2024. gada 19. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēka vērusi durvis apmeklētājiem Dakteru ielā 27

Tas nu ir noticis! Ir 2024. gada 2. maijs. Bibliotēkas jaunā šodiena pagaidu mājās Dakteru ielā 27 ir sākusies. Jau pirms desmitiem esam vērušas bibliotēkas durvis. Ar satraukumu un priecīgu sirds trīsēšanu gaidām apmeklētājus. Esam krietni strādājušas, katra grāmata, apmīļota, noslaucīta un atradusi vietu plauktā, tagad gatava kalpot lasītājiem Dakteru ielā 27. Katra lieta – sakārtota un nolikta, viss spīd un laistās. Vijas Meisteres neparastie radošie darbi, gleznoti kafijas tehnikā, šķiet, gaidās aizturējuši elpu, lai iepriecinātu un iedvesmotu ikvienu, kurš nāks, lūkosies un smelsies iedvesmu.

Un tad jau viņi nāk. Mūsu apmeklētāji. Paši pirmie ierodas pirms desmitiem. Sākumā neticīgi raugās apkārt, tad ar izbrīnu secina: “Ir! Viss plašs un gaišs! Vietas pietiek. Grāmatas plauktos varam atrast. Jaunās grāmatas jau priekšā. Ir tikpat labi un pat vēl labāk kā iepriekš.” Izdzīvojam šo mirkli kopā ar  mūsu bibliotēkas vadītāju Intu Mežuli un vietnieci Ilzi Jēkabsoni. Mūs apciemo “Ziemeļlatvijas” korespondente Sandra Pētersone un iemūžina vēsturisko brīdi fotogrāfijās un intervijās.

Priecīgi ķeramies pie darba un pirmajā darba dienā jaunajā pagaidu mājvietā apkalpojam 68 apmeklētājus. 61 lasītājs abonementā tiek pie jaunām grāmatām un žurnāliem. 174 grāmatas no plauktiem atrod savu lasītāju, 242 grāmatas no lasītāju mājām pirmoreiz atceļo uz Dakteru ielu. Uzziņu literatūras, interneta lasītava un novadpētniecības krājums tiek pie saviem pirmajiem apmeklētājiem. Apmeklētājus šī telpa sajūsmina, viņi uzteic tās plašumu un gaišumu. Gaisma un gaiss esot tās atslēgvārdi. Viņi kā no jauna ierauga uzziņu literatūras un novadpētniecības krājuma bagātību. Kāda apmeklētāja atradusi ceļu uz interneta lasītavu, nemaz nezinot, ka bibliotēka vairs nemājo Baznīcas laukumā. Gājusi turp, bet, izlasot mūsu atstāto ziņu par jauno mājvietu, veiksmīgi ieradusies Dakteru ielā 27.

 Mūsu apmeklētāji plūst un plūst pie mums. Viņi ir atraduši ceļu. Viņu slāpes pēc lasīšanas nav rimušās, bet pieņēmušās spēkā. Kāds vecāka gadagājuma cilvēks gan pazūdās, ka tagad garāks ceļš ejams. Mēs viņu mierinām, ka staigāt ir veselīgi. Jā, viņš piekrīt, tā jau esot gan. Jaunās telpas ir skaistas, gaišas un mājīgas, ikviens apmeklētājs šo ziņu kā stafetes kociņu nodod tālāk uz priekšu nākamajam. Cilvēki runājas, priecājas par satikšanos, apspriež grāmatu saturu, abonementa telpā ir ieplūdusi dzīvība, tā čalo, burzguļo un mutuļo kā straume pavasarī. Pēcpusdienā bibliotēku apmeklē arī tās iepriekšējā vadītāja Zaiga Krūmiņa, vērīgi aplūko iekārtojumu, painteresējas par krājumu, pabauda “burziņu” abonementā, jo lasītāju daudz,  sagaida savu literatūras kaudzīti, ko piemeklējam pēc viņas rūpīgi veidota saraksta, un atzinīgi izsakās par mūsu veikumu bibliotēkas iekārtošanā. Jūtam, ka esam saņēmušas arī viņas svētību. Tā mums ir ļoti nozīmīga, jo spēks no saknēm ļauj zaļot un tiekties pret debesīm.

Cienājam savus apmeklētājus ar krāsainu konfekšu buķeti, apmeklētāji dāvina ziedus no saviem dārziem un smaidus. Zaļš pavasaris izplaukst starp mums, ap mums un mūsos pašos. Darba dienas noslēgumā esam piekusušas, bet gandarītas un laimīgas, jo bibliotēkas gars no Baznīcas laukuma 13 ir atceļojis mums līdzi un iemitinājies Dakteru ielā 27. Nepārprotami ir sajūta, ka tas dzīvos kopā ar mums un gaidīs jaunās mājas pašiem savā Smiltenes Gaismas pilī. Lai top!

 

Informāciju sagatavoja:
Jolanta Zirne,
Smiltenes novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre
Tālrunis: 26449145
E-pasts: [email protected]