Izglītība Projekti
foto
logo

Aizvadīts aktivitātēm un pasākumiem bagāts ceturksnis projektā “Zaļās skolas ēdināšana”.

Septembrī notika kopīgs divu dienu mācību brauciens projekta partneru – Smiltenes un Tukuma pašvaldību, Igaunijas Setomaa un Rouges pašvaldību lauksaimniekiem uz Vidzemes reģionu – Siguldas, Cēsu un Valmieras novadiem. Tā ietvaros tika iepazīta zemnieku saimniecība “Pīlādži”, kur audzē ābolus, darbojas kooperatīvā “Zelta ābele” un daļu no saražotās produkcijas pārvērš Zilver vīnos, apmeklēta bioloģisko lauksaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Ekoloģisks.lv” noliktava Siguldā un dzirdēts pieredzes stāsts par bio zemnieku atbalstu un dalību skolu iepirkumos, uzzināts par bioloģiskās z/s “Eicēni” piedāvāto produkciju un darbošanās pieredzi jau vairāk kā 40 gadu garumā, kā arī apmeklēts REKO Valmieras zemnieku tirdziņš, tā pat iepazīta z/s Mežvijas pieredze dārzeņkopībā, augļkopībā un biškopībā un produktu pārstrādē, z/s “Mežiņi” piedāvājums ar Latvijas lauku amatniecības un dzīvnieku sētu, kā arī SIA “Terūna” piedāvājums un pieredze ar zīmolu “Bauņu bullītis”.

Oktobra beigās un novembra sākumā projektu pilotskolu – Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas, Grundzāles pamatskolas un Palsmanes pamatskolas 1.–2.klašu skolēni un skolotāji devās mācību braucienos uz saimniecībām, apciemojot tādus bioloģiskos uzņēmējus kā z/s “Ķelmēni”, SIA “Amberfarm”, SIA “Very Berry”, z/s “Indrāni”, SIA “Pakalnieši”, Andra un Guntas Gavaru saimniecību. Bērni un skolotāji šo gūto pieredzi ļoti novērtē, un atzīst, ka šādi braucieni ne tikai izglīto, bet arī ir izzinoši, aizraujoši un vērtīgi.  

Novembrī un decembra sākumā pilotskolās norisinājās aktivitātes saistītas ar kulinārijas konkursa “Veselīgs vietējais dārzenis mūsu ēdienkartē” 1. kārtu jeb katras skolas līmeni. Konkurss norisinājās 3 klašu grupās: 1.–3. klase, 4.–6. klase un 7.–9. klase. Tika noskaidroti katras skolas finālisti, kuri 2025. gadā piedalīsies 2. kārtā jeb novada konkursā, laiks un vieta vēl tiks precizēti. Visu trīs skolu direktores atzīst, ka, ja sākotnēji bijušas skeptiskas par konkursu un bērnu iesaisti, ir bijis patiess prieks redzēt ar kādu aizrautību un interesi bērni iesaistījušies recepšu izdomāšanā un pagatavošanā.

Turpinoties projektam un tā aktivitātēm jau 2025. gada 7. un 8. janvārī notiks partneru darba tikšanās Rougē, Igaunijā, kur partneri atskatīsies uz sasniegto kopīgās stratēģijas un rīcības plāna ieviešanā. Tā pat tiks precizēts 2025. gada darba plāns, kura ietvaros paredzētas pavāru apmācības, partneru lauksaimnieku pieredzes brauciens uz Igauniju, kulinārijas konkursa 2. kārta, pilotskolu 3.–4. klašu skolēnu un skolotāju mācību braucieni uz saimniecībām.

Liels paldies Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas, Grundzāles pamatskolas un Palsmanes pamatskolas direktorēm, skolēniem un skolotājām, virtuves darbiniekiem un citiem aktīvistiem, tai skaitā arī vecākiem, par iesaisti projekta aktivitāšu īstenošanā.

Atgādinām, ka projekta “Zaļās skolas ēdināšana” mērķis ir uzlabot ēdināšanas pakalpojumus skolās/bērnudārzos, īpašu uzmanību pievēršot plašākai bioloģisku un veselīgu produktu izmantošanai, kā arī  aktīvākai skolēnu iesaistei.

foto
foto

Sagatavoja: Attīstības un plānošanas nodaļa