2024. gada 30. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēka aicina ģimenes meklēt krāsas dabā un literatūrā

Pavasaris ir klāt ar maigām krāsām, svaigiem un košiem krāsu akcentiem un daudzveidīgām krāsu pārejām dabā. Siltie saules stari vilina doties ārā. Taču ne tikai pagalmi, pļavas un meži pavasarī krāsojas. Arī literatūrā var atrast krāsas. Grāmatu lappusēs slēpjas citāti, kas atspoguļo pavasara krāsas – stāstos, pasakās un dzejas rindās varam atrast gan saules dzeltenumu, gan debesjuma zilganumu, gan pirmo pieneņu lapu zaļganumu.

No 15.līdz 30.aprīlim Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļa aicina meklēt krāsas dabā un grāmatu plauktos un piedalīties ģimeņu aktivitātē “Krāsu spēles dabā un literatūrā”.

Uzdevumi:

  1. Kopā ar ģimeni izveidot komandu un izdomāt tai nosaukumu.
  2. Doties dabā un atrast vienu dabas materiālu (lapas, ziedus, mizas utt.) no katras krāsas: zilu, zaļu, brūnu, dzeltenu, violetu, oranžu un sarkanu. Aicinām nepostīt dabu, atrastos augus neplūkt, bet tikai nofotografēt. Par katru atrasto dabas materiālu tiks iegūts viens punkts. Maksimālais punktu skaits – 7.
  3. Iegūstiet papildu punktus, atrodot grāmatās citātus, kuros minēta zila, zaļa, brūna, dzeltena, violeta, oranža un sarkana krāsa. Vienu grāmatu var izmantot tikai viena citāta iesniegšanai. Viens citāts – 1 punkts. Maksimālais punktu skaits nav noteikts. Jo vairāk citātus katrai krāsai atradīsiet dažādās grāmatās, jo vairāk punktus iegūsiet. Var izmantot dažādu žanru gan pieaugušo, gan bērnu grāmatas. Atrastos citātus nofotografējiet.

Fotogrāfijas vai foto kolāžas sūtiet Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļai WhatsApp ziņojumā uz numuru 20047831 vai e-pastā [email protected]. Norādiet komandas nosaukumu un kontaktinformāciju.

Trīs ģimeņu komandas, kuras iegūs visvairāk punktu, saņems balvas no Smiltenes bibliotēkas.

“- Cik skaista pļava! – viņa nopriecājās, – it kā mākslinieks būtu izšļakstījis savas krāsas. Un Kāpēcīte sāka skaļi saukt, kādas krāsas ieraudzīja:
Te ir zaļš, rau, te jau sarkans,
Brūns un zils, un koši dzeltens,
Violets un pelēcīgs,
Melns un balts, un caurspīdīgs!
Ak, man galva riņķī iet!”
/Rasa Dmuhovskiene “Skudriņa Kāpēcīte. 2.grāmata”/

Lai sanāk pavadīt patīkamu laiku kopā ar ģimeni, ieraudzīt dabas skaistumu un krāsas! Lai izdodas veltīt laiku grāmatu lasīšanai ne tikai šīs aktivitātes laikā, bet arī ikdienā!

Visā Latvijā no 22.līdz 28.aprīlim norisināsies ikgadējā Bibliotēku nedēļa. Šogad tās vadmotīvs ir “Bibliotēkas un lasīšana”.

Iesūtītās fotogrāfijas var tikt izmantotas bibliotēkas publicitātes nodrošināšanai un publicētas bibliotēkas sociālajos tīklos.

Informāciju sagatavoja:
Sanita Lārmane,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre