītis dzīvo māju pagalmos, virtuvēs aiz krūzītēm, istabās zem eglītes.

Rūķis ir Ziemassvētku vēstnesis, jo Ziemassvētki nāk kā rūķis klusiem soļiem. Svētki tiešām tuvojas, jo bērni grezno telpas, mācās dzejoļus, dziesmas un rotaļas, cep piparkūkas. Lai gan arī šajā gadā vecāki ciemos nevarēs nākt pandēmijas dēļ,  svētku sajūtu viņiem dāvāsim svētkus nofilmējot. Svētku video ceļos arī uz Smiltenes pansionātu, lai mūsu ilggadējiem draugiem- sirmgalvjiem radītu svētku sajūtu, sūtītu mīļas, baltas domas un vēlējumus. Sirmgalvjiem klāsim  svētku galdu, sūtīsim apsveikumus.

Gaišus, baltus, svētīgus svētkus gaidot, visiem, visiem vēlu piedzīvot Ziemassvētku brīnumu! Ir jātic, jo:

„Kad Ziemssvētku naktī sāk drebēt jums rūtis,

Tad ziniet- aiz loga sit Ziemssvētku rūķis!

Kas ielaidīs viņu, tas sapratīs pats,

Ka, rūķis ja ienāks, būs laimīgs tad gads!”

 

Informāciju sagatavoja

 Gunta Mežule

Smiltenes PII „Pīlādzītis”pirmsskolas skolotāja.

 Fotogrāfijas sagatavoja Anda Dinga