2024. gada 28. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Pussolis pretī jaunajai bibliotēkai Smiltenē

Ceturtdienas pēcpusdienā, 2024. gada 27. martā, Smiltenes novada bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13, sanāca tās bijušie un esošie darbinieki, līdzgaitnieki un viesi, lai teiktu ardievas telpām, kurās bibliotēka bijusi izvietota 54 gadus. Turpmāk tā atradīsies pagaidu telpās – Smiltenes vidusskolas dienesta viesnīcā, Dakteru ielā 27 -, līdz Smiltenē tiks attīstīts Viedrades kvartāls, kur plānotas telpas jaunajai bibliotēkai.  

Šogad Smiltenes bibliotēkai aprit 101. nepārtrauktas darbības gads. Vairāk nekā pusi savas pastāvēšanas tā atradusies Baznīcas laukumā 13 – nomātās telpās, kas vizuāli un tehniski ir novecojušas, liekot gan darbiniekiem, gan apmeklētājiem arvien vairāk ilgoties pēc jaunas, modernas savas ēkas.

“Šis ir tikai pussolis, jo arī jaunās telpas būs tikai pagaidu. Bet šis pussolis iezīmēs nākamo soli. Ceru, ka melns kaķis pāri ceļam nepārskries un Gaismas bibliotēka šogad tiks projektēta, un nākamgad jau varēs meklēt finansējumu tās būvniecībai. Viens posms noslēdzas, un sākas nākamais. Un kad vēl, ja ne pavasarī?!” sanākušos uzrunāja Smiltenes novada pašvaldības izpilddirektors Andris Lapiņš.

Jau aprīļa otrajā pusē bibliotēka darbu uzsāks pagaidu telpās – Smiltenes vidusskolas dienesta viesnīcas pirmajā stāvā. Lai gan tās ir salīdzinoši šaurākas, tomēr jaunas, modernas un gaišas, ar atsevišķu ieeju, netraucējot skolēnus. Savukārt tuvāko pāris gadu laikā Smiltenē, topošajā Viedrades kvartālā, Pils ielā 9, plānots uzbūvēt mūsdienīgu bibliotēku, kas būs ne tikai grāmatu glabātuve, bet radoša un funkcionāla vieta visai ģimenei.

Vēl pirms šķirt jaunu lappusi Smiltenes novada bibliotēkas vēstures grāmatā, vairāki desmiti ļaužu pulcējās uz atvadu pēcpusdienu. To ar spēka dziesmām stiprināja un izdaiļoja Smiltenes Kultūras centra folkloras kopa “Rudzupuķe”, kuras vadītājai Līgai Krūmiņai ar bibliotēku saistās siltas bērnības atmiņas. Ikviens varēja iepīt sārtu dzīparu saulītē, kas kā veiksmes un gaismas simbols tiks ņemts līdzi uz bibliotēkas jaunajām telpām. Bijušajā izstāžu telpā bibliotēkas darbinieki aicināja ielūkoties digitālo stāstu lappusēs “Atverot bibliotēkas stāstu grāmatu”. Bija iespēja apskatīt telpas neierastā skatā – bez raženajiem grāmatu plauktiem -, kā arī savos atmiņu stāstos dalījās bijušie un esošie darbinieki.

“Mums vislielākās kataklizmas bija ar viesnīcu – tā bija otrajā stāvā. Pēckara gados nekāda labā apūdeņošanas sistēma tur nebija. Tad vieni plūdi nāca lejā, tad otri! (..) Mūsu bērni šeit ir uzauguši – braukuši ar skaitīkļiem pa grīdu, bija pat sadomājuši, ka pa plauktu var kāpt augšā kā pa trepītēm. Tad tādu bērnudārzu nebija – tepat gulēja, tepat mācījās, tepat ēda, un tā mēs te dzīvojām. Man jautāja, vai man ir žēl, ka bibliotēka pāriet uz citām telpām. Man nav žēl! Man ir žēl, ka es to nepiedzīvoju, ka varam, aiziet uz kādām citām telpām,” atminējās Smiltenes bibliotēkas ilggadējā vadītāja Zaiga Krūmiņa.

“Jaunajās pagaidu telpās turpināsim būt noderīgi Smiltenes iedzīvotājiem, nezaudējot pakalpojuma kvalitāti, bet turpinot pilnveidoties un attīstīties,” teic Smiltenes novada bibliotēkas vadītāja Inta Mežule. Lai sanāk gaiša un priekpilna ikdiena jaunajās telpās. Lai sanāk ātri uzbūvēt jaunu bibliotēku Smiltenē!

Madara Mūrniece-Krūmiņa

Smiltenes novada pašvaldības Komunikācijas un mārketinga speciāliste