Noslēdzoties 2025. gada pirmajam ceturksnim atskatīsimies uz paveikto projektā “Zaļās skolas ēdināšana”.

7.-8. janvārī projekta partneri tikās Rõuges pašvaldībā, lai apkopotu iepriekšējā gada sasniegumus, paveikto stratēģijas uzdevumu izpildē, dalītos pieredzē par skolu kulinārijas konkursu un braucienu pie lauksaimniekiem īstenošanu, kā arī nospraustu šī gada mērķus. Papildus projekta sanāksmei Rõuges pašvaldības pārstāvji iepazīstināja ar savas teritorijas iestādēm Haanjas pamatskolu un jauniešu centru, Rõuges jauniešu centru un Sännas pagastā esošo privātskolu “Izgudrotāju ciema skola”.

4. martā visu trīs pilotskolu – Palsmanes pamatskolas, Grundzāles pamatskolas un Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas komandas tikās Apes pagasta “Kalnarušķos” kulinārijas konkursa “Veselīgs vietējais dārzenis mūsu ēdienkartē” otrajā jeb fināla kārtā. Jau pagājušajā gadā katrā skolā tika organizētas skolu kārtas, kurās tika noskaidroti finālisti, kuri tad arī piedalījās šajā kārtā. Pateicoties mūsu žūrijai, kurā apvienojās Brantu muižas saimniece Ilze Briede, Smiltenes tehnikuma Alsviķu teritoriālās struktūrvienības skolotāja Jūlija Freimane un privātskolas “Patnis” šefpavārs Kaspars Krūze, konkurss notika  ļoti profesionāli, vērtējot gan recepšu oriģinalitāti, gan vietējo veselīgo produktu izmantošanu. Spraigajā gatavošanas un pasniegšanas procesā  žūrijas vērtējumā 1.-3. klašu grupā uzvaras laurus plūca Palsmanes komanda, 4.-6. klašu grupā – Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas komanda, bet 7.-9. klašu grupā – Grundzāles komanda. Žūrija atzinīgus vārdus teica par visiem dalībniekiem un kopumā bija patīkami pārsteigti par bērnu aizrautību un vēlmi gatavot, radošumu recepšu izdomāšanā. Protams, žūrija vērsa uzmanību arī uz kļūdām, un deva praktiskus ieteikumus ko vajadzēja darīt savādāk, kādus produktus izmantot utt. Paralēli gatavošanas starplaikos Kaspars Krūze un Ilze Brante dalījās savā pieredzē kā ir būt par pavāru, un kas jāņem vērā darbojoties šajā profesijā.

10. martā pilotskolu pavāri un virtuves darbinieki piedalījās pirmajās apmācībās par tēmu “Augu izcelsmes produktu izmantošana ēdienu gatavošanā” un apguva jaunas zināšanas kopā ar Māri Astiču no Restorānu Servisa skolas.

15. aprīlī mūsu novadā viesojās pavāri un virtuves darbinieki no Setomaa un Rõuges teritoriju skolām un bērnudārziem, lai iepazītu kā ēdināšana tiek organizēta mūsu puses iestādēs. Vīzītes laikā tika apmeklēta Palsmanes pirmsskolas izglītības iestāde un Palsmanes pamatskola, Grundzāles pamatskola un pirmsskolas grupas, Dāvja Ozoliņa Apes pamatskola un pirmsskolas izglītības iestāde “Vāverīte”. Viesi atzinīgi izteicās par mūsu radošo talantu dekorējot un piedomājot pie dažādiem noformējumiem, kas esot ļoti atšķirīgi no viņiem, un bija pārsteigti par pirmsskolas bērnu un skolēnu aktivitāti klasēs audzējot dažādus zaļumus un stādus, un vispār bērnu un skolēnu iesaisti dažādās “zaļās” aktivitātēs.

Turpinoties projekta “Zaļās skolas ēdināšana” aktivitātēm kā nākamā plānojas 29.-30. aprīlī partneru sanāksme Tukumā, visu trīs pilotskolu 3.-4. klašu skolēnu braucieni uz saimniecībām, kas notiks jau 14. un 16. maijā. Bet jau 29.-30. maijā lauksaimnieki tiks aicināti doties pieredzes apmaiņā uz Igauniju. Programma vēl ir izstrādes procesā, tāpēc sekojiet līdz informācijai pašvaldības mājas lapā.

Liels paldies D.Ozoliņa Apes pamatskolas, Grundzāles pamatskolas un Palsmanes pamatskolas direktorēm, skolēniem un skolotājām, virtuves darbiniekiem un citiem aktīvistiem, tai skaitā arī vecākiem, par iesaisti projekta aktivitāšu īstenošanā.

Atgādinām, ka projekta “Zaļās skolas ēdināšana” mērķis ir uzlabot ēdināšanas pakalpojumus skolās/bērnudārzos, īpašu uzmanību pievēršot plašākai bioloģisku un veselīgu produktu izmantošanai, kā arī  aktīvākai skolēnu iesaistei.

Smiltene
Smiltene

 


Informāciju sagatavoja: Attīstības nodaļa