2024. gada 4. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Pēc četriem gadiem skolēni atkal tiekas klātienē uz skatuves runas konkursu

2024. gada 27. martā Smiltenes vidusskolā pulcējās 61 dalībnieks no novada izglītības iestādēm, lai piedalītos skolēnu skatuves runas konkursa pirmajā kārtā. Iepriekšējos četrus gadus konkurss notika attālināti.

Konkursu organizē Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar pašvaldībām, to Izglītības pārvaldēm un skolām ar mērķi attīstīt un pilnveidot bērnu un jauniešu skatuves runas kultūru un aktiermeistarību, kā arī sekmēt bērnu un jauniešu interesi par latviešu un pasaules literatūras mantojumu un devumu latviešu nacionālās kultūras veidošanā.

Sākotnēji skolās tika organizēts iekšējais konkurss un daiļrunīgākie skolēni tika izvirzīti uz Smiltenes novada konkursu. Skatuves runas konkursa pirmā kārtā katrs skolēns runāja vienu prozas un vienu dzejas darbu.

Žūrijas sastāvā bija Regīna Melzoba – Latviešu valodas skolotāja no Smiltenes vidusskolas, Inga Sīmane – Smiltenes Bērnu un jauniešu interešu izglītības centra vadītāja un Edgars Raginskis – Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes Kultūras jomas vadītājs. Žūrija dalībniekus vērtēja pēc pieciem kritērijiem: domas atklāsmes, skaidra dikcijas, kontakts ar klausītāju, repertuāra atbilstība un spilgtu priekšstatu gleznu esamība.

Kopumā konkursā piedalījās 61 dalībnieks, kur 1. klašu grupā piedalījās 9 dalībnieki, 2.-3. klašu grupā – 14, 4.-6. klašu grupā 22, 7.-9. klašu grupā – 13 un 10.-12. klašu grupā – 3 dalībnieki.

Konkursā augstākās pakāpes diplomu saņēma un uz otro kārtu izvirzīti:

  • 1. klašu grupā – Amēlija Alma Jurka (Dāvja Ozoliņa Apes pamatskola) un Kārlis Kušners (Variņu pamatskola),
  • 2-3. klašu grupā – Kate Gailīte (Dāvja Ozoliņa Apes pamatskola) un Rūdolfs Lūsis (Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskola),
  • 4-6. klašu grupā – Marta Karlīne Vipule (Smiltenes vidusskola) un Elīna Purakalne, (Dāvja Ozoliņa Apes pamatskola),
  • 7-9. klašu grupā piedalījās – Ance Ābolkalne (Dāvja Ozoliņa Apes pamatskola) un Valters Kvelde (Smiltenes vidusskola),
  • 10-12. klašu grupā – Sabīne Lapiņa un Simona Sarkangalve (Smiltenes vidusskola).

Pateicamies par dalību konkursā un sveicam skolēnus, kas jau 23. aprīlī dosies uz Gulbenes novada Stāmerienas pili, kur notiks skatuves runas konkursa 2. kārta.

Sagatavoja:

Pārsla Kupriša Smiltenes novada pašvaldības Komunikācijas speciāliste