2024. gada 4. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Atpūties ar klasi Smiltenes novadā!

Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrs aicina skolēnus izbaudīt rudeni Smiltenes novadā. Esam apkopojuši gan aktīvus, gan izzinošus piedāvājumus klasēm, kur smelties idejas pirmajai mācību gada ekskursijai un atrast tieši savējo.

 

Amberfarm jeb Dzintarferma Variņu pagastā aicina uz aptuveni 2 stundu garu ekskursijas programmu, kuras laikā skolēniem ir iespēja izstaigāt smiltsērkšķu dārza takas, uzzināt vairāk par veselīgo ogu audzēšanu, pārstrādi un produkciju, kas no tiem tiek ražota. Ekskursija neiztiks arī bez degustācijas, kuras laikā pašiem būs iespēja pārliecināties, ka veselīgs ir arī garšīgs; un radošas meistarklases, iejūtoties zinātnieka lomā.

Grupa: no 20 personām
Cena:   EUR 6,05 / pers.
Kontakti: +371 20175175 vai +371 22021166 (Ekskursiju pieteikšanai)

 

Dzirkstošo bērzu sulu “Birzī” ražotne Brantu pagastā aicina skolēnus uz izzinošu ekskursiju, kurā tiks stāstīts par ražošanas procesu sākot no svaigu sulu ieguves pavasarī, līdz pat gatavai produkcijai, ko arī būs iespējams nobaudīt kopā ar latviskiem našķiem. Skolēniem arī būs unikāla iespēja apmeklēt pasaulē pirmo sulu koku parku, kura izveide sākta 2018. gadā, kur nākotnē plānots audzēt 32 dažādas bērzu, kļavu un valriekstu koku sugas, no kurām pavasarī tiks iegūta sula, kas ir lietojama pārtikā.

Cena:   EUR 8,47 / pers.
Kontakti: +371 29199982 (Ekskursiju pieteikšanai)

  

Valdis Paeglis aicina uz savas saimniecības “Medus istabu” Smiltenes pilsētā, kur piedāvā skolēniem ekskursiju un stāstījumu par bišu dzīvi “Kur bites, tur medus”. Ja ir vēlme, tad iepriekš vienojoties iespējama arī medus, bišu maizes u.c. degustācija.

Cena: Pieaugušajiem EUR 2 / pers. + degustācijas maksa, iepriekš vienojoties
Bērniem EUR 1 / pers. + degustācijas maksa, iepriekš vienojoties
Kontakti: +371 29975297 (Ekskursiju pieteikšanai)

 

Jānis Keiselis aicina uz Metālkalēja darbnīcu Blomes pagasta “Kauliņos”, kur skolēniem ir iespēja uzzināt vairāk par seno latviešu amatu, vērot kalšanas procesu, kā arī pašiem iemēģināt roku metāla apstrādē.

Cena:   EUR 5 / pers. vai iepriekš vienojoties, atkarībā no grupas lieluma
Kontakti: +371 29275420 (Ekskursiju pieteikšanai)

 

Lauku māja “Lejas Varicēni” Smiltenes pagastā uzņem pie sevis skolēnu un jauniešu grupas, piedāvājot plašu ekoloģisku, izzinošu un atraktīvu aktivitāšu klāstu, kur katrs var atrast sev tīkamāko. “Lejas Varicēnos” skolēni var izvēlēties konkrētus piedāvājumus, ciemojoties uz noteiktu laiku, pavadīt pilnu dienu vai pat aizvadīt divu dienu ekskursiju, nakšņojot mežā vai siena hotelī. Skolēni tiek aicināti uzzināt vairāk par permakultūras principiem; iegūt pieredzi alternatīvā, ekoloģiskā dzīvesveidā; kopt un apmīļot kazas, vistas, cūkas, suni un kaķi; mācīties pagatavot sieru no kazu piena, spiest sulu, gatavot ievārījumu; pie ugunskura pagatavot štokmaizes, cept desiņas; braukt ar kerkariem, trīsi, spēlēties štābiņā; vākt ražu rudenī; būvēt, izmantojot dabas materiālus, hobitu māju, raķetes krāsni, picas krāsni vai vasaras virtuvi; muzicēt kopā ar folkloras kopu “Rudzupuķe”, un arī pašiem iemēģināt roku tautas instrumentu spēlē; nakšņot pirmajā siena hotelī Latvijā; iet ekspedīcijās uz mežu- ogot, sēņot; sliet būdu mežā, kur arī pavadīt nakti.

Cena:   iepriekš vienojoties, atkarībā no izvēlētajām aktivitātēm un ekskursijas ilguma.
Kontakti: +371 26555539 vai +371 26406687 (Ekskursiju pieteikšanai)

 

Lauku mājas “Kalbakas” Smiltenes pagastā piedāvā izklaidējoši izglītojošu ekskursiju “Piena upe pankūku krastos”. Programmā ietilpst piena ceļa izzināšana- no gotiņas līdz pusdienu galdam; līdzdarbošanās piena malšanā, sviesta kulšanā, biezpiena gatavošanā; atraktīvu spēļu spēlēšana un kopīga pankūku cepšana ar paša izvēlētiem pildījumiem.

Grupa: no 10 līdz 40 cilvēkiem
Cena:  EUR 40 grupai
vai       EUR 4 / pers.
Kontakti: +371 29257467 vai +371 29465018 (Ekskursiju pieteikšanai)

 

Zoo “Ezerlejas” Launkalnes pagastā uzņem pie sevis skolēnu grupas un piedāvā ekskursiju pa mini zoodārzu un  zemnieku saimniecības teritoriju. “Ezerlejās” iespējams iepazīties ar vismaz 50 dažādu šķirņu vietējiem un arī eksotiskiem dzīvniekiem un putniem. Grupām tiek piedāvāti gida pakalpojumi, papildinot pastaigu pa zoodārzu interesantāku, uzzinot daudz un dažādus faktus par saimniecības iemītniekiem.
Pēc ekskursijas skolēnu var atpūsties “Ezerleju” teritorijas piknika vietās.

Cena: skolēniem (no 7 līdz 18 gadiem) EUR 2 / pers.
Gida pakalpojumi grupai līdz 20 personām EUR 20
Gida pakalpojumi grupai virs 20 personām EUR 10
Kontakti: +371 26357959 (Ekskursiju un gida pieteikšanai)

 

Lai padarītu klases ekskursiju aizraujošu, aicinām apmeklēt Sporta kompleksa “Teperis” kartingu trasi, un doties aizraujošā piedzīvojumā kopā ar draugiem. Trasē pieejami 2 bērnu kartingi (no 7 gadu vecuma un 130cm auguma), 7 jauniešu/pieaugušo kartingi (no 13 gadu vecuma un 140cm auguma) un 1 divvietīgais kartings.
Plānojot ekskursiju, lūdzu, sekot līdzi kartingu trases izmantošanas kalendāram ŠEIT !

Cena: iepriekš vienojoties
Kontakti: +371 29125512 (Pakalpojumu iepriekšējai pieteikšanai)

 

Brantu muiža Brantu pagastā ir lieliska pieturvieta rudens ekskursijās, kur uzzināt muižas stāstus no pašiem bruņinieku laikiem; apskatīt Saules pulksteni “Tu un Tavs laiks”; iesaistīties kādā no radošajām darbnīcām; kā arī aizvadīt pusdienas vai uzkodu pauzi  nacionāli romantiskā noskaņojumā.
Ēdināšanas pakalpojumu un darbnīcu piedāvājumu skatīt ŠEIT !

Cena: ekskursija pa muižu un apkārtni EUR 3 / pers.
darbnīcas EUR 5-9 / pers.
ēdienu baudīšana EUR 4 – 12 / pers.
Kontakti: +371 26425426 (Ekskursiju pieteikšanai)

 

Atpūtas komplekss “Trīssaliņas” gaida ciemos gan pirmsskolas vecuma bērnus, gan 1. līdz 6. klašu skolēnus, lai uzkrātu spēkus jaunajam mācību gadam! “Trīssaliņās” iespējams doties 400 m garā Dabas takā “Meža draugu birztaliņa”, kur, ar kartes palīdzību, iespējams atrast dažādas zvēru skulptūriņas. Pēc takas pievarēšanas ceļš ved uz skatu torni, kur aplūkot atpūtas kompleksu no augstāka skatu punkta. Blakus skatu  tornim atrodas aktivitāšu laukums.
Pēc dabas takas klases aicinātas doties uz “Trīssaliņu” otru dīķa pusi, lai atpūstos pie ugunskura un uzceptu līdzpaņemtās desiņas. Noslēgumā apmeklējuma gaidītākais un jautrākais brīdis- izbrauciens ar “Zebrēnu”.

Cena: EUR 3 / pers.
Laiks: 2 līdz 3 stundas
Kontakti: +371 26536637 vai +371 29477124 (Ekskursiju pieteikšanai)

 

Ciemojoties Smiltenē skolēniem ir iespēja doties uz nelielo, 81 vietu, Smiltenes kinoteātri ar mīkstajām sēdvietām pašā pilsētas centrā, kas joprojām ir vienīgais digitālais kinoteātris Latvijas mazpilsētās, kas neatpaliek no lielpilsētas standartiem. Kinoteātrī pieejami arī 3D filmu seansi. Ar filmu repertuāru aicinām iepazīties ŠEIT !

Cena: EUR 3 / pers. vai EUR 2,5 bērniem, uz īpašiem bērnu seansiem
Kontakti: Biļešu kase +371 28343415 (Biļešu rezervēšanai)

 

Pašā Smiltenes centrā skolēni var nodoties boulinga spēlei Smiltenes boulinga zālē, kur pieejami četri celiņi. Boulinga zāle savienota ar kafejnīcu “Pasēdnīca”, tāpēc spēles laikā iespējams iegādāties uzkodas, kā arī pēc spēles ieturēt maltīti.

Cena: atkarībā no nedēļas dienas un laika
Kontakti: +371 64707445 (zāles vai celiņu rezervēšanai)

 

Mēru muižā, Bilskas pagastā, tiek rīkotas muzejpedagoģiskās nodarbības skolēniem- “Mājas laboratorija”, ar mērķauditoriju 1. līdz 4. klase (40 minūtes) un 5. līdz 12. klase (80 minūtes). Nodarbību mērķis ir skolēniem, praktiski darbojoties, gūt zināšanas par dabas produktu, augu dziedinošo iedarbību, mājas apstākļos pagatavojamiem ķermeņa kopšanas līdzekļiem, kā arī sniegt ieskatu “Zero Waste” (bezatlikumu) dzīvesveidā un tajā, kā samazināt cilvēku ekoloģiskās pēdas nospiedumu pasaulē.Nodarbībā ir iekļauta praktiskā darbnīca, kur katram ir iespēja pagatavot lūpu balzamu; saruna par ārstniecības metodēm pagātnē un ārstniecības augiem latviešu folklorā, par augu izmantošanu ārstniecībā un ķermeņa kopšanā; medicīnas vēstures ekspozīcijas apskate; interaktīva spēle par ārstniecības augiem- domino; īsa lekcija par Zero Waste- bezatlikumu dzīvesveidu.

Muižā aicina uz nodarbību “Mēru ozols skan” arī pirmsskolas vecuma bērnus, kuras laikā būs iespēja iepazīties ar latviešu folkloras mantojumu un tradicionālajiem mūzikas instrumentiem. Bērni programmas laikā mērīs Mēru ozolu sprīžos un soļos; klausīsies un skandēs tautas mūzikas instrumentus; minēs mīklas, ies rotaļās un spēlēs spēles; kā arī apgūs kādu tautasdziesmu.

Grupa: 15 – 20 cilvēki
Cena: EUR 3 / pers. (skolēni) un EUR 1 / pers. (pirmsskolēni)
Norises laiks: no otrdienas līdz piektdienai; no plkst. 9:00 līdz 16:00
Kontakti: +371 26555539 Līga Krūmiņa-Krīgere (Nodarbību pieteikšanai)

Bez ekskursiju un nodarbību piedāvājumiem aicinām arī doties pastaigās un apskatīt Smiltenes novada skaistās vietas- Vecais parks un Vidusezers, Tepera ezers un promenāde, Niedrāja ezers, Silvas dendroloģiskais parks, Bilskas ezers un dabas taka; kā arī doties aizraujošos velobraucienos pa Smiltenes novadu! Velomaršrutus meklē ŠEIT zem sadaļas “velotakas”!

Uz tikšanos Smiltenes novadā!