2024. gada 29. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Apkopoti iedzīvotāju aptaujas par Smiltenes novada pašvaldības darbu 2023. gadā rezultāti

Smiltenes novada pašvaldība ir apkopojusi iedzīvotāju iesniegtās aptaujas anketas par Smiltenes novada pašvaldības, tās iestāžu un struktūrvienību darbu, dzīves un pakalpojumu kvalitāti 2023. gadā. Aptauja tika veikta no 2024. gada 1. līdz 21. februārim un šogad tajā piedalījās līdz šim augstākais respondentu skaits – 443 (2023. gadā – 336).

Šī gada aptaujā tika mainīta aptaujas atbilžu iesniegšanas kārtība – bija iespēja izvēlēties tēmas, par kurām katrs iedzīvotājs vēlas sniegt atbildes. Šāda kārtība organizēta iedzīvotāju ērtībai – lai sniegtu atbildes tikai par tēmām, kas respondentam aktuālas. Aktīvi izmantota arī iespēja sniegt komentārus brīvā formā.

Lielākā daļa iedzīvotāju ar dzīvi Smiltenes novadā ir apmierināti. No kopā 443 respondentiem 305 (69 %) norādījuši, ka ir “apmierināti”, bet 49 (11 %), ka ir “pilnībā apmierināti”. Neapmierināti ir 78 (18 %), bet 11 (2 %) iedzīvotājiem nav viedokļa šajā jautājumā.

No pašvaldības iestādēm un struktūrvienībām visvairāk vērtējumu “ļoti labi” vai “labi” saņēmušas bibliotēkas (318), izglītības iestādes (272), muzeji (247), Pašvaldības policija (242). No pašvaldības kapitālsabiedrībām visbiežāk ar “ļoti labi” vai “labi” vērtēts atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA “ZAAO (333), SIA “Līvena Aptieka” (291) un SIA “Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca” (234).

Ar vērtējumu “labi” vai “viduvēji” iedzīvotāju vairākums ir vērtējis Centrālās administrācijas, pagastu pārvalžu un to apvienību, Sociālā dienesta, Bāriņtiesas, Kultūras un tūrisma pārvaldes, Tūrisma informācijas centra, Kultūras centru un Tautas namu, Sporta pārvaldes darbu. Kritiski ir vērtēts domes deputātu darbs  – 184 respondenti vērtējuši  ar “viduvēji”, bet 118 iedzīvotāji ar “slikti”.

Apkopoti arī respondentu sniegtie viedokļi, sniedzot ieskatu iedzīvotājiem aktuālajos jautājumos, papildus anketās ietvertajām tēmām. Visbiežāk respondenti izsakās par izglītības iestāžu reformu, novada infrastruktūru, atšķirībām starp novada centru un pagastiem, iedzīvotāju sadarbību ar pašvaldības iestādēm un domes deputātiem.

Aicinām iepazīties ar detalizētiem aptaujas rezultātiem, kas šogad skatāmi interaktīvā formā – datus iespējams aplūkot sev interesējošos griezumos (funkcionalitāte pilnvērtīgi pieejama datoros un planšetdatoros, bet ne viedtālruņos). Piemēram, salīdzināt, kā uz vienu un to pašu jautājumu atbildējuši dažādu pilsētu vai pagastu iedzīvotāji, vecuma grupu pārstāvji un citos veidos. 

Smiltenes novada pašvaldība ir pateicīga visiem aptaujas dalībniekiem par veltīto laiku, lai atbildētu uz jautājumiem un sniegtu viedokļus – iegūtie dati tiks izmantoti pašvaldības, tās iestāžu un struktūrvienību darba uzlabošanā.

 

Artūrs Cukurs
Smiltenes novada pašvaldības komunikācijas speciālists