2024. gada 1. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Aizvadīta Smiltenes novadpētniecības muzeja organizētā konferenc “Smiltene vēsturisku notikumu krustcelēs”

 
Vairāk nekā 50 klausītāju vakar, 20. februārī, pulcējās Smiltenes vidusskolas bibliotēkas modernajās un mājīgajās telpās Smiltenes novadpētniecības muzeja organizētajā konferencē “Smiltene vēsturisku notikumu krustcelēs”. Konferences mērķis bija iepazīstināt plašāku auditoriju ar muzeja pētījumiem Smiltenes un Smiltenes novada vēsturē. Pētnieku priekšlasījumu temati aptvēra Smilteni un Smiltenes apkārtni dažādos laika posmos – Cērtene un tās pilskalns, 18. gadsimta pārmaiņu un apgaismības idejas Palsmanē pēc pārciestā kara posta un nabadzības, 17. – 19. gs. zemnieku un viņu saimniecību interesantā etimoloģija Blomē, Palsmanē un Mēros, 1918. gada liktenīgie notikumi Vidzemē un Smiltenē.
Tā bija pirmā šāda veida konference, kuras laiks nav izvēlēts nejauši – tieši februārī pirms 106 gadiem notika pirmās lielinieku organizētās represijas pret Latvijas teritorijas iedzīvotājiem. Par šiem traģiskajiem notikumiem pagājušā gada februārī tapa muzeja izstāde – ekspozīcija “Liktenīgais februāra ceļš” – kam pamatu veidoja Smiltenes novadpētniecības muzeja veiktie pētījumi, bet šogad šo tematu nu jau konferences ietvaros turpināja Mg. hist. Lauras Kļaviņas apjomīgā pētījuma “Par lielinieku organizēto Latvijas iedzīvotāju izsūtīšanu 1918. gadā Ziemeļvidzemē un Smiltenē” prezentācija.
Smiltenes novadpētniecības muzejs pateicas pētniekiem – Dr. hist. Jurim Ciganovam, Mg. hist. Laurai Kļaviņai, pētniekam/vēsturniekam Namejam Kalniņam, Dr. hist. Muntim Aunam un Mg. philol. Gintai Pērlei-Sīlei. Pateicību izsakām arī Smiltenes vidusskolai, personiski Ingunai Kudlānei.  Un, protams, – muzeja paldies visiem interesentiem, kas apmeklēja konferenci klātienē.
 Priekšlasījumi būs pieejami Smiltenes novada pašvaldības YouTube kontā.
 Izstāde “Liktenīgais februāra ceļš” būs apskatāma Smiltenes vidusskolas bibliotēkā līdz šī gada 1. martam. https://www.facebook.com/photo?fbid=769574215205724&set=a.452975220198960
Smiltenes Novadpētniecības muzeja publicitātes foto  (Baiba Vahere)