2024. gada 27. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Pirmo reizi Smiltenē notiks MTB orientēšanās Pasaules kausa posms

2023. gada 2. novembrī Smiltenes novada pašvaldībā viesojās Latvijas Orientēšanās federācijas pārstāvji, lai prezentētu 2024. gada Pasaules kausa posma MTB orientēšanās un U23 pasaules čempionāta norisi. Šādas pasaules līmeņa sacensības Latvijā notiks pirmo reizi un par tās norises vietu izvēlēta tieši Smiltene, kur ir senas orientēšanās un velo tradīcijas.

Latvijas Orientēšanās federācijas viceprezidente, pasākuma direktore Ildze Straume un sacensību direktors Gunārs Ikaunieks, tiekoties ar pašvaldības vadību, sporta jomas vadītājiem, pagastu sporta organizatoriem un orientēšanās kluba “Azimuts” pārstāvi Antru Ķikuti, prezentēja gaidāmā notikuma provizorisko sacensību programmu un šī brīža aktualitātes.

Latvijas Orientēšanās federācijas viceprezidente Ildze Straume: “Smiltene ir izcila vieta nozīmīgu veloorientēšanās pasākumu norisei, jo tiešā pilsētas tuvumā atrodas gan piemērots apvidus, gan jau pasākumu uzņemt gatava infrastruktūra, gan pilsētā ir pamatīgas orientēšanās tradīcijas. Tas ļauj pasaules līmeņa veloorientieristiem piedāvāt teicamu apvidu un lieliskus sacensību apstākļus, kas ir viens no faktoriem, ko vērtē arī Starptautiskā Orientēšanās federācija, izvēloties Pasaules kausa posmu norises vietas.”

Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs: “Esam pagodināti, ka  tieši pie mums Smiltenē tiks organizēts Pasaules kausa posms. Tas būs nebijis pasākums Smiltenes novadā un Latvijā. Esam gatavi atbalstīt pasākuma organizatorus, lai sacensības noritētu pēc iespējas augstākā kvalitātē, lai viesi šeit justos gaidīti. Arī mūsu komersantiem jāgatavojas uzņemt lielu cilvēku skaitu – tā ir iespēja popularizēt novadu starptautiskā mērogā, kā arī vērtīgi vietējiem uzņēmējiem. Droši varu teikt, ka šis būs lielākais pasākums novadā 2024. gadā. Liels paldies Orientēšanās federācijai, ka mūs uzrunāja, orientēšanās klubam “Azimuts” par to, ka esam tradīcijām bagāts novads orientēšanās sportā!” Izpilddirektors Andris Lapiņš piebilda: “Smiltenē orientēšanās tradīcijas ir senas, OK “Azimuts” tuvojas 50 gadu jubileja, viņu organizētais ikgadējais skriešanas seriāls, kā arī “Mazā balva” ir kļuvušas par pamatvērtību Latvijas orientēšanās kalendārā.”

Pasākuma norises laiks paredzēts 2024. gada 4.-7. jūlijā un tas notiks sporta un atpūtas kompleksā “Teperis”, Smiltenē. Vieta izvēlēta, balstoties uz tās tuvumu pilsētai  un vienlaikus arī mežiem, kur jau iepriekš ir notikuši velo orientēšanās pasākumi.

Četru dienu garumā notiks Pasaules kausa posma sacensības Elites, jauniešu un veterānu grupām, kā arī OPEN sacensības, kurās piedalīties varēs ikviens interesents. Aicināti gan pārbaudīt, gan izmēģināt velo orientēšanās prasmes būs arī Smiltenes novada iedzīvotāji. Paralēli notiks Pasaules čempionāts U-23 vecuma grupai.  Plānots, ka kopumā sacensībās varētu piedalīties ap 200 –  250 dalībnieku no 20 līdz  25 valstīm.

Šis pasākums ir būtisks ieguldījums Smiltenes novada atpazīstamības veicināšanā un popularizēšanā. Čempionāta sprinta posms tiks pārraidīts televīzijā un IOF (International Orienteering Federation, no angļu. val. – Starptautiskā Orientēšanās federācija) tīmekļvietnē skatītājiem visā pasaulē.

Pasākumu organizē Starptautiskā Orientēšanās federācija, Latvijas Orientēšanās federācija sadarbībā ar Smiltenes novada pašvaldību un orientēšanās klubu “Azimuts”.

Šobrīd tiek ziņots, ka jau izplatīti sacensību biļeteni un notiek dalībnieku pieteikšanās. Plašāku informāciju varēs iegūt Latvijas Orientēšanās federācijas tīmekļvietnē: https://lof.lv/ un pasākuma mājaslapā MTBO WCUP (mtbo-wcup.lv)

Sagatavoja

Smiltenes novada pašvaldības Komunikācijas nodaļa

Fotogrāfiju autore: Kristīne Majore