2024. gada 29. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Aicina uz projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” noslēguma pasākumu

Tuvojoties projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” izskaņai, uzņēmējdarbības speciālisti, atbalsta organizācijas, uzņēmēji, jaunieši un citi interesenti š.g. 24. aprīlī aicināti apmeklēt projekta noslēguma pasākumu Kosmosa izziņas centrā Cēsīs, Cīrulīšu ielā 63,  lai iedvesmotos, uzzinātu par projektā paveikto, saņemtu atbildes uz interesējošajiem jautājumiem, satiktu līdzīgi domājošos un uzzinātu aktualitātes uzņēmējdarbības attīstībā ziemeļvalstu reģionos.  Reģistrācijas anketa šeit: https://forms.office.com/e/YSusEjwJ8e

Ar pasākuma programmu iepazīties iespējams šeit: https://shorturl.at/jkCD9

Projekta komanda un aktivitāšu dalībnieki dalīsies stāstā par īstenotajiem atbalsta pasākumiem – jauniešu un uzņēmēju hakatoniem, vaučeru programmu, investīciju piesaistes kampaņu Vidzemes reģionam, starptautiskajiem pieredzes apmaiņas braucieniem jauniešiem un uzņēmējiem, atpazīstamības zīmes izstrādi un citām notikušajām aktivitātēm.

Viena no noslēdzošajām aktivitātēm ir Norvēģijas jauniešu dalība pieredzes braucienā uz Latviju, kur viņus uzņēmuši skolēni no Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas, lai saliedētos dažādos uzdevumos, kas saistīti ar suvenīru izveidi tūrismam Latvijā.

Svarīgi, ka saliedēšanās projekta laikā norisinājusies vairākkārt – notikuši četri jauniešu un divi Koksnes tehnoloģiju hakatoni, pulcējot dalībniekus Limbažos, Ogrē, Smiltenē un Valmierā. Tajos piedalījušies vairāk nekā 300 interesentu, kuri radījuši inovatīvas uzņēmējdarbības idejas pārtikas, koksnes, metaverss, dzīves kvalitātes uzlabošanas, energoefektivitātes, aprites ekonomikas virzienos.

Jāpiebilst, ka Koksnes tehnoloģiju hakatonos piedāvāti vairāk nekā 20 inovatīvi risinājumi, tai skaitā:

  • analogu un digitālu risinājumu koka moduļu ēku konfigurācijai, atvieglojot komunikāciju ar pasūtītāju un piedāvājot konfigurācijas vizualizāciju ar MI palīdzību jau sarunas ar pasūtītāju laikā,
  • ražošanas atkritumu – MDF putekļu – pārvēršana izejvielā, radot jaunu materiālu, izmantojot ražošanā izveidojušos atkritumus,
  • modulārs, vienreiz lietojams koka grila komplekts, kas izstrādāts no koksnes atgriezumiem un nerada kaitējumu dabai to izmantojot,
  • risinājums A-formas mazēkai, kas izmantojama tūrisma nozarē,
  • koka galds, kurā sagatavota vieta spēļu glabāšanai,
  • risinājums koka konstrukcijās, kas rada ne tikai optimālu skatuves formu, bet arī atvieglo montāžu, u.c.

Hakatona uzvarētāji un Vidzemes uzņēmēji, kuri darbojas kokapstrādes jomā Vidzemē, pievienojās arī braucienam uz Norvēģiju. Tur notika pieredzes un kontaktu apmaiņa ar kokapstrādes jomas uzņēmumiem.

Vidzemes plānošanas reģiona uzņēmējiem rasta iespēja ne tikai piedalīties dažādos pieredzes apmaiņas braucienos uz Norvēģiju un Islandi, bet arī pieteikties de minimis finansētām konsultācijām, kas var kļūt par spēcīgu atbalstu uzņēmuma mērķu definēšanā un sasniegšanā, inovāciju un starptautiskās sadarbības attīstīšanā, kā arī Latvijā un Eiropas Savienībā pieejamo uzņēmējdarbības atbalsta instrumentu apgūšanā. Apakšaktivitātes “Produktu attīstības apmācību un veicināšanas pasākumi, balstoties uz inovāciju vaučeru koncepta piemēra” mērķis bija sniegt atbalstu jauniem uzņēmējiem (no 18 līdz 40 gadiem) biznesa idejas attīstībai. Tās ietvaros nodrošināts atbalsts specifiskām apmācībām un praktiskām konsultācijām biznesa idejas attīstībai un/vai produkta prototipa izstrādei.

Vidzemes inovāciju nedēļas konferences DAŽĀDĪBĀ RODAS INOVĀCIJA laikā uzsākta arī jauna tradīcija un svinīgi godināti vairāki Vidzemes uzņēmēji kategorijās inovācija, ilgtspēja, sociālā atbildība, kā arī piešķirta specbalva. Svarīgi, ka pretendentus izvirzījuši reģiona iedzīvotāji vai pieteikuši paši uzņēmumu pārstāvji.

Līdz ar Vidzemes inovāciju balvas pasniegšanu, nominantiem sniegta unikāla iespēja izmantot projektā izstrādāto Vidzemes uzņēmējdarbības vides atpazīstamības zīmi – grafisku simbolu, kas kalpos uzņēmēju un uzņēmējdarbības vides pozicionēšanai reģionā, stiprinot Vidzemes tēlu vietējā un ārvalstu tirgū uzņēmējdarbības jomā. Atpazīstamības zīme tiks lietota kā kvalitātes un augsta novērtējuma apliecinājums Vidzemes reģiona uzņēmējiem.

Jau vairāk nekā gadu projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” ietvaros tiek veicināta arī kopstrādes telpu attīstība jaunu biznesa ideju radīšanai. Cēsīs, Valmierā, Gulbenē un Madonā darbojas četras koprades darbnīcas, kas aicina uzņēmējus strādāt ar dažādām iekārtām bez maksas – izšūšanas mašīnu, foto un video aparatūru, grafisko planšeti u.c.

Tāpat projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” ietvaros, norisinājies Vidzemes plānošanas reģiona organizētais seminārs Vidzemes pašvaldību uzņēmējdarbības speciālistiem par mākslīgo intelektu un komunikāciju saskarsmē ar uzņēmējiem.

Projekta ietvaros organizēts apmācību cikls, kurā uzņēmējiem rasta iespēja apgūt LEAN pieeju procesu optimizēšanai ar mērķi veicināt uzņēmumu konkurētspēju un produktivitāti.  Kā atzīst Normunds Brēmers, SIA Wenden Furniture valdes loceklis: Pēc visa dzirdētā un jau praksē ieviestā jūtos ārkārtīgi iedvesmots. Iespējams ka tieši rutīna ikdienas procesos, kas rodas 27 gadus darbojoties vienā nozarē pamazām un nemanāmi bija nomākusi un apslāpējusi daudzus attīstībai nepieciešamus procesus.

Jau pēc pirmās lekcijas domās un iedvesmā piedzīvoju ideju sprādzienu. To īstenošana uz vietas uzņēmumā, deva papildus enerģiju iesākto turpināt.

Projekta laikā uzlabojumi veikti un jauns nosaukums dots Vidzemes uzņēmējdarbības mājaslapai, ko iespējams iepazīt business.vidzeme.lv. Tāpat arī izstrādāta Vietējo un ārvalstu investīciju piesaistes stratēģija Vidzemes plānošanas reģiona prioritārajām viedās specializācijas jomām 2022.-2027. gadam. Balstoties uz stratēģiju, tiek veikta investīciju piesaistes kampaņa Vidzemei, izmantojot projektā izstrādātos kampaņas materiālus.

Konferenci organizē Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, projekta “Uzņēmējdarbība Vidzemē” vadītāja, e-pasts: [email protected]

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: [email protected]