2024. gada 6. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā aizvadīta dienas nometne

 

 

No 2.augusta līdz 6.augustam Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā notika dienas nometne ”Daba mums, mēs dabai”, kurā piedalījās  24 skolēni no 1. līdz 4. klasei.

Šīs nometnes mērķis bija dažādu materiālu iepazīšana, praktiska to izmantošana, materiālu šķirošana un dabas aizsardzība.

Kā pedagogi nometnes sagatavošanas, gan norises laikā bija sākumskolas skolotājas Līvija Karro, Aiva Zaķe, Alda Liepiņa, Rūta Rateniece. Sportiskās un  muzikālās nodarbības vadīja skolotājas Aija Latika un Sandra Oto. Liels paldies mūsu skolas direktorei Dinai Meisterei  par iniciatīvu un  atbalstu nometnes sagatavošanas  un norises laikā.

Ļoti tika pārdomāts nometnes darbības plāns, lai skolēniem tā būtu interesanta, izzinoša, lai būtu praktiski uzdevumi, kurus skolēni varētu veikt ar prieku un būtu lietderīgs pielietojums.

Pirmo nometnes dienu sākām ar  iepazīšanos ar nometnes norisi, kārtību, noteikumiem. Tad sekoja prāta vētra “Ko tu zini par materiāliem?” Pēc neliela pārtraukuma notika nodarbības “Domāt, meklēt, atklāt”, kuras vadīja Valmieras SIA “ZAAO” Dabas un tehnoloģiju parka “URDA” pārstāves. Nodarbībās bērni varēja uzzināt, kādi var būt atkritumu veidi, kā tos  pareizi šķirot, ko varētu darīt, lai to būtu mazāk. Tika izspēlēta situācija ”Pikniks”. Bērniem bija jāizdomā, kāda materiāla traukus būtu labāk izvēlēties klājot galdu, lai mazāk veidotos atkritumi, mazāk izmantotu vienreizlietojamos traukus. Pēc pusdienām skolēni grupās veica pētnieciskos uzdevumus par  materiālu grimšanu, par magnētisko pievilkšanās spēku, kā arī par materiālu izturību.  Pēc saturīgām nodarbībām noslēgumā sekoja sportošana. Neskatoties, ka  nometnes pirmā diena bija lietaina, paredzēto paveicām.

Nometnes otrajā dienā ar skolēniem devāmies pārgājienā uz Naura Tetera metālapstrādes uzņēmumu “TTR Company” un dolomīta karjeru. Bērni iepazina divu materiālu veidus – metālu un dolomītu, kā šos materiālus izmanto, kur iegūst, ka apstrādā. Atceļā uz skolu uzdevums bija noskaidrot, kāds apdares materiāls izmantots Pasta ielas ēkām. Pēc pusdienām -radošā nodarbība “Vēja zvanu pagatavošana”, izmantojot metālu – stieni pamatnei, bet skaņas radīšanai – dažāda lieluma naglas un metāla blīves. Uzdevums nebija viegls, bet rezultātā katrs varēja uz savām mājām aiznest skaistu darbu.

Trešo dienu veltījām dekora veidošanai Apes dabas takā. Kā materiālu izmantojām kritušu koku zarus, krāsojot tos un dekorējot ar zīmētiem lodziņiem, durtiņām un citiem rotājumiem. Rezultātā izveidojās maza pilsētiņa, kuru viens no dalībniekiem nosauca par Rūķtopiju. Pēc tāda nopietna darba varēja arī azartiski pasportot dabas takas teritorijā. Diena bija ļoti darbīga, tāpēc noslēgumā visi ar lielu baudu mielojās ar veselīgiem dārzeņu salātiem.

Ceturtā diena – ekskursijas diena. Ekskursijā devāmies uz “Latvijas pusdārgakmeņu muzeju” un “Pudeļu dārzu” Litenē. Bērniem ļoti patika, jo atsauksmes bija tikai tās labākās.  “Latvijas pusdārgakmeņu muzejā” bērni uzzināja kādi var būt akmeņi, kā tos apstrādā, kur izmanto, kāda ir to vērtība. Ar īpašu ierīci varēja vērot akmeņus, redzot  brīnumainus mirdzumus, ko tā vienkārši skatoties nevar redzēt. Bērniem bija iespēja aplūkot  tepat Latvijas zemē atrodamos dārgumus – jašmu, grafisko pegmatītu, dziednieku zeltu, granītporfīru ar zilo kvarcu, ķīniešu rakstakmeni u.c. No šiem pusdārgakmeņiem darbnīcā tiek izgatavotas rotaslietas un mini suvenīri. “Pudeļu dārzā” redzējām dažāda veida vides objektus, kas veidoti no stikla pudelēm. Dārzā bija gan ezītis, suņu būda, stārķa ligzdu uz veca skursteņa, buru laiva, latvju rakstu zīmes, milzīgs labirints un citi objekti. Saimniece izveidojusi arī dažādu interesantu spēļu un aktivitāšu zonu, kur aktīvi darbojās arī mūsu ekskursanti. Pudeļu dārza saimniece stāstīja, ka iepriekšējie mājas saimnieki bēniņos atstājuši mantojumu – daudz un dažādas stikla pudeles, kuras saimniece nolēma izmantot lietderīgi. Lai ierobežotu lielo vēju mājas pagalmā, tapa pirmais objekts – stikla pudeļu siena. Nedaudz noguruši, bet ar pozitīvām emocijām, varējām noslēgt kārtējo nometnes dienu.

Piektā diena – pētnieciskais uzdevums “Atrodi skanošās lietas dabā”. Skolas tuvējā apkārtnē bērni centās atrast tādas lietas, kuras izmantojot varētu radīt skaņas, piemēram, čiekuri, akmeņi, sausi zari u.c. Radošajā darbnīcā katrs izgatavoja vienu instrumentu no dabas materiāliem – koku zariem un kastaņiem, bet otru no plastmasas karotēm un kinderolu plastmasas oliņas – marakasu. Kā trešais instrumentu veids tika izmantoti metalafoni, kas ir rūpnieciski gatavoti. Trīs atšķirīgi instrumenti ar atšķirīgu skaņu un tās kvalitāti. Tika izveidots kopīgs priekšnesums, kurā tika iesaistīti visi minēto instrumentu veidi, kā arī dziedāta latviešu tautasdziesma. Nometnes noslēguma dienā laiku atradām arī sporta aktivitātēm Zaļajā klasē.

Nemanot pagājušas piecas piepildītas, vērtīgas  dienas. Izvērtējot, ko jaunu katrs ir uzzinājis par materiāliem nometnes laikā, tad viennozīmīgi ik vienam bija kaut kas tāds, ko iepriekš nebija zinājuši. Prieks, ka varējām rast iespēju bērniem lietderīgi pavadīt laiku, rast iespēju satikties ar saviem draugiem, skolas un klases biedriem. Paldies visiem, kuri palīdzēja, atbalstīja šo nometni! Uz tikšanos citreiz!

Nometnes vadītāja Alda Liepiņa