2024. gada 27. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Balso par Smiltenes daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra nosaukumu!

Aicinām Smiltenes novada iedzīvotājus balsot par, viņuprāt, piemērotāko nosaukumu jaunuzceltajam daudzfunkcionālo pakalpojumu centram Smiltenē. Balsot var pašvaldības Facebook lapā no 14. līdz 18. februārim.

No 1. līdz 8. februārim Smiltenes novada pašvaldība tās Facebook lapā aicināja iedzīvotājus dalīties ar savām idejām jaunā Smiltenes daudzfunkcionālā pakalpojumu centra nosaukumam. Noteiktajā termiņā saņemtas 64 idejas – sakām lielu paldies ikvienam akcijas dalībniekam par iesaistīšanos un radošumu.

Saņemtās idejas nodotas Smiltenes novada pašvaldības domes Sociālo un veselības jautājumu komitejai, kas tās kārtējā sēdē, 13. februārī, lēma 5 labākās virzīt atkārtotam iedzīvotāju balsojumam, lai noskaidrotu uzvarētāju.

Balsojums norisināsies no 14. līdz 18. februārim pašvaldības Facebook lapā. Sev tīkamāko versiju atzīmē ar “patīk” (angļu valodā – “like”):

  • Ausma – asociējas ar austošu sauli, ar jaunu sākumu, ar gaišumu un vieglumu, ar virzību tālāk, attīstību. Latvisks, viegli izrunājams vārds arī citās valodās;
  • LaiPa – vārdu “laipns” un “palīdzība” apvienojums. Laipa simbolizē vietu, kur jebkurš var justies droši neatkarīgi, kas atrodas zem tās. Centrs un tā darbinieki šiem cilvēkiem ir kā viņu drošā laipa, uz kuras atrasties un nebaidīties no nekā, jo tas ir viņu stiprais, laipnais atbalsts un palīgs visās dzīves situācijās un vajadzībās;
  • Liepas – Smiltenes pilsētas parks, kas ieskauj centra ēku, ir bagāts ar dižkokiem, un vieni no tiem ir liepas. Izsenis latvietis pie mājas stādīja liepas – vasarās bitēm, kur sanēt, bet ziemas garajiem un aukstajiem vakariem smaržīgai un dziedinošai liepziedu tējai. Stādīja mājas aizsardzībai no skarbiem vējiem, jo liepas ir stipras un ne tik viegli lūst, kā arī kuplā lapotne sargāja no zibens nelaimes. Bet latviešu folklorā tā ir laipnības simbols – “liepu lapu laipu liku…”, jo liepu lapu laipa kā tilts uz sarunu un attiecībām, ir laipnībā būvēta;
  • Ligzda – tā tiek veidota ar mīlestību un mērķi radīt drošību ģimenei. Tajā vienmēr atgriežas, tā dod patvērumu, izauklē dzīvību. Tā ir dabas šūpulis;
  • Saulstari – ēka uzcelta ļoti skaistā vietā, radot tās apmeklētājiem pozitīvu noskaņojumu. Ēkas logos iespīdēs pusdienu saule, bet vakaros varēs vērot saulrietu.

Visvairāk “patīk” atzīmes saņēmušās nosaukuma idejas autors saņems balvu.

Akcijas laikā saņemtās idejas ir patiesi daudzveidīgas, radošas, daudzas – ar īpašu stāstu. Izvirzīt favorītus iedzīvotāju gala balsojumam Sociālo un veselības jautājumu komitejas deputātiem nebūt nebija viegli. Jau sākumā lemts balsojumam nevirzīt tādus nosaukumus, kas jau sastopami Smiltenes novadā, saglabājot to unikālo atpazīstamību. Tādi bija, piemēram, “Abuls” (sidra darītava) un “Rudzupuķe” (folkloras kopa). Tāpat lemts nevirzīt garus nosaukumus, vārdus, kuru sastāvā ir troksneņi un skaneņi, kas to padarītu grūti izrunājamu citās valodās. Virzot nosaukumus balsojumam, vērā ņemta tā atbilstība sociālo pakalpojumu centra atrašanās vietai, funkcijām, kā arī tā izvēli pamatojošais stāsts. 

Informācijai:

2023. gada nogalē ekspluatācijā nodots daudzfunkcionāls sociālo pakalpojumu centrs Dakteru ielā 14A un 14B, Smiltenē (projekts Nr. 9.3.1.1/19/I/049 „Sociālo pakalpojumu infrastruktūras attīstība Smiltenes novadā”). Projekts Nr. 9.3.1.1/19/I/049 “Sociālo pakalpojumu infrastruktūras attīstība Smiltenes novadā” tiek īstenots darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.3.1. specifiskā atbalsta mērķa “Attīstīt pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā” 9.3.1.1. pasākuma “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai” ietvaros. Projekta kopējās izmaksas ir 5 986 545,04 EUR, no kurām īstenošanai piesaistīts Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums – 1 793 689,97 EUR, valsts budžeta dotācijas pašvaldībām finansējums – 574 065,48 EUR un valsts budžeta finansējums – 62 355,50 EUR.

 

Madara Mūrniece-Krūmiņa

Smiltenes novada pašvaldības komunikācijas un mārketinga speciāliste