2024. gada 3. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Dzejnieces, rakstnieces un dramaturģes Elīnas Zālītes mēnesis Apē

 

Oktobris ir mūsu novadnieces Elīnas Zālītes mēnesis, jo 19.oktobrī dzejniece svin gan dzimšanas dienu, gan vārda dienu. Un arī mēs Apē rakstnieci pieminam un atceramies katru gadu.
 
Šogad mēs Elīnas Zālītes dzimšanas dienu un vārda dienu sākām svinēt jau septembrī. Svinējām viņas bērnības mājās Dzirnavu ielā 24, kurās jau kādu laiku iekārtots muzejs. 6. un 7.septembrī bija iespēja doties uz ziedu meistarklasi un interesantām nodarbībām par puķēm un augiem E.Zālītes dzejā, ko pasniedza muzeja vadītāja Irēna Meistere. Turpretī 19.oktobrī seniori tika aicināti pie jubilāres uz pēcpusdienas tēju, kur skanēja ne tikai Elīnas Zālītes dzejas rindas, bet arī dziesmas un lugas, ko rādīja Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas 7.-9.klašu skolēni.
 
Jubilejas svinību noslēdzošais pasākums notika 21.oktobrī Apes tautas namā ar burvīgu teātra izrādi “Laimes ilgas” pēc E.Zālītes lugas “Pirktā laime” motīviem un literāri muzikālu uzvedumu “Elīnai Zālītei 125. Dzīve. Dzeja. Mūzika.” Kauguru pagasta amatierteātris “Vīzija” un viņu režisors Oskars Hofmanis izrādi parādīja tā, lai visi skatītāji gan to saprot, gan var iejusties katrā tēlā un varonī. Skatoties izrādi nemaz nevarēja pateikt, ka šis ir amatierteātris, jo tiešām šķita profesionāli. Izrādi varēja viegli uztvert visas paaudzes. Ļoti liela loma bija gaismu efektiem, un izrādē uzvestajām dejām. Par izrādes spēcīgo ietekmi uz skatītājiem liecināja fakts, ka zālē visu izrādes laiku bija pilnīgs klusums. Pēc izrādes skatītāji tika aicināti uz pasākuma otro daļu, kur kopā ar režisoru un aktieriem, kā arī Apes sieviešu vokālo ansambli un jaukto kori “Ape” tika izstāstīts un caur dzeju un dziesmu izdzīvots pašas Elīnas Zālītes dzīves stāsts.
 
Elīna Zālīte ir cilvēks, no kura var iemācīties un iegūt ne tikai gudrību, bet arī drosmi un spēku. Mums nebūtu jābēdājas par savu dzīvi un nebūtu jāsaka “Mums ir slikti”, jo ņemot vērā Elīnas slimību, un grūtos dzīvošanas apstākļus, viņa tomēr nepadevās slimībai un grūtumam un stājās tam pretī rakstot, studējot un mācoties. Viņas uzrakstītie darbi ir tam apliecinājums.  
 
Vakara noslēgumā pasākuma dalībnieki tika aicināti uz sarunu ar režisoru un aktieriem, uzdot interesējošos jautājumus, un kā jau svinībās pienākas – dzert tēju, cienāties ar gardu kūku un atcerēties mūsu rakstnieci, dzejnieci, dramaturģi un tulkotāju. Mēs visi zinām rakstnieces vienu no populārākajiem dzejoļiem ”Virši zili, virši sārti”, tādēļ arī svētku torte tika pagatavota šādos toņos. 
 
 
Paldies par atbalstu Smiltenes novada pašvaldībai. Pasākumu kopumu Apes pilsētā veidoja Jauniešu klubs “Sliedes” sadarbībā ar Elīnas Zālītes memoriālās mājas vadītāju Irēnu Meisteri, Apes tautas namu, Apes bibliotēku, Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolu un Apes apvienības pārvaldi.
 
Marta Brante
Jauniešu kluba “Sliedes” pārstāve,
Apes pamatskolas 7. klases skolniece