2024. gada 20. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Tradicionālo kokles spēles meistarklašu dalībnieces Latvijai dzimšanas dienā dāvina koncertu

 

  1. maijā Smiltenes kultūras centrā izskanēja kokles spēles koncerts “Es atnācu uguntiņu”.

Paldies visām projekta dalībniecēm, tas bija patiesi skaists un pārsteigumiem pilns.

Valsts svētku laikā vēlamies latviskās tradīcijas un spēku sajust ik solī, ik darbā. Un kas gan var būt tradicionālāks par kokli un tautasdziesmu? Koncertā tika izpildītas gan tepat Smiltenes novadā pierakstītas mazāk zināmas dziesmas, gan tautā iemīļotas melodijas.

Latvijas svētkos jaunās koklētājas atrādīja sešu mēnešu garumā apgūtās kokles spēles prasmes. Izskanēja arī Zanes Sniķeres, īpaši meistarklašu dalībniecēm veltīts skaņdarbs ar Smiltenes novadā pierakstītu tautasdziesmas tekstu, kurā katra koklētāja varēja ielikt arī gabaliņu sevis un izmantot jaunās prasmes.

Runājot ar meistarklašu dalībniecēm, viņas bija ļoti priecīgas par šo iespēju papildināt zināšanas un pieslīpēt tās līdz tādam līmenim, lai nebaidītos pat uzkāpt uz skatuves un spēlēt citiem. Jaunās koklētājas arī minēja, ka Zane šajos sešos mēnešos ir bijusi radoša, pacietīga, atbalstoša un iedvesmojoša skolotāja šajā ceļā, kas noteikti ir viens no faktoriem, tam, ka dalībnieces līdz beigām palikušas tik daudz, un koncerts izdevies tik īpašs.

Biedrība “Smiltenei un Latvijai “un projekta dalībnieces saka lielu paldies Smiltenes novada pašvaldībai, kura līdzfinansēšanas konkursā kultūras, sabiedriski nozīmīgu un izglītojošu aktivitāšu īstenošanai atbalstīja šo ideju un piešķīra finansējumu. Kā arī Smiltenes kultūras centram, kas laipni mūs uzņēma savās telpās sešu mēnešu garumā un piešķīra brīnišķīgu vietu noslēguma koncertam.

Prieks, ka tagad mūsu novadā ir par desmit kokles spēles tradīcijas zinātajām vairāk, un ar nepacietību gaidīsim, kur viņas atkal redzēsim un dzirdēsim, jo patiesi ceram, ka jaunās zināšanas tiks izmantotas un neieguls pūra lādē.

—————————————————————————————————————-

Meistarklases organizē biedrība “Smiltenei un Latvijai”, finansē Smiltenes novada pašvaldība.

Informāciju sagatavoja

Aija Kramiņa

biedrība “Smiltenei un Latvijai”