2024. gada 26. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā apskatāma sapņu ķērāju izstāde

“Tas naktīs sliktos sapņus ķer,
Un tumšie nodomi tad jūk.
Bet košās, skaistās spalviņas,
Tās palīdz sapņiem saldajiem pie manis atlidot.”
/M.Kelmans “Miedziņpasakas”/

Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā, Gaujas ielā 1, no 6.februāra līdz 3.martam būs skatāma Lāsmas Veigules darināto sapņu ķērāju izstāde “Sapņu pasaulē”.

Gatavot sapņu ķērājus Lāsma iemācījās no kolēģes, kad strādāja bērnudārzā par audzinātāju. Pirmie sapņu ķērāji tika izgatavoti labdarības akcijai “Balta, balta mana sirds”.

Šobrīd sapņu ķērājus Lāsma izgatavo pēc pasūtījuma, kā arī tie tiek dāvināti mīļiem draugiem. “Patīk tos darināt un iepriecināt gan lielus, gan mazus cilvēkus. Bez vīra prasmīgajām rokām pie šādiem netiktu, jo pamatnes gatavo tieši viņš, par ko viņam liels paldies,” stāsta Lāsma.

Sapņu ķērāju vēsturiskā izcelsme meklējama Amerikas indiāņu kopienās. Ezotēriski sapņu ķērājs ir talismans, un tiek uzskatīts, ka tas īpašnieku atbrīvo no sliktiem sapņiem, kā arī no bezmiega un murgiem. Mūsdienās šis talismans tiek plaši lietots visā pasaulē, un tas tiek veidots visdažādākajos izmēros. Tas pasargā no visa negatīvā, atstājot vietu labiem notikumiem. Sākotnēji sapņu ķērājs tika piestiprināts tikai virs gultas vietas, taču mūsdienās tas tiek piekārts visdažādākajās vietās, gan pie spoguļa, gan automašīnā, vai pie mājokļa durvīm un to atslēgām.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Indriksone,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre