2024. gada 14. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes pilsētas svētku ietvaros norisināsies šķiratlons un ilgtspējīgas meistarklases

Smiltenes pilsētas svētku ietvaros, 2023. gada 15. jūlijā, Smiltenes “Vecajā parkā” pie āra lasītavas biedrība “Zero Waste Latvija” svētku dalībniekiem piedāvās praktiski izzināt dabas resursu ilgtspējīgas izmantošanas iespējas.

Šīs aktivitātes novada iedzīvotājiem un viesiem tiek nodrošināta projekta Zaļā Palete v.2.0 ietvaros, kur apvienoti 2 Pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2022.gadam projekti – Green Palette un NATTOUR.

Dalībniekiem būs iespēja iesaistīties:
Šķiratlona spēlē
  – komanda piesakās dalībai pasākuma vietā un veic ar atkritumu šķirošanu saistītu uzdevumu. Sacensību uzvarētāji tiks iepriecināti ar videi draudzīga dzīvesveida balvām.

Meistarklasēs:
Lapu konfeti pagatavošanas meistarklase bērniem
– izklaidējošs uzdevums kā pašiem mazākajiem, tā pieaugušajiem svētku apmeklētājiem, kurā no dabas resursiem taps konfeti svētku rotaļām;

Plastilīna pagatavošanas meistarklasē bērniem – rotaļlieta, ko jaunākie dalībnieki varēs pagatavot kopā ar ģimenēm, un vecākie bērni individuāli, darbojoties un spēlējoties ar krāsām;

Vaskadrāniņu pagatavošana – darbošanās lielākiem bērniem vai jaunākiem, taču vecāku pavadībā, lai izveidotu virtuves un pikniku palīgu – pārtikas produktu vaskadrāniņu. Darbnīcas vadītāja demonstrēs gan izgatavošanas procesu, gan izstāstīs, kā turpmāk lietot un kopt vaskadrāniņu;

Dabīgā skrubja pagatavošana – iegrimsim augu un ēterisko eļļu burvībā, gatavojot dabīgos ķermeņa skrubjus kopā ar “Saule plaukstās” radošo meistarklašu vadītāju Sanitu Albertiņu. Kopīgi izzināsim augu dziednieciskās īpašības un parunāsim par dabai un cilvēkam draudzīgu dzīvošanu;

Universāla tīrīšanas līdzekļa pagatavošana –  no mājās pieejamiem un dabīgiem izejmateriāliem izgatavosim līdzekli, un gūsim padomus no meistarklases vadītājas par tā plašo pielietojumu.

Aktivitātēs būs iespēja kopīgi uzzināt vairāk par mūsu ikdienas paradumu ietekmi uz vidi, iespējām rīkoties “zaļāk”, un dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu. Viss meistarklasēs radītais būs līdzi ņemams, kā arī norises vietā tiks nodrošināta tara.

Norises programma:

12.00 – 15.00 – Lapu konfeti un dabīgā skrubja meistarklases.
12.00 – 12.30 – Šķiratlons.

12.30 – 13.30 Universālā mazgāšanas līdzekļa un plastilīna izgatavošanas meistarklases.
13.30 – 14.00 Šķiratlons.
14.00 – 15.00 Vaskadrāniņu izgatavošana.

Dalībniekiem līdzi jāņem labs noskaņojums un vēlme darboties!

Evija Ozola – Ozoliņa

Zero Waste Latvija

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu projekta LVIII-058 Green Palette v.2.0 ietvaros. Par tās saturu pilnībā atbild Smiltenes novada pašvaldība un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.