2024. gada 19. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Pašvaldība rosina diskutēt par iedzīvotāju padomju veidošanu

2023. gadā turpinās Smiltenes novada pašvaldības vadības un vietējo kopienu sanāksmju organizēšana, kur viena no diskusijas tēmām ir iedzīvotāju padomju veidošana. Padomes ir vēl viena sabiedrības iesaistes un līdzdalības forma ar mērķi nodrošināt vietējo kopienu iedzīvotāju interešu pārstāvību, savstarpējo sadarbību, saskaņotu rīcību teritorijas attīstībai un sekmēt efektīvu, atklātu un atbildīgu pašvaldības darbu.

Likuma izpratnē iedzīvotāju padomes ir konsultatīvas pašvaldības institūcijas, kuru locekļus var ievēlēt pati kopiena. Padomes izskata likumā un tās kompetencē noteiktos jautājumus, kas skar tās darbības teritorijas iedzīvotāju intereses, sagatavo lēmumu projektus un iesniedz izskatīšanai domē. Savukārt domei ir pienākums noskaidrot padomes viedokli pirms pieņemt lēmumu par izmaiņām, kas skar pagastu vai pilsētas iedzīvotāju intereses.

Smiltenes novada pašvaldības vadība šo jautājumu aktualizē katrā iedzīvotāju sanāksmē, uzklausot cilvēku viedokļus par šādu sabiedrības līdzdalības veidu, ko paredz Pašvaldību likums, un kāds varētu būt veiksmīgākais sadarbības modelis.  Sanāksmēs, kas notika 2023. gada maijā Drustos un Launkalnē, iedzīvotāji atbalstīja šādu padomju veidošanu.  Jau šobrīd pagastos ir aktīvas iedzīvotāju kopienas, kas regulāri tiekas, diskutē par jaunām attīstības idejām un iespējām.  Šādas aktīvas kopienas noteikti ir katrā vietā, tāpēc būtiska loma, lai padomes sekmīgi izveidotos, darbotos un būtu efektīvas, ir jābūt pašu iedzīvotāju brīvprātīgai iniciatīvai iesaistīties un pārstāvēt savas teritorijas intereses.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš: “Pēc administratīvi teritoriālās reformas mēs ikdienas darbā redzam, ka novads ir gana plašs, ar dažādām iepriekš iedibinātām tradīcijām un vietas īpatnībām. Pirmkārt, mēs vēlāmies, lai iedzīvotāji aktīvāk iesaistās pašvaldības darbā un palīdz veidot kādas konkrētas apdzīvotas vietas attīstības virzienus, veidot mūsu novadu par labu dzīves, kultūras un atpūtas vietu. Otrkārt, vēlamies, lai iedzīvotāji ir vairāk informēti par pašvaldības iecerēm, lai viņiem ir iespēja piedalīties un aizstāvēt savas kopienas intereses, sniedzot priekšlikumus un komentējot lēmumus. Aicinām iedzīvotājus būt aktīviem, apmeklēt klātienes sanāksmes un diskutēt par aktuāliem jautājumiem! Kopā mums sanāk!”

Šī gada uzdevums, izvērtējot arī citu Latvijas pašvaldību pieredzi un praksi iedzīvotāju padomju veidošanā, ir atrast veiksmīgāko modeli, izstrādāt nolikumu, saistošos noteikumus, kuros definēt to izveidošanas un darbības principus, tostarp kompetenci, darbības teritoriju un termiņus, locekļu skaitu un kandidātu izvirzīšanas un ievēlēšanas kārtību, organizāciju un nosacījumus, kā pašvaldības institūcijas izskata tās iesniegumus.

Nākamās pašvaldības pārstāvju un iedzīvotāju tikšanās norisināsies:

  • 20. jūnijā plkst. 18.00 Blomē, Blomes tautas nama zālē, Dzirnavu ielā 1;
  • 27. jūnijā plkst. 18.00 Smiltenes pagastā, Kalnamuižā 3, Smiltenes pagastā.

Aicinām novadniekus apmeklēt sanāksmes, lai kopā diskutētu gan par iedzīvotāju padomju  tēmu, gan  aktuāliem attīstības un problēmjautājumiem!

Ja kādu no sanāksmēm neplāno apmeklēt, izsaki savu viedokli par iedzīvotāju padomju veidošanu elektroniskā aptaujā. ŠEIT

 

Uzziņai:

 20.10.2022. Pašvaldību likums 58.pants. https://likumi.lv/ta/id/336956-pasvaldibu-likums

 

 

Sagatavoja

Marita Mūze, Smiltenes novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja